Skladování zeleniny a ovoce v sezoně
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 112.187 (?) 12.5.2016 13:47
Uf, těžko uvěřit takovým tvrzením. Česnek vydrží v suchu a teplotě něco pod 20°C třičtvrtě roku. Cibule taky několik měsíců v suchu a teple vydrží v perfektní kondici. Mrkev, i ta kupovaná, ten týden až dva nemá uložená v lednici problém. Brambory máme několik týdnů v teple v potravinové skříni v kuchyni. Klíčí pouze podzimní, a to rozhodně ne po několika dnech. Čerstvé brambory rozhodně ne, to je dokonce nemožné.
Jestli přicházíte s těmito tvrzeními, spíš bych se zaměřil na druh zeleniny, kterou pěstujete, než na její uskladnění, protože toto se normálně nestává. Spíš mně čím dál víc připadá, že si z nás jen utahujete...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 12.5.2016 16:00
Letní ovoce a zelenina opravdu na skladování nejsou. Nejrozumější je co nerychlejší zpracování (zavařit, zamrazit, usušit a sníst). Princip skladování většinou spočívá v zpomalení metabolizmu, snížení odparu, intenzity dýchání. Bedna na terase mi nepřipadá jako dobrý nápad. Už jen změny teploty a vlhkosti mezi dnem a nocí dají úrodě zabrat. Některé ledničky zeleninu dost vysušují. My máme naštěstí docela dobrou. Když je něčeho moc, rozdám to po sousedech. Oni občas taky něco přinesou.
V.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 173.17 (?), 12.5.2016 16:15
A jaký máte dobrý nápad? O dobrých nápadech by tato diskuze měla být, rád bych se taky rád poučil.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 12.5.2016 16:00
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 12.5.2016 11:30
Píšu sem kvůli tomu, že nevydrží, překvapivě.
Brambory nám v místnosti měknou po zhruba týdnu, tou dobou už navíc klíčí. Cibule a česnek v lednici měknou a ztrácí chuť a na kuchyňské lince přinejmenším cibule klíčí, česnek měkne a scvrkává se - obojí po pár dnech. Celer ten zhruba týden vydrží v lednici, mrkev je nepoužitelná po cca 3 dnech v lednici a po cca 2 dnech v místnosti.
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.26 (?), 12.5.2016 11:40
Asi ty brambory nejak spatne pestujete, ze jsou mekke po tydnu (prihnojte draslikem). Ze by v lete po tydnu zacly klicit povazuji za nemozne.
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 12.5.2016 15:53
Převážná většina zeleniny je kupovaná, to co vypěstujeme konzumujeme průběžně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 112.187 (?), 12.5.2016 13:47
Uf, těžko uvěřit takovým tvrzením. Česnek vydrží v suchu a teplotě něco pod 20°C třičtvrtě roku. Cibule taky několik měsíců v suchu a teple vydrží v perfektní kondici. Mrkev, i ta kupovaná, ten týden až dva nemá uložená v lednici problém. Brambory máme několik týdnů v teple v potravinové skříni v kuchyni. Klíčí pouze podzimní, a to rozhodně ne po několika dnech. Čerstvé brambory rozhodně ne, to je dokonce nemožné.
Jestli přicházíte s těmito tvrzeními, spíš bych se zaměřil na druh zeleniny, kterou pěstujete, než na její uskladnění, protože toto se normálně nestává. Spíš mně čím dál víc připadá, že si z nás jen utahujete...
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 12.5.2016 15:59
Jedná se o kupovanou zeleninu, ne vypěstovanou. To, co vypěstujeme, konzumujeme postupně, ale máme malou zahrádku, je toho velmi málo a jedná se většinou o cca 2 měsíce v roce. Po zbytek roku jezdíme jednou za týden/14 dnů na nákup.
Vždy se samozřejmě snažíme vybírat ty nejlepší kousky, ale i tak se dostáváme na velmi krátká období. Pokud chceme mít jídla se zeleninou i koncem jídla, musím se otočit pro novou, natož pokud bychom jí chtěli ještě na druhý týden.
Píšete o teplotě pod 20, ale my máme v celém bytě k 25 celoročně, takže ne, ani ten odolný česnek tu nevydrží. Dostali jsme od známého velké vlastnoručně vypěstoavané česneky, ve tmě na chodbě část zplesnivěla, druhá pouze změkla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|