Vytápění skleníku
|
|
|
|
host - 209.64 (?) 24.9.2012 23:25
Děda jeden čas používal ve skleníku (na jedné polovině) něco podobného, poradil mu to jeden známý. Do země (do hloubky tak 30-40 cm) jsme zakopali novodurové roury o průměru cca 10 cm (možná o něco víc), dvě nebo tři vedle sebe a pospojovali je tak, že na jedné straně (v čele) skleníku vystupovala jedna trubka nad zem a na druhé straně v čele byla druhá trubka, která pak vedla dál ke hřebeni.
Na níže umístěnou trubku jsme dali ventilátor z počítače (nějaký obyčejný 8cm ze zdroje; později jsem sehnal výkonnější s větším průtokem vzduchu), který odsával chladný vzduch (minimálně teoreticky by mělo být účinnější dát ventilátor na chladnější stranu systému, z důvodu vyšší hustoty studeného vzduchu - tzn. když ventilátor odsaje určité množství již ochlazeného vzduchu, na vrchní straně by se mělo nasát větší množství vzduchu teplého).
Ventilátor byl napájený fotovoltaickým panelem, čímž se to i celkem smysluplně samo regulovalo - podle toho, jak moc svítilo slunce, tak rychle se ventilátor točil :-) a když byla tma, tak byl logicky bez napájení. Bohužel ale nevím, jaký to mělo ve skutečnosti přínos, po poruše ventilátoru to není už pár sezon v provozu, takže to uvádím spíš jen pro případnou inspiraci...
JK
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 16.1.2014 16:14
Nevím proč řešíte holandské/nizozemské hydroponické skleníky. Pokud v zimně přisvětlují, pak ztrátové teplo výbojek stačí spolu s dvojskly a přímořským podnebím ovlivněným Golfským proudem pokrýt tepelné ztráty, aby ve sklenících byla dostatečná teplota pro růst a nakvétání.
U nás se ztrátovým teplem od svícení nevystačíte. Pak musíte řešit vytápění skleníku přesně na míru podle toho co potřebujete pěstovat = tedy jestli má být teplá zemina, nebo vzduch, nebo obojí. Určitě se bude lišit oranžérie s požadavkem na vysokou vzdušnou vlhkost od skleníku na zimování teplomilných kaktusů,....
|
|
|
|
|
|
|
Liberda Zdenek - (29) - 175.150 (?), 17.9.2012 20:46
Dobrý večer. Chtěl jsem ještě podotknout, že teplo se dá na krátkou dobu získat , ale vše začíná a končí na nedostatku světla. Zdeněk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.147 (?), 27.3.2013 1:06
Dobrý den, Ano máte pravdu tento typ vytápění skleníku vzduchem ohřátým od země může být velmi účinný. Bohužel potřebujete poněkud sofistikovanější systém než jen 1 trubku pod záhonem. Váš nápad mě zaujal a tak jsem během posledních 2 týdnů navrhl vcelsku slušný systém pro skleník 3x5.5 metrů s topným výkonem od 400 od 1000W a s chladícím výkonem až 2kW. (dle rozdílů teplot mezi zemí a vzduchem. ) Účinnost využití energie ventilátoru jsem navrhnul asi 10:1 což vede na malou spotřebu el. enegie při ě levné instalaci. Podle mích odhadů vydrží v izolovaném skleníku ží při běžném průběhu počasí kladné teploty v noci tak do konce listopadu až 10.12. Systém vydrží i vlnu mrazů , ale v tom případě dojde k vyčerpání akumulačního tepla dříve. Jaře bohužel systém nemá takovou účinnost protože země je ještě studená, přesto získáte asi 330W pro přitápění v noci někdy v únoru něž se zem postupně pohřejete. Dejme tomu že od 15.3 můžete začít s pěstováním rajčat - při normálním průběhu počasí v Březnu s min přitípěním. Od začátku května udržíte noční teploty v naprosto optimálních podmínkách nezávisle na počasí. ( platí pro izolovaný skleník) Denní chlazení dramaticky zvyšuje účinnost skelníku , takže pád denních teplot pro noční přitápění bude malý. Systém jsem navrh navíc tak, aby při vyšší denních teplotách odebíral ze vzduchu vzdušnou vlhkost a to i přirozeným vztlakem bez ventilátoru. - prý je to dobré pro rostliny , pěstování není moc moje parketa jsem inženýr - ne zemědělec.
