Dušičková - legenda nebo skutečnost
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?) 18.10.2015 23:19, zobrazeno: 26176x
Podle evidence genových zdrojů, žádný z polních nálezů a darovaných vzorků odrůd v genofondu nenese oficiálně jméno "Dušičková". Mezi lidmi se však traduje, že existuje nejpozdnější odrůda pravé švestky, která dozrává až po svátku Sv.Václava a na slaměnných ošatkách vydrží do svátku všech svatých (dušiček) případně i do vánoc.
No a dneska mne jedna z objížděk opravovaného úseku silnice 1.třídy vyhnala na silnice III.třídy, kde jsem navíc špatně odbočil a zakufroval. To není až tak podstatné, jako že jsem narazil na starý strom s modrým ovocem na větvích. Plody vykazují všechny znaky pravé švestky a k dnešnímu dni byly právě v konzumní zralosti. Velikost plodů nebyla zase tak úžasná, ale chuť naopak nad očekávání pravá. 5 plodů mělo 82 gramů. No ale strom byl přestárlý a přeplozený, takže je možné, že mladý jedinec by dosáhl na označení "domácí velkoplodá".
No, než pošlu trochu listí na testy a budu utrácet za ELISA ověření viruprostosti, tak bych rád věděl, jestli někdo z vás má na zahradě ještě "modré ovoce". Tj zrající 5 dní po Presentě cca v 320 m n.m.?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.68 (?), 19.10.2015 8:28
Dobrý den. Sklízím Domácí stále a suším. Chuť výborná, na mě až moc sladká, ale usušené je to opravdu moc dobré. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.7 (?), 19.10.2015 20:13
Aj posledné Duranzie ešte visia na stromoch. Jano
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 20.10.2015 4:53
JJ, moje stařenka, říkala - na slivovici, jsou nelepší trnky co zůstaly viset na stromě, přešel je mráz a pěkně se jim scvrkly prdelky. Ale, že by vykládala o nějaké legendě, si nepamatuji, zvláště „Dušičkové“.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?), 20.10.2015 10:04
To proto, že Durancie vydrží na stromě i přezrálá, dokud nejsou mrazy pod -4°C. Při menších mrazech Durancie neopadává a jen zahušťuje cukry. Co opadne dříve jsou ty červivé.
Dušičková ale má být alternativou pravé švestky (co jde od pecky) k Durancii (která od pecky nejde).
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 20.10.2015 12:13
Co pěstovali milej zlatej fóne, Valaši, kteří přišli na svět v devatenáctém století a v počátku dalšího dožívali nevím. Ale neslyšel jsem od nich nic o duranciích, což by se na Moravě dalo včetně karlátek přiřadit na Hanou. Ale vím, že pěstovali na těch hrbech to co tam šlo. Měli trnky, jabĺčka a hrušky, které ve velké míře sušili a zkaplňovali, aby bylo teplo od žlódka. Že padá, jako první ovoce, které je poškozené, ponechme stranou, nebavme se o něm. Ti Valaši věděli velmi dobře co je kvalita a na tu si počkali a někteří získanou tekutinu kořenili troškou jalovčinek. Musím přiznat, že to bylo velmi dobré, ale jestli to šlo od pecky nevím. Při jejich sušení a povidlování a zkapalňování to nehrálo, žádnou roli. Hlavně, že měli správný materiál k přežití zimy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?), 20.10.2015 14:38
Vlaška a ostatní odrůdy pravé domácí švestky zrají v září, prakticky do Sv.Václava. Na pálení nepotřebujete dlouhé období sklizně, na povidlové buchty také ne. Netahejte sem historii, když nebylo čerstvé použilo se jiné nebo konzrvované (povidla, sušené, kompot ve skle,...). Jenže v dnešní době jsme zhýčkaní čerstvým ovocem milý 147.46. A proč mít švestku v listopadu z dovozu, když by se našla v našich končinách odrůda, která bude zrát v říjnu, bude tvořit cukry i při teplotách kolem 6-12°C (kdy Chrudimská shazuje listí).
Takže pro mne za mne si shazujte každý pokus něco zlepšit a nakonec skončíme s tím, že nebudeme pěstovat domácí ovoce, protože to z dovozu je bohužel jediné ekonomicky zajímavé.
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.101 (?), 20.10.2015 18:43
Posledních cca 5 kg plodů odrůdy Tuleu Gras jsem otřepal 18. 10. a právě úplně poslední plody dojídám u psaní tohoto přízpěvku. Jsou přezrálé a mají až 28% cukernatost. Usušené by určitě byly výborné a o Vánocích by přišly k chuti.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 20.10.2015 18:59
Nic neshazuji. Jen mi je smutno z honby za novými nevyzkoušenými odrůdami. Jsem zastáncem krajových odrůd, které se v tom daném místě pěstovaly, když to přeženu, staletí, kde byla daná odrůda přizpůsobena daným podmínkám. Bohužel při zkolchozňování a touze po nových odrůdách, byly mistní odrůdy vymýceny a jejich dřevo skončilo v udírnách. Konečně o obnovu by se měli starat pracovníci určitého ústavu. A jestli jste čirou náhodou jejich externí spolupracovník, tak se nějaká místní odrůda hledá jiným způsobem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|