Domácí švestka a Domácí velkoplodá
|
|
|
|
Poool - Bronzový Zahrádkář (52) - 194.215 (?) 10.9.2017 12:22
Našel jsem zajímavý soubor článků z časopisu Rádce z 30-let minulého století. Krutá zima r. 28-29 zničila rozsáhlé porosty švestkových stromů a ty co přežily byly decimovány puklicí. Někteří pěstitelé zastávali názor, že v naších zemích došlo ke snížení celkové odolnosti a degeneraci švestky domácí v důsledku dlouholetého vegetativního množení odkopky.
Dále se hojně řešila problematiku vhodných podnoží. V té době se již začínal používat myrobalán, na ktérém sice domácí bujně rostla, ale nastupovala do plodnosti později.
Odkaz na články
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?), 9.9.2017 17:58
No, já si myslím že p.Hlavatý má některou z původních typů D.V.Švestky tohoto typu se k nám dostaly dvěmi cestami.Do střední Evropy je dovezl Karel IV.,odtud pochází i název (Karlátka, Kadlátka atd).Na Slovensko, Moravu a do Polska se dostaly balkánskou cestou.Na Balkán se tyto švestky dostaly ze syrského Damašku.Z rumunské Transylvánie z okolí správního města Bistrita (Bystrica, Besztercei) se švestky začaly rychle rozšiřovat po celém území bývalého Uherska pod národnímí názvy Bystrita, Bestercei, Bystrická, Bystričky, Prunul de Bisrita.V zemích bývalé jugoslávie se nazývaly-jí Madžarka, Požegača, Požeskia, na Ukrajině Vengerka a v Polsku Wegierka.Navíc je spousta klonů a semenáčů těchto prastarých odrůd, takže těžko může někdo tvrdit, že se nejedná o D.V, Bystrickou (Dolanku, Čerčickou) atd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 26.118 (?), 9.9.2017 20:54
Letos ten plnič úrody totálně selhal - 8 stromů = cca 60 plodů. Ta místní, stejná, co se nachází všude tady v okolí na okrajích polí, na mezích, rozmnožující se samovolně vegetativně, je trochu jiná než klasická Domácí, i když člověk cítí, že k ní má blízko. Chuťově asi horší, ale zase bohatší o určitou hořkost a ta směs chutí (sladkost, hořkost, mírná kyselinka), menší šťavnatost a její univerzální použitelnost (kde je nepřekonatelná) z ní nakonec dělá místní jedničku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poool - Bronzový Zahrádkář (52) - 194.215 (?), 10.9.2017 12:22
Našel jsem zajímavý soubor článků z časopisu Rádce z 30-let minulého století. Krutá zima r. 28-29 zničila rozsáhlé porosty švestkových stromů a ty co přežily byly decimovány puklicí. Někteří pěstitelé zastávali názor, že v naších zemích došlo ke snížení celkové odolnosti a degeneraci švestky domácí v důsledku dlouholetého vegetativního množení odkopky.
Dále se hojně řešila problematiku vhodných podnoží. V té době se již začínal používat myrobalán, na ktérém sice domácí bujně rostla, ale nastupovala do plodnosti později.
Odkaz na články
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|