Sklizeň révy 2013



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 144.125 (?)
23.10.2013 22:26

Zdravím Vás pane Georgi! Ďakujem za hodnotný, pohodový a súčasne humorný príspevok. Bol by som rád, keby sme sa na fóre schádzali ešte skôr ako vo vlákne Réva 2014. Je toho istotne veľa, čo by ste nám mohol povedať alebo poradiť. Cukornatosť 18 u Vášho Hibernalu nie je až tak málo, ale táto odroda je už taká. Kamarát v ideálnej vinohradníckej polohe v Malých Karpatoch dosiahol u Hibernalu pekných 20 st. To je zrejme hranica tejto odrody. Ja by som veľmi rád robil biovíno bez prídavku repného cukru. Preto pri preočkovaní starých odrôd volím sorty s vysokým potenciálom tvorby cukrov. Napr. Frontenac Gris dosiahol v tomto roku 28,5 st ČNM. Frontenac Blanc a muškátový Dubljanskyj o niečo menej. S týmito odrodami sa nemusím báť ani takého ročníka, akým bol 2010. Aj tieto sorty vďaka rosoľovitej dužnine budú potrebovať maceráciu na šupkách. V tomto roku som spravil posledné víno z nerezistentných odrôd RB, VZ, MT s prímesou prvých super sladkých strapcov rezistentov, ale koncom zimy už pôjde ceľkom 66 starých kmeňov "pod nôž" a na jar idem očkovať. Roboty bude ako na kostole. Biele víno je v tomto roku príjemne muškátovo aromatické vďaka zákvasu z Irsai Olivér, ktorý som si spravil popredu, asi 2 týždne pred hlavnou oberačkou. Nerezistentný Irsai Olivér (14 koreňov) si nechám, nebudem ho preštepovať. Je to kvalitná voňavá univerzálna sorta a z menovaných Vitis vinifera sa ukázala ako najmenej napadnutá plesňou. Prajem Vám veľa radostí z vinohrádku!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 20.10.2013 19:12

Poprvé rodící Rhea (Jupiter) letos nedozrála, zůstala trpká.

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 27.10.2013 7:43

Sezona 2013 skončila a zůstal jen Ustojčivyj Dokučeavoj, sladký držák kterého je mi až líto se zbavovat. Nyní už jen chodím a mlsně ohlížím jak to vyzrálo, jak to ostříhám a kde to přeroubuji.




                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 144.239 (?), 30.10.2013 23:38

Zatiaľ čo muštiaky sú bezpečne uložené v demižónoch v podobe mladého bieleho a červeného vínka, stoláky postupne dojedáme. Sládnu aj sorty pestované v tieni susedovho betónového múru: Anastasia, Sejanec Prodjusera, Ametyst. Svoje chuťové kvality opäť potvrdila Pamjati Zacharovoj (FVR 7-9) a neublížilo jej ani nadmerné zaťaženie strapcami. Veľké bobule Alexy zvodnateli a zmenili chuť na akúsi planú rynglótu. Saturn je stále chrumkavý a príjemne sladko- ovocný. Posledné strapce "dorazíme" po príchodu dcéry s rodinou na Dušičky.

Posledný slaďúčky strapec Nadeždy AZOS.
Posledný slaďúčky strapec Nadeždy AZOS.
Pamjati Žuravlja má bobule väčšie ako Nadežda a chuť pikantnejšiu.
Pamjati Žuravlja má bobule väčšie ako Nadežda a chuť pikantnejšiu.
Posledné strapce Pamjati Zacharovoj a Saturna. Chuť harmonická, príjemné cukry aj kyselinky, chrumkavosť, ovocnosť...
Posledné strapce Pamjati Zacharovoj a Saturna. Chuť harmonická, príjemné cukry aj kyselinky, chrumkavosť, ovocnosť...
Posledné bobule na obrovskom strapci Preobraženia majú príjemnú sladkú chuť.
Posledné bobule na obrovskom strapci Preobraženia majú príjemnú sladkú chuť.
Francúzsky hybrid neznámeho mena (na vertiku) má stále dosť kyseliniek.
Francúzsky hybrid neznámeho mena (na vertiku) má stále dosť kyseliniek.
                     
host - 31.134 (?), 31.10.2013 9:46

U nás, v okolí Lučenca môžeme iba ticho závidieť.Mráz ktorý bol začiatkom októbra ukončil sezónu hrozna, papriky,paradajok... Z hrozien ktoré som mal na kríkoch, po dvoch ránach kedy bolo -6°C sa dalo konzumovať iba hrozno odrody Poloskey Muskotaly a samorodák Konkordia ktorý mám na stene budovy.Dúfam že budúci ročník bude pre vinič u nás priaznivejší.  Stano

   
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 22.10.2013 9:14

Také přispěji se svou troškou do mlýna. Pardub. 300mnm. Po mrazících koncem září bylo listí na tabák a tak jsem se nedobrovolně rozhodl sklidit svoji první ukázkovou úrodu Hibernálu.indecision Dvouleté sazenice jsem zatížil 4-5 letorosty a na nich nechal 1 hrozen. Tedy 4-5 hroznů na keř. Možná, že jsem mohl nechat i více, ale po tom, co nu nás ležel sníh ještě v dubnu, tak jsem netušil kolik toho nechat. Nechtěl jsem ale nechávat hrozny dále na keřích,  bo bych už jen ztrácel na množství šťávy, která byla určena na burčák.cheeky

