Domácí švestka a Domácí velkoplodá
|
|
|
|
|
|
|
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?) 10.9.2017 14:02
Není zač pane Milane, tyto odrůdy jsou moje srdcovky.Pěstovaly se tady po staletí a díky té zatracené šarce se může stát, že zmizí navždy.Mě by zajímalo kde se dají sehnat rouby kříženců Durancijí s Bystrickou - JAJO?Dík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 10.9.2017 14:34
Tak, jak píš Jiří FM, vyznat se a zmapovat všechny typy a klony Domácí švestky je nemožné. Vzhledem k jejímu snadnému vnitrodruhovému křížení (je samopsprašná) a s ohledem na mnoho klonů a pupenových mutací umožněných vegetativním množením (odkopky) jde o velikou a značně nesourodou skupinu.
Již v oblíbené pomologii A. Dvořáka z r. 1978 je uvedeno několik z nepřeberné řady typů DŠ. V minulosti jsem vyhledával a sbíral rouby místně oblíbených a osvědčených DŠ a rouboval si je na své stromky. Výsledky byly vždy podobné. V prvních letech krásné plody, co se vzájemně lišily velikostí, nádechem barevného ojínění, dobou zrání, aromatem a příchutí. Po infekci PPV byly všechny stejné - drobné, padající, zkřivené, nakyslé.
Pořádek by v tom mohla udělat DNA analýza (ale kdo ji dělal a proč). Možná by dala odpověď, zda Bystrická, Hamanova, Zimmerova, možná i Tuleu gras a další jsou opravdu jiné odrůdy (kříženci) nebo jen varianty původní švestky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.101 (?), 19.9.2018 20:01
Ještě je nechte dozrát, podle barvy v tom škopíčku by ještě trochu sluníčka potřebovaly.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|