Výsadba révy vinné

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?)
16.4.2010 21:40
Cca 2 cm perlitu na dno, pak řízky (konce namočit do stimulátoru, já spodní konce zařezávám šikmo naproti očku), dosypat perlit, vysadit po zmrzlých ale až po zakořenění!!! Může to být třeba v červnu i později, dle rychlosti zakořenění.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 114.159 (?), 16.4.2010 18:30

Pro zakořeňování řízků je vhodné cokoliv co drží vlkost a je propustné a agroperlit je určitě lepší než nevhodný druh pilin (u některých bych se bál nadměrné kyselosti). Jen si pane Mirku nejsem jistý, jestli má smysl konce řízků namáčet do stimulátoru. Kořenové buňky mohou být i na konci, ale stejně tak i kdekoliv jinde po celém řízku (a někdy třeba vůbec nikde).

host - 202.96 (?), 16.4.2010 20:43

Dobrá, v pondělí koupím perlit a dám do něj ty řízky.Po zakořenění v perlitu to můžu vysadit už přímo ven, nebo musím dát místo perlitu ještě nějakou zeminu? Zdenek

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.4.2010 21:09
Vzhledem k tomu že je již duben a než řízky zakoření bude venku teplo, můžete dát sazenice přímo ven. Předpokládám že je stejně budete mít venku aby si zvykly na sluníčko. Mirek

host - 202.96 (?), 16.4.2010 21:14

Ven myslíte vysadit přímo do zeminy?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.4.2010 21:25
Ano, a sazenice v perlitu nechte do té doby venku aby se otužily (po zakořenění a po zmrzlých).

host - 202.96 (?), 16.4.2010 21:32

Ok, v pondělí koupím perlit, nasypu do petek k řízkům a po zmrzlých vysadím na zahradu.(doufám, že jsem to pochopil správně :o)  Díky Mirku. Zdenek

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.4.2010 21:40
Cca 2 cm perlitu na dno, pak řízky (konce namočit do stimulátoru, já spodní konce zařezávám šikmo naproti očku), dosypat perlit, vysadit po zmrzlých ale až po zakořenění!!! Může to být třeba v červnu i později, dle rychlosti zakořenění.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.4.2010 21:31
Předloni jsem zasadil stolní odrůdu, aměl by to být VOSTORG. Během loňského roku vyhnala réví do velikosti viz foto. Chtěl bych požádat o názor co by jste jak by jste, která očka vyslepit a co nechat. Můj záměr je natáhnout révu na drátěnku (pergolu) ve výšce cca dva metry. Réva raší z oček po celé délce výhonu, ve spodní části jsem nechal asi tři očka jako záložní na dalším výhonu. Vzdálenost od svislého dřeva by byla tak do dvou metrů. Děkuji Mirek
Vostorg
Vostorg

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 16.4.2010 22:20

Ejkote - to je vitalita! To jste to loni poléval živou vodou? Dotaz : chcete to táhnout po té drátěnce vždy jenom v jednom tažni a nebo chcete, aby vám to z toho vodorovného výhonu perspektivně vyrůstalo i směrem nahoru aby to každoročně porůstalo a zakrývalo celý ten plechový štít? Podle toho se totiž bude i následujícíh letech řezat... (Já bych volil verzi č. 2).

V každém případě jsem napočítal nejméně 30 plodných rašících oček a to je strašně moc. Už to mělo být dávno střižené. Já myslím, že letos to vzhledem k vašemu záměru a požadovanému tvaru mělo být střiženo na konci té svislé části (budoucí kmínek) a na tomto hlavním výhonu mělo být ponecháno tak 4 ÷ 6 horních oček. Ostatní vyslepit. Záložní výhon je OK. Letošní nové výhony tvarovat a podobně jako jste to dělal loni je položit a postupně vyvazovat na drát. Lepší by byla dvojitá, či vícenásobná drátěnka. Ale nevím, jestli se odhodláte to šmiknout až teď,,,? Už je hodně pozdě.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.4.2010 22:34
Právě že nepoléval! Jiný keř vysazený va stejnou dobu již rodil, tento se "rozjel" až vloni. Ctěl bych to táhnout vodorovně ve spodní části oplechování, tzn. z těch zhruba čtyřech oček natáhnout výhony vodorovně do směru který potřebuji? Zítra to střihnu a vyslepím. Chtěl bych alespoň jeden nebo dva hrozny zda se jedná opravdu o Vostorg. Přikládám ještě loňský snímek druhé hlavy zakoupené jako stejnou odrůdu a zasazenou ve stejnou dobu. Díky Mirek
Vostorg
Vostorg
v době květu přišly kroupy
v době květu přišly kroupy
Vostorg dtto
Vostorg dtto
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024