Pařeniště bez hnoje
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.96 (?), 27.2.2015 12:38, zobrazeno: 34878x
Dobrý den,
chci si založit pařeniště, problémeme je ale hnůj. V mém okolí lze sehnat pouze hnůj koňský, který může a nemusí být zdrojem tetanu. Dá se nějakým způsobem založit pařeniště bez hnoje, a to již od března?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 247.50 (?), 27.2.2015 16:39
Teda Stando to je skvělý návod, ale docela by mne zajímalo, jestli už tento postup někdy někdo realizoval.
Pro upřesnění: Kolik vody a jak horké je třeba na prolití 100 kg hnoje, a jaká počáteční a konečná teplota se předpokládá u toho hnoje a jaká má při tom být teplota vzduchu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 14.3.2017 10:56
Včera jsem zprovoznil teplé (to zapuštěné do země) a studené pařeniště. Do teplého jsem už vysel semena salátů a kedluben- na přísadbu. Topení v teplém pařeniští obstará sešlápnutá vrstva listí + kobylince, vše prolité horkou vodu s přídavkem močoviny (cca 10 %). Do obou pařenišť chci koncem března vysadit rajčata (po vyhodnocení vnitřních teplot). Do té doby budu měřit denní průběh teplot (datalogerem) a porovnávat s venkovními teplotami z meteorologické stanice, která je v blízkosti mé zahrady.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 14.3.2017 15:14
Vaše sazenice vypadají opravdu exkluzivně. Mám nějaké technické dotazy. To pařeniště jste nechal po celou dobu zakryté jen tím sklem (žádné přikrývání na noc, žádné větrání?). Taky bych to zkusil, jen mám problém v zimě, když napadne sníh dostat se do zahrady. Ale kdybych se na podzim na to připravil, tak by to asi šlo.
Vladimír24
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.103 (?), 15.3.2017 9:13
Dík za pochvalu. No, vzhledem k tomu, že pařeniště je u domu, jsou u něj možná trochu přijatelnější podmínky. V průběhu února většinou není příliš vysoká teplota přes den a tak je pařeniště zakryté sklem celý den. V noci při teplotách pod cca. -3° překrývám kusem geotextílie, ale nevím, zda to má efekt, košťáloviny i salát nějaký mráz přeci jen vydrží. Sníh na skle nevadí, je to izolant. Problém je spíš při teplých slunečných dnech, kdy je třeba pařeniště částečně otevřít, aby se rostlinky nespařily a naopak se spíše otužovaly, jinak by byla sadba příliš vytáhlá. S tím je pak spojeno i vypařování a nutná občasná zálivka. Ale když to jde v ČB, tak u Vás to jistě půjde ještě lépe. Držím Vám palce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|