Jak uchovat co nejdéle česnek
|
|
|
|
host - 172.14 (?) 24.4.2015 16:19
Česneková pasta.
0,5kg česneku
20dkg 100%tuku
15 dkg soli
Česnek pomeleme, smícháme se solí a necháme 1 hod.odpočinout.Dáme rozehřát tuk (nesmí být moc rozpálený),přidáme česnek a zahříváme, mícháme, až se česnek hezky spojí s tukem (nesmí vřít).Teplý plníme do skleniček, po vychladnutí uzavřeme.Vydrží více jak rok.Když děláte pastu před vánocemi, je pěkně bílá, když má česnek mírné klíčky, je pasta světle zelená.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.226 (?), 3.12.2015 23:28
Mozno aj preto, ze v chlorofyle zelezo nie je. Je tam horcik a zelenu farbu sposobuju porfyriny (zlozene z C, H, N).
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.14 (?), 24.4.2015 16:19
Česneková pasta.
0,5kg česneku
20dkg 100%tuku
15 dkg soli
Česnek pomeleme, smícháme se solí a necháme 1 hod.odpočinout.Dáme rozehřát tuk (nesmí být moc rozpálený),přidáme česnek a zahříváme, mícháme, až se česnek hezky spojí s tukem (nesmí vřít).Teplý plníme do skleniček, po vychladnutí uzavřeme.Vydrží více jak rok.Když děláte pastu před vánocemi, je pěkně bílá, když má česnek mírné klíčky, je pasta světle zelená.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.162 (?), 17.12.2015 13:50
A kde pak ten, takto upravený, česnek skladujete, musí být v ledničce?
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.136 (?), 17.12.2015 21:26
Protože je soli 30% vůči česneku a 20% z celé směsi bude sůl působit jako konzervace i při pokojové teplotě. Pro zachování senzorických vlastností však bude rozhodující chladno a temno. Nenačnutou skleničku bych se nebál mít uloženou ve sklepě (v létě max 18°C, v zimě min 4°C). Načnutou určitě ukládejte do ledničky.
Ale žádná pasta nenahradí požitek z čerstvého česneku tam, kde je čerstvý česnek požadován. Pro teplou kuchyni (např. do sekané, játrové zavářky,...) je ale pasta optimální.
|
|
|
|
|
|
|
host - 75.134 (?), 20.7.2011 15:21
To vůbec není na závadu, také se mi stalo, nevím proč. Česnek jsme používali, byl dobrá až do jara.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.130 (?), 20.7.2011 23:01
zelená barva solné pasty je oxidace (jako je hnědnutí strouhaných jablek). Je to zpočátku jen vzhledová závada a konzumaci nevadí. Příště ale mačkejte do skleniček dobře promíchanou směs aby tam nebyly bublinky vzduchu a případně do směsi dejte trochu kyseliny citronové (na špičku nože ke 1 kg česneku) nebo kávovou lžičku octa.
|
|
|
|
|
|
|
host - 187.54 (?), 4.8.2009 17:46
Přeji dobrý den.
Již více než 20 roků česnek tak koncem ledna-února, kdy se začíná kazit oloupeme a jemně nameleme.Poté jej dáme do mikrotenových sáčků, množství podle potřeby, sáček přehneme a uděláme z něj tenkou placku cca 3 - 5 mm silnou a zároveň vytačíme ze sáčku vzduch.Sáčky naskládáme na sebe nejlépe na dřevěné prkénko aby byly rovné a dáme do mražáku zamrazit.Podle potřeby si pak bereme jednotlívé sáčky a jednoduše si ulomíme tolik česneku, kolik potřebujeme.Mohu všechny ubezpečit, že česnek má pořád vynikající chuť i po zamrazení.
Všechny zdravím a doporučuji Krč Oldřich
oldrichkrc@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 150.43 (?), 27.8.2015 9:58
Mi česnek v soli nechutná. Nemůžu si pomoct, není nad čerstvý česnek. Ale mnohdy to jinak nejde, ale do soli bych ho nikdy nedal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.9 (?), 21.7.2011 20:30
S tou vázou jsem také spokojený a jde ještě jedna věc aby stvoly nemusely být moc dlouhé. Ustřihnu je asi 3cm od palice a dvakrát namočím do roztaveného včelího vosku. Mám je na provrtaném prkénku a zabere to míň místa. Stvoly samozřejmě dolů.
|
|
|
|
|
|
|
|