Skladování zeleniny a ovoce v sezoně



host - 157.239 (?)
12.5.2016 12:44

Jsou i rozdílné sorty-odrůdy-podle výdrže, jedny na okamžitou spotřebu, jiné se schopnostmi pro dlouhodobé uložení. Rozhoduje i fáze zralosti v okamžiku sklizně, velikost nebývá rozhodující, výše zmíněný draslík má vliv, ale nejen on. Vakuovací systém by taky částečně pomohl řešit Váš problém. Způsobů, jak zpracovat syrovou zeleninu a snížit na minimum ztráty je taky dost. Je to ve Vašich rukách+kapsáchwink. S.P.,Ch.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 14.170 (?), 12.5.2016 16:00

Letní ovoce a zelenina opravdu na skladování nejsou. Nejrozumější je co nerychlejší zpracování (zavařit, zamrazit, usušit a sníst). Princip skladování většinou spočívá v zpomalení metabolizmu, snížení odparu, intenzity dýchání. Bedna na terase mi nepřipadá jako dobrý nápad. Už jen změny teploty a vlhkosti mezi dnem a nocí dají úrodě zabrat. Některé ledničky zeleninu dost vysušují. My máme naštěstí docela dobrou. Když je něčeho moc, rozdám to po sousedech. Oni občas taky něco přinesou.

V.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 173.17 (?), 12.5.2016 16:15

A jaký máte dobrý nápad? O dobrých nápadech by tato diskuze měla být, rád bych se taky rád poučil.

        Vladimír

                     
host - 114.91 (?), 12.5.2016 16:00

Globus...

   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 11.5.2016 14:50

A už jste někdy měla doma česnek nebo cibuli? My jo a přestavte si, že ty vydrží i ten vámi požadovaný měsíc doma v kuchyni v zimě v létě beze změny. Brambory možná po tom měsíci v kuchyni začnou klíčit ale 14 dní vydrží bez problémů. A celer? Fuj!!!! To mi nesmí domů, s tím vám neporadím.

      
host - 114.91 (?), 12.5.2016 11:30

Píšu sem kvůli tomu, že nevydrží, překvapivě.

Brambory nám v místnosti měknou po zhruba týdnu, tou dobou už navíc klíčí. Cibule a česnek v lednici měknou a ztrácí chuť a na kuchyňské lince přinejmenším cibule klíčí, česnek měkne a scvrkává se - obojí po pár dnech. Celer ten zhruba týden vydrží v lednici, mrkev je nepoužitelná po cca 3 dnech v lednici a po cca 2 dnech v místnosti. 

         
host - 66.26 (?), 12.5.2016 11:40

Asi ty brambory nejak spatne pestujete, ze jsou mekke po tydnu (prihnojte draslikem). Ze by v lete po tydnu zacly klicit povazuji za nemozne.

            
host - 114.91 (?), 12.5.2016 15:53

Převážná většina zeleniny je kupovaná, to co vypěstujeme konzumujeme průběžně. 

         
host - 157.239 (?), 12.5.2016 12:44

Jsou i rozdílné sorty-odrůdy-podle výdrže, jedny na okamžitou spotřebu, jiné se schopnostmi pro dlouhodobé uložení. Rozhoduje i fáze zralosti v okamžiku sklizně, velikost nebývá rozhodující, výše zmíněný draslík má vliv, ale nejen on. Vakuovací systém by taky částečně pomohl řešit Váš problém. Způsobů, jak zpracovat syrovou zeleninu a snížit na minimum ztráty je taky dost. Je to ve Vašich rukách+kapsáchwink. S.P.,Ch.

         
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 12.5.2016 13:47

Uf, těžko uvěřit takovým tvrzením. Česnek vydrží v suchu a teplotě něco pod 20°C třičtvrtě roku. Cibule taky několik měsíců v suchu a teple vydrží v perfektní kondici. Mrkev, i ta kupovaná, ten týden až dva nemá uložená v lednici problém. Brambory máme několik týdnů v teple v potravinové skříni v kuchyni. Klíčí pouze podzimní, a to rozhodně ne po několika dnech. Čerstvé brambory rozhodně ne, to je dokonce nemožné.

Jestli přicházíte s těmito tvrzeními, spíš bych se zaměřil na druh zeleniny, kterou pěstujete, než na její uskladnění, protože toto se normálně nestává. Spíš mně čím dál víc připadá, že si z nás jen utahujete...

            
host - 114.91 (?), 12.5.2016 15:59

Jedná se o kupovanou zeleninu, ne vypěstovanou. To, co vypěstujeme, konzumujeme postupně, ale máme malou zahrádku, je toho velmi málo a jedná se většinou o cca 2 měsíce v roce. Po zbytek roku jezdíme jednou za týden/14 dnů na nákup. 

Vždy se samozřejmě snažíme vybírat ty nejlepší kousky, ale i tak se dostáváme na velmi krátká období. Pokud chceme mít jídla se zeleninou i koncem jídla, musím se otočit pro novou, natož pokud bychom jí chtěli ještě na druhý týden. 

Píšete o teplotě pod 20, ale my máme v celém bytě k 25 celoročně, takže ne, ani ten odolný česnek tu nevydrží. Dostali jsme od známého velké vlastnoručně vypěstoavané česneky, ve tmě na chodbě část zplesnivěla, druhá pouze změkla. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika