Zálistky a výhony bez plodů



zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?)
6.6.2014 15:14

Proč do 4. až 5. listu a dál ne?
Setkal jsem se s tím, že zálistky jenom zakracovali - prý kvůli lepší fotosyntéze na cukr, ale já je vylamuju všechny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Jitula7 - (20) - 220.141 (?), 6.6.2014 13:36, zobrazeno: 7090x

Dobrý den, četla jsem někde, že zálistky se mají otrhat a ted nevím jestli pod květem a nad nechat nebo naopak?A výhony bez květů se už můžou otrhat nebo později.Děkuji

   
host - 41.143 (?), 6.6.2014 15:08

Jalove letorosty (bez kvetu) vylomit co nejdrive, zalistky vylomit rozhodne i nad kvetem tak do 4-5 listu nad kvetem. Dojde k lepsimu opyleni kvetu a provzdusneni kere.

      
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 6.6.2014 15:14

Proč do 4. až 5. listu a dál ne?
Setkal jsem se s tím, že zálistky jenom zakracovali - prý kvůli lepší fotosyntéze na cukr, ale já je vylamuju všechny.

         
host - 41.143 (?), 6.6.2014 15:44

V zone kvetenstvi je potreba vzdy vylamovat zalistky. Nad touto zonou se nechavaji protoze, zalistkove listy jsou velmi dulezitou soucasti listove plochy a v podstatne mire rozhoduju o kvalite hroznu.

         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4587) - 96.86 (?), 6.6.2014 15:45

Je to kvůli zvětšení listové plochy, fotosyntéty a tím zvýšení cukernatosti hroznů. Nad hrozny se nechávají a zkracují se na 2 listy, ty výše na 4 listy.

            
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 6.6.2014 16:00

Na druhou stranu jsem četl, že čím dál, výše je list od hroznu, tím menší má na cukernatost plodů vliv. a když si pak zálistky navzájem stíní, nevím nakolik to má význam - navíc tu pak máme dobré podmínky pro houbové choroby.

Ale nikdy jsem to nezkoušel oběma způsoby, abych mohl porovnat.

               
Jitula7 - (20) - 220.141 (?), 6.6.2014 16:13

Takže, od kořene ke květu vylomit a výše nechat a zalomit po dvou listech?Asi nějak takhle?

   
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 48.165 (?), 6.6.2014 17:56

Cituji (Pěstování vinné révy v zahradách, Pavel Pavloušek), jinak tuto knížku dpoporučuji:

Zálistkové listy v horní třetině listové stěny představují před zaměkáváním bobulí malý podíl na celkové asimilaci, protože jsou pořád ještě ve vývoji. Po zaměkávání je však tato část listové stěny pro zrání hroznů a tvorbu zásobních látek nejdůležitější.
U dobře vytvořené listové stěny, která maximálně podporuje zrání hroznů by měl být po zaměkání podíl mezi staršími a mladšími listy, které představují většinou listy na zálistcích asi 0.7. Znamená to, že v konečné fáze zrání hroznů má být listová plocha na zálistcích asi o 30% větší než plocha listů na hlavních letorostech.
Zálistky na počátku vývoje přijímají produkty fotosyntézy, jakmile však vytvoří dva a více plně vyvinutých listů, probíhá u nich už naplno fotosyntéza. Na zálistkových listech závisí především kvalita hroznů. Cílem zelených prací by proto měla být podpora jejich tvorby a udržení.
Listy a zálistky bývají často napadány houbovými chorobami, což snižuje jejich asimilační listovou plochu a v konečném důsledku vede ke zhoršení kvality hroznů. Silně napadená listová plocha produkuje nedostatečné množství zásobních látek, což může negativně ovlivnit také přezimování keřů.

Vylamování zálistků
Pomocí vylamování zálistků můžeme napomoci  lepšímu prosvětlení révového keře. Snížíme zahuštění listové stěny v oblasti hroznů a nepřímo můžeme snížit infekci houbovými chorobami.
Nejdříve je však třeba znát velmi důležitou funkci zálistků při výživě révového keře. Velmi důležité je zejména ponechání zálistků v horních částech výhonů, protože tyto velmi dobře ovlivňují asimilaci révového keře a působí především na kvalitu hroznů a množství ukládání zásobních látek.
Vylamování zálistků se proto provádí zejména v oblasti hroznů. Nad nejvýše postaveným hroznem na výhonu již zálistky ponecháváme. Sníží se tím riziko napadení hroznů houbovými chorobami, bude lepší oslunění hroznů a tím i kvalita sklizně.
Vylamování zálistků provádíme ručně. Zálistky se musejí vylamovat malé a v zeleném stavu. U zdřevnatělých nebo silných zálistků se vylamování nedoporučuje, protože bychom poškodili očko v úžlabí listů. Takové zálistky odstraňujeme nůžkami.

      
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 6.6.2014 18:04

Panu Pavlouškovi nemohu než důvěřovat, ale dovolím si nesouhlasit s jedinou věcí. Osluňování hroznů pro konzumní účely (zvláště těch bílých) sebou nese jednu nedobrou věc - bobule v přední části hroznu zrají velmi rychle, zatímco neosluněné bobule zaostávají. Výsledkem osluňování hroznů je pak nerovnoměrná zralost bobulí na hroznu.

         
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 48.165 (?), 6.6.2014 18:40

Odlistění v zóně hroznů se věnuje samostatná kapitola. Ale to bych sem musel opsat snad celou knížku... Půjčil jsem si ji v knihovně a udělal výpisky. Asi nebude správné to sem kopírovat. Zmiňuje se o tom, že není vhodné hodně odlistovat, max. 1-3 listy, ale tak aby hrozen nebyl na přímém slunci (úpal atd.).

Ale jsem vinař začátečník smiley.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika