Největší aktivitu krtků při architektonických úpravách jejich chodeb jsem zaznamenal ráno, a dopoledne.Mohlo by to souviset s relatívním menším ruchem okolí.Většina dospělých, a dětí jsou v práci, ve školách.
Živé krtky jsem z prvu lovil motykou, ale záhy jsem přešel, a už zůstal u rýče.Při vzrušeném dýchání z nadzvedající se krtiny se rýčem lépe zacílí na patu krtiny, a lov je přesnější, a úspěšnější.Vždy jsem si dával pozor při lovu krtka, abych ho neranil, nebo nepoškodil-no né vždy se mi to podařilo.Největším sezonním úspěchem bylo osum živých, a dva mrtví krtci.Jednoho trefil šlak, a jednoho jsem nechtěně zabil.Při lovu živého krtka se mi jednou taky stalo, že aniž bych se při samotném vyrytí krtka rýčem dotknul jeho těla, zahynul.Vypadl z jámy s kouskem zeminy už mrtvý, asi ho trefil šlak, tedy přesněji infarkt myokardu.
S tím DV je třeba si to ještě promyslet, zda menší množství kyanidu, nebo čpavku, nebo co tam při té hydrolýze vzniká doopravdy by mohlo alespoň repelentně působit na krtky a jiné hlodavce, aby se stěhovali jinam.