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.146 (?), 24.4.2019 12:09
Dobrý den všem.
Dostal jsem teď v práci Projekt SKLENÍK který by měl být na fotovoltajku.A začínám řešit vytápění a chlazení tak aby nepotřeboval el.energii.
Měl by být samostatný bez přípojek aby se dal postavit kdekoliv a začínám uvažovat o vytápění ze země (vyděl jsem dokument kde tím vytápělí i celé domy. tak se chci zeptat jestli s tím máte nějaké zkušenosti.Vše by mi pomohlo rady nápady atd.
Děkuji za odpověď
S pozdravem
Ševčík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joska6 - (5) - 8.11 (?), 26.2.2013 14:05
Viděl jsem někde vytápění skleníku pomocí odporového drátu. Přišlo mi to jako docela dobrý nápad, ale osobní zkušenost s tím nemám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.147 (?), 13.3.2013 23:48
Jako nápad to není špatný , země je velký akumulátor, ale také velký izolátor. Zemi ochladíte- oteplíte v okolí trubek a systém pak bude fungovat hůře, záleži na vlkosti samozřejmě. Těch trubek tam musíte dát co nejvíce , vidím to na 2 okruhy po 50 metrech nebo jeden 100 metrový - tj pod celým skleníkem. Na jedné straně trubku vyveďte asi 1metr nad povrch pomocí černé trubky druhou část nechte koukat jen kousek a osaďte ventilátorem který bude nasávat směrem ze země. Ve dne se bude černá trubka ohřívat a komínovým efektem bude vzduch proudit pod zem. večer pustíte ventilátor a teplo se bude dostávat zpět na povrch. Obě části trubek nutno zabezpečit síťkou proti hmyzu. Přínost nebude veliký , ale dlouhodobý i při špatném počasí a v zimě. Počítete 1-2°C v noci na víc. Největší efekt bude na podzim - říjen možná 3°C na víc. Není to žádný zázrak ale provoz 10W ventilátoru není drahý 3 měsíce v noci = 60kč to je zanedbatelné. Investičně 3500kč. Vzhledem k teplotám země se systém uplatní spíše pro pěstování zeleniny, která snese teploty těsně nad bodem mrazu tam to bude fungovat dobře , pro teplomilné rostliny , které potřebují teplotu kolem 10°C v noci to ale nepomůže. byte udělal zemní kolektror mimo skleník na větší ploše můžete udržet teplotu ve dobře zaizolovaném skleníku celoročně nad nulou. problém je investice.
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.64 (?), 24.9.2012 23:25
Děda jeden čas používal ve skleníku (na jedné polovině) něco podobného, poradil mu to jeden známý. Do země (do hloubky tak 30-40 cm) jsme zakopali novodurové roury o průměru cca 10 cm (možná o něco víc), dvě nebo tři vedle sebe a pospojovali je tak, že na jedné straně (v čele) skleníku vystupovala jedna trubka nad zem a na druhé straně v čele byla druhá trubka, která pak vedla dál ke hřebeni.
Na níže umístěnou trubku jsme dali ventilátor z počítače (nějaký obyčejný 8cm ze zdroje; později jsem sehnal výkonnější s větším průtokem vzduchu), který odsával chladný vzduch (minimálně teoreticky by mělo být účinnější dát ventilátor na chladnější stranu systému, z důvodu vyšší hustoty studeného vzduchu - tzn. když ventilátor odsaje určité množství již ochlazeného vzduchu, na vrchní straně by se mělo nasát větší množství vzduchu teplého).
Ventilátor byl napájený fotovoltaickým panelem, čímž se to i celkem smysluplně samo regulovalo - podle toho, jak moc svítilo slunce, tak rychle se ventilátor točil :-) a když byla tma, tak byl logicky bez napájení. Bohužel ale nevím, jaký to mělo ve skutečnosti přínos, po poruše ventilátoru to není už pár sezon v provozu, takže to uvádím spíš jen pro případnou inspiraci...
JK
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 25.9.2012 7:35
|
|
|