Počasí
|
|
|
|
|
|
|
host - 247.4 (?) 19.12.2023 9:02
Vědí akorát tak prd. Před nějakým týdnem strašili El Niněm, jaká že bude krutá zima.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.142 (?), 19.12.2023 18:50
El niňo je jako paní Colombová, všichni o něm mluví a málokdo = nikdo neví, o co se jedná. A už vůbec nikdo neví, co nám to přinese. Shodnem se asi na tom, že zima s nepříliš tuhými mrazy je pro naše zahrádky příznivá. Dobré je, když moc nekolísá teplota a neleze moc vzhůru, což se v posledních letech nedaří. Moje vlastní soukromá pozorování zaznamenala změnu směru proudění vzduchu. Zatímco se uvádělo, že u nás vanou převážně západní větry, poslední roky to bylo severák - jižní. Letos na podzim se to změnilo na ten správný západní. Ale co to přinese a zda se vůbec něco změnilo si netroufnu věštit. Akorát pamatuju, že babička říkávala "zima a páni nám nic neodpustí". Pokud jde o ten západ sslunce, měl by to být oceánský teplý a vlhký vzduch.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 208.138 (?), 20.12.2023 12:00
Od té doby, co jsem to napsal, je tady všechno úplně jinak. Polární vír už zase asi drží fazónu a my dostáváme teplejší vzduch od západu a jihozápadu. A El Ňiňo je prý teplý vzduch nad oceány (letos prý o 2°C teplejší), který prý může, ale nemusí, ten polární vír narušit. Mám pocit, že ani křišťálová koule by těm meteorologům moc nepomohla.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 20.12.2023 13:55
Pan SPCH by se chtěl ohřát u tryskající lávy na Islandu, pan PP se zase vytáhl svým pozorováním na Křemešnické vrchovině a jakým ovocným stromům se daří v okolí Ústí nad Labem mi není známo. Zřejmě všem v pěkné nadmořské výšce 150 metrů. Pranostiky pro zítřejší den dříve apoštola svatého Tomáše 21.12.
- Je-li Tomáš mrazivý, obilní klásky naplní
- Na svatého Tomáše nejdelší noc je naše
- Na svatého Tomáše zima je naše
- O svatém Tomáši meluzína straší
- Jestli na Tomáše Biskupa slunce svítí, můžeme mnoho ovoce a žita míti
- Na svatého Tomáše zima se nám rozpáše
Zimní slunovrat 2023 (Severní polokoule). 4:27
pátek, 22. prosince
|
|
|
|