Výhony nad květy révy

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?)
21.5.2012 20:16

Révy Vám nekvete, teprve se chytá kvést. Někdy se u odrůd náchylných na sprchávání doporučuje vrchol zaštípnout, ale nedoporučoval bych to. Lepší je ho nechat růst, osečkuje se, až je nad drátěnkou, což je daleko později než při květu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Marcela Vrbová - (12) - 187.23 (?), 21.5.2012 19:08, zobrazeno: 12121x

Dobrý den, vinaři,tak se hlásím po třech měsících a jak jinak, než s dotazem.Réva mi kvete, ale teď nevím, jestli mám nechat výhon nad květem růst, nebo ho uštípnout?

host - 178.235 (?), 21.5.2012 19:15

Snad až za čtvrtým až pátým listem?

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 21.5.2012 20:16

Révy Vám nekvete, teprve se chytá kvést. Někdy se u odrůd náchylných na sprchávání doporučuje vrchol zaštípnout, ale nedoporučoval bych to. Lepší je ho nechat růst, osečkuje se, až je nad drátěnkou, což je daleko později než při květu.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 21.5.2012 20:55

také bych to nechal být, jinak sprchnutí mže být způsobeno i podnoží, např. podnož 5BB je tímto známá, proto třeba RR se nedoporučuje na této podnoži pěstovat

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 21.5.2012 21:11

Uštípávání výhonu nad prvním listem za květem, poupětem nebo dokonce hned za ním, je šílený zlozvyk, díky kterému prý "pak síla jde do hroznu a nikoliv do výhonu". Réva listy potřebuje k dýchání a získávání síly na příští rok a potřebují je i hrozny, aby díky fotosyntéze dostaly cukr.

Tahle špatná rada zazněla kdysi v pořadu Rady ptáka Loskutáka, ale i před tím jsem se s tím setkal - v naší dědině. Ten soused to prý dostal jako radu od vinaře z jižní Moravy a prý se to tak také běžně dělá v státech jižní Evropy.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 12.96 (?), 22.5.2012 8:04

Dúfam, že sa na mňa p.Zyjan nebude hnevať, ale nevidel by som zaštipovanie výhonov pred kvetom tak dramaticky. Mám to v praxi overené a nepozoroval som zatiaľ hráškovatenie alebo problémy s oplodnením súkvetí. Zaštipovanie robím aj teraz- minulý a tento týždeň. Dôvodom je regulácia rastu vinného kra: ak sú výhony mohutnejšie na koncoch oblúkov ako v strede, kde potrebujem kvalitné ťažne k budúcej úrode, potom tieto zelené výhony- od tretieho po posledný- úmerne a s citom zaštípnem. O 1-2 týždne sa nepomer v raste vyrovná. Druhým prípadom, kedy razantne redukujem rast hneď za kvetom, event. odstrihnem celý kvet, je vtedy, keď do mladého kmienka naočkujem očká nových odrôd a potrebujem, aby sa ujali a vyrašili. Keby som nechal miazgu prúdiť do zelených kvitnúcich ťažňov, očká by časom zaschli, miazga by ich obišla.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 22.5.2012 13:49

Tady bych to bral - pokud se jedná o zajištění kvalitního tažně na budoucí rok, tak to bude správně. Ale redukcí listů se kvalita hroznů nezvýší, spíš naopak.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 22.5.2012 14:15

S dogma, že listy odebírají rostlině sílu a ta pak místo do hroznů tlačí energii do svého dalšího růstu, jsem se také už několikrát setkal. Když opáčím, že je to nesmysl, bývá mi sděleno : ale říkali to i v televizi !

host - 124.211 (?), 23.5.2012 7:52

U nás v dedine tiež skoro každý olamuje letorasty za 1 - 2 listom za posledným strapcom. Tiež argumentujú tým, že potom ide sila do strapca a nie do listov. Ale potom by to tak malo platiť aj pri ostatných ovocných druhoch, čo sa už ale akosi nepraktizuje.

Jeden rok, keď som bol v lete v zahraničí, mi takto révu olámal otec, ale musím povedať že nejaký dramatický rozdiel v kvalite ani cukornatosti hrozna som nespozoroval. Napriek tomu verím tomu čo sa píše v literatúre a nechávam na jeden letorast aspoň 8 - 10 listov.  

V.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 15.27 (?), 23.5.2012 8:08

Samozrejme, že osečkovaním viniča pred kvetom žiadnu silu do strapcov nenalejete. Má to význam pri reguľovaní nepomeru rastu výhonov pri vedení na oblúky, pri redukcii úrody- ak je nasadený nadmerný počet strapcov a tiež napr u systému Vertiko. Ak u Vertika necháte dlhé bočné výhony, tak sa Vám pod váhou strapcov vo vetre vylomia. Pri klasickom vedení, napr. RH osečkovanie všetkých výhonov v čase pred rozkvetom nedáva zmysel.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz