Sklizeň révy 2013
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?) 24.10.2013 7:59
Dobrý den p. Paľo.
Nevím jestli jste si mě s někým nespletl, bo já jsem začátečník(2 roky), takže znám/tuším asi 1/10 toho co vy. Ten Hibernál by měl v dobré sezóně dát i vyšší cukry. Docela mě překvapuje ten údaj z ideální vin. oblasti 20st. Nevím už jestli jsem četl, či byla informace od nějakého viněře, ale Hib by neměl mít problém udělat i výběr z hroznů. Dá se z něho dělat i ledové víno. Tyto ambice však nemám.
S tím cukrem je to jistě pravda. Rád bych též nesladil. Pokud se dostanu alespoň na 20st čnm, tak sladit též nebudu. Jinak si myslím, že sladit mošt je pořád lepší, než sladit víno, popř. to pak vylít pro nepoživatelnost, či malý obsah alkoholu --> choroby vína. Kvasinky řepný cukr(sacharosu) zpracují a převedou na přírodní cukry (glukosa, fruktosa), takže z tohoto hlediska by to nemusel být takový problém. Máme to pro sebe, takže ani nikoho dalšího nebalamutíme.
Jinak k těm Vašim odrůdám. Byli jsme letos už asi po sedmé na otevřených skklepích v Mikulčicích. Musím Vám povědět, že po prvních 5 sklepích jsem měl pocit, jako když vyjdu z dobře zavedený cukrárny. Všechny vzorky byly nějaký výběry. Nejkyselejší byl pozdní sběr. No na ochutnávku občas dobrý, ale musím i k mému překvapení přiznat, že se mi to velmi záhy "přejedlo". Takže nezapomeňte si udělat i nějaké normální víno.
S pozdravem GB.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.134 (?), 31.10.2013 9:46
U nás, v okolí Lučenca môžeme iba ticho závidieť.Mráz ktorý bol začiatkom októbra ukončil sezónu hrozna, papriky,paradajok... Z hrozien ktoré som mal na kríkoch, po dvoch ránach kedy bolo -6°C sa dalo konzumovať iba hrozno odrody Poloskey Muskotaly a samorodák Konkordia ktorý mám na stene budovy.Dúfam že budúci ročník bude pre vinič u nás priaznivejší. Stano
|
|
|
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 22.10.2013 9:14
Také přispěji se svou troškou do mlýna. Pardub. 300mnm. Po mrazících koncem září bylo listí na tabák a tak jsem se nedobrovolně rozhodl sklidit svoji první ukázkovou úrodu Hibernálu. Dvouleté sazenice jsem zatížil 4-5 letorosty a na nich nechal 1 hrozen. Tedy 4-5 hroznů na keř. Možná, že jsem mohl nechat i více, ale po tom, co nu nás ležel sníh ještě v dubnu, tak jsem netušil kolik toho nechat. Nechtěl jsem ale nechávat hrozny dále na keřích, bo bych už jen ztrácel na množství šťávy, která byla určena na burčák.
Výsledkem je z 10 keřů. cca 4,5 kg hroznů --> 3l moštu. Cukernatost dle předpokladů nízká, 18st čnm. Dosladil jsem na 23 a naočkoval cca 2dcl burčáku z naší vinotéky. Bylo to výborné jen to smrdělo málem. Burčák byl díky maceraci na šlupkách(24hod) aromatický, měl i kyselinku. dorovnaný cukr mu dodal vyváženou chuť a zejména dámy byly naprosto unešeny. Prostě jsem jednou byl za hrdinu.
Rozhodně to pro mě nebyl špatný rok. Zjistil jsem, že se nemá spěchat probírat hrozny, aneb proč stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Mělo to i neblahý vliv na zahuštění zbylých hroznů. Dále, že před lisováním je nutno hrozny nadrtit jinak je lis nezmáčkne natolik, aby se to řádně vylisovalo.
Zdravím tímto všechny mini vinaře a přeju minimálně tak spokojené zakončení roku, jako jsme měli my. Sejdeme se u tématu Co vaše réva? (2014).
S pozdravem Georg Black.
| |
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 144.125 (?), 23.10.2013 22:26
Zdravím Vás pane Georgi! Ďakujem za hodnotný, pohodový a súčasne humorný príspevok. Bol by som rád, keby sme sa na fóre schádzali ešte skôr ako vo vlákne Réva 2014. Je toho istotne veľa, čo by ste nám mohol povedať alebo poradiť. Cukornatosť 18 u Vášho Hibernalu nie je až tak málo, ale táto odroda je už taká. Kamarát v ideálnej vinohradníckej polohe v Malých Karpatoch dosiahol u Hibernalu pekných 20 st. To je zrejme hranica tejto odrody. Ja by som veľmi rád robil biovíno bez prídavku repného cukru. Preto pri preočkovaní starých odrôd volím sorty s vysokým potenciálom tvorby cukrov. Napr. Frontenac Gris dosiahol v tomto roku 28,5 st ČNM. Frontenac Blanc a muškátový Dubljanskyj o niečo menej. S týmito odrodami sa nemusím báť ani takého ročníka, akým bol 2010. Aj tieto sorty vďaka rosoľovitej dužnine budú potrebovať maceráciu na šupkách. V tomto roku som spravil posledné víno z nerezistentných odrôd RB, VZ, MT s prímesou prvých super sladkých strapcov rezistentov, ale koncom zimy už pôjde ceľkom 66 starých kmeňov "pod nôž" a na jar idem očkovať. Roboty bude ako na kostole. Biele víno je v tomto roku príjemne muškátovo aromatické vďaka zákvasu z Irsai Olivér, ktorý som si spravil popredu, asi 2 týždne pred hlavnou oberačkou. Nerezistentný Irsai Olivér (14 koreňov) si nechám, nebudem ho preštepovať. Je to kvalitná voňavá univerzálna sorta a z menovaných Vitis vinifera sa ukázala ako najmenej napadnutá plesňou. Prajem Vám veľa radostí z vinohrádku!
|
|
|
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 24.10.2013 7:59
Dobrý den p. Paľo.
Nevím jestli jste si mě s někým nespletl, bo já jsem začátečník(2 roky), takže znám/tuším asi 1/10 toho co vy. Ten Hibernál by měl v dobré sezóně dát i vyšší cukry. Docela mě překvapuje ten údaj z ideální vin. oblasti 20st. Nevím už jestli jsem četl, či byla informace od nějakého viněře, ale Hib by neměl mít problém udělat i výběr z hroznů. Dá se z něho dělat i ledové víno. Tyto ambice však nemám.
S tím cukrem je to jistě pravda. Rád bych též nesladil. Pokud se dostanu alespoň na 20st čnm, tak sladit též nebudu. Jinak si myslím, že sladit mošt je pořád lepší, než sladit víno, popř. to pak vylít pro nepoživatelnost, či malý obsah alkoholu --> choroby vína. Kvasinky řepný cukr(sacharosu) zpracují a převedou na přírodní cukry (glukosa, fruktosa), takže z tohoto hlediska by to nemusel být takový problém. Máme to pro sebe, takže ani nikoho dalšího nebalamutíme.
Jinak k těm Vašim odrůdám. Byli jsme letos už asi po sedmé na otevřených skklepích v Mikulčicích. Musím Vám povědět, že po prvních 5 sklepích jsem měl pocit, jako když vyjdu z dobře zavedený cukrárny. Všechny vzorky byly nějaký výběry. Nejkyselejší byl pozdní sběr. No na ochutnávku občas dobrý, ale musím i k mému překvapení přiznat, že se mi to velmi záhy "přejedlo". Takže nezapomeňte si udělat i nějaké normální víno.
S pozdravem GB.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|