Výhony nad květy révy
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Marcela Vrbová - (12) - 187.23 (?), 21.5.2012 19:08, zobrazeno: 12111x
Dobrý den, vinaři,tak se hlásím po třech měsících a jak jinak, než s dotazem.Réva mi kvete, ale teď nevím, jestli mám nechat výhon nad květem růst, nebo ho uštípnout?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 178.235 (?), 21.5.2012 19:15
Snad až za čtvrtým až pátým listem?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
zyjan - Zlatý Zahrádkář (513) - 151.93 (?), 21.5.2012 21:11
Uštípávání výhonu nad prvním listem za květem, poupětem nebo dokonce hned za ním, je šílený zlozvyk, díky kterému prý "pak síla jde do hroznu a nikoliv do výhonu". Réva listy potřebuje k dýchání a získávání síly na příští rok a potřebují je i hrozny, aby díky fotosyntéze dostaly cukr.
Tahle špatná rada zazněla kdysi v pořadu Rady ptáka Loskutáka, ale i před tím jsem se s tím setkal - v naší dědině. Ten soused to prý dostal jako radu od vinaře z jižní Moravy a prý se to tak také běžně dělá v státech jižní Evropy.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 12.96 (?), 22.5.2012 8:04
Dúfam, že sa na mňa p.Zyjan nebude hnevať, ale nevidel by som zaštipovanie výhonov pred kvetom tak dramaticky. Mám to v praxi overené a nepozoroval som zatiaľ hráškovatenie alebo problémy s oplodnením súkvetí. Zaštipovanie robím aj teraz- minulý a tento týždeň. Dôvodom je regulácia rastu vinného kra: ak sú výhony mohutnejšie na koncoch oblúkov ako v strede, kde potrebujem kvalitné ťažne k budúcej úrode, potom tieto zelené výhony- od tretieho po posledný- úmerne a s citom zaštípnem. O 1-2 týždne sa nepomer v raste vyrovná. Druhým prípadom, kedy razantne redukujem rast hneď za kvetom, event. odstrihnem celý kvet, je vtedy, keď do mladého kmienka naočkujem očká nových odrôd a potrebujem, aby sa ujali a vyrašili. Keby som nechal miazgu prúdiť do zelených kvitnúcich ťažňov, očká by časom zaschli, miazga by ich obišla.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 124.211 (?), 23.5.2012 7:52
U nás v dedine tiež skoro každý olamuje letorasty za 1 - 2 listom za posledným strapcom. Tiež argumentujú tým, že potom ide sila do strapca a nie do listov. Ale potom by to tak malo platiť aj pri ostatných ovocných druhoch, čo sa už ale akosi nepraktizuje.
Jeden rok, keď som bol v lete v zahraničí, mi takto révu olámal otec, ale musím povedať že nejaký dramatický rozdiel v kvalite ani cukornatosti hrozna som nespozoroval. Napriek tomu verím tomu čo sa píše v literatúre a nechávam na jeden letorast aspoň 8 - 10 listov.
V.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|