Výsledkem je z 10 keřů. cca 4,5 kg hroznů --> 3l moštu. Cukernatost dle předpokladů nízká, 18st čnm. Dosladil jsem na 23 a naočkoval cca 2dcl burčáku z naší vinotéky. Bylo to výborné jen to smrdělo málem. Burčák byl díky maceraci na šlupkách(24hod) aromatický, měl i kyselinku. dorovnaný cukr mu dodal vyváženou chuť a zejména dámy byly naprosto unešeny. Prostě jsem jednou byl za hrdinu. wink

Rozhodně to pro mě nebyl špatný rok. Zjistil jsem, že se nemá spěchat probírat hrozny, aneb proč stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Mělo to i neblahý vliv na zahuštění zbylých hroznů. Dále, že před lisováním je nutno hrozny nadrtit jinak je lis nezmáčkne natolik, aby se to řádně vylisovalo.

Zdravím tímto všechny mini vinaře a přeju minimálně tak spokojené zakončení roku, jako jsme měli my. Sejdeme se u tématu Co vaše réva? (2014).

S pozdravem Georg Black.

Po prvních mrazících
Po prvních mrazících
Zatížení a úroda I
Zatížení a úroda I
Zatížení a úroda II
Zatížení a úroda II
Poezie večerního sklízení I
Poezie večerního sklízení I
Poezie večerního sklízení II
Poezie večerního sklízení II
Letošní miniúroda 10 dvouletých sezanic
Letošní miniúroda 10 dvouletých sezanic
A z bobulí do demižónu :-P
A z bobulí do demižónu :-P
      
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 144.125 (?), 23.10.2013 22:26

Zdravím Vás pane Georgi! Ďakujem za hodnotný, pohodový a súčasne humorný príspevok. Bol by som rád, keby sme sa na fóre schádzali ešte skôr ako vo vlákne Réva 2014. Je toho istotne veľa, čo by ste nám mohol povedať alebo poradiť. Cukornatosť 18 u Vášho Hibernalu nie je až tak málo, ale táto odroda je už taká. Kamarát v ideálnej vinohradníckej polohe v Malých Karpatoch dosiahol u Hibernalu pekných 20 st. To je zrejme hranica tejto odrody. Ja by som veľmi rád robil biovíno bez prídavku repného cukru. Preto pri preočkovaní starých odrôd volím sorty s vysokým potenciálom tvorby cukrov. Napr. Frontenac Gris dosiahol v tomto roku 28,5 st ČNM. Frontenac Blanc a muškátový Dubljanskyj o niečo menej. S týmito odrodami sa nemusím báť ani takého ročníka, akým bol 2010. Aj tieto sorty vďaka rosoľovitej dužnine budú potrebovať maceráciu na šupkách. V tomto roku som spravil posledné víno z nerezistentných odrôd RB, VZ, MT s prímesou prvých super sladkých strapcov rezistentov, ale koncom zimy už pôjde ceľkom 66 starých kmeňov "pod nôž" a na jar idem očkovať. Roboty bude ako na kostole. Biele víno je v tomto roku príjemne muškátovo aromatické vďaka zákvasu z Irsai Olivér, ktorý som si spravil popredu, asi 2 týždne pred hlavnou oberačkou. Nerezistentný Irsai Olivér (14 koreňov) si nechám, nebudem ho preštepovať. Je to kvalitná voňavá univerzálna sorta a z menovaných Vitis vinifera sa ukázala ako najmenej napadnutá plesňou. Prajem Vám veľa radostí z vinohrádku!

         
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 24.10.2013 7:59

Dobrý den p. Paľo.

Nevím jestli jste si mě s někým nespletl, bo já jsem začátečník(2 roky), takže znám/tuším asi 1/10 toho co vy.wink Ten Hibernál by měl v dobré sezóně dát i vyšší cukry. Docela mě překvapuje ten údaj z ideální vin. oblasti 20st. Nevím už jestli jsem četl, či byla informace od nějakého viněře, ale Hib by neměl mít problém udělat i výběr z hroznů. Dá se z něho dělat i ledové víno. Tyto ambice však nemám.

S tím cukrem je to jistě pravda. Rád bych též nesladil. Pokud se dostanu alespoň na 20st čnm, tak sladit též nebudu. Jinak si myslím, že sladit mošt je pořád lepší, než sladit víno, popř. to pak vylít pro nepoživatelnost, či malý obsah alkoholu --> choroby vína. Kvasinky řepný cukr(sacharosu) zpracují a převedou na přírodní cukry (glukosa, fruktosa), takže z tohoto hlediska by to nemusel být takový problém. Máme to pro sebe, takže ani nikoho dalšího nebalamutíme.smiley

Jinak k těm Vašim odrůdám. Byli jsme letos už asi po sedmé na otevřených skklepích v Mikulčicích. Musím Vám povědět, že po prvních 5 sklepích jsem měl pocit, jako když vyjdu z dobře zavedený cukrárny.wink Všechny vzorky byly nějaký výběry. Nejkyselejší byl pozdní sběr. No na ochutnávku občas dobrý, ale musím i k mému překvapení přiznat, že se mi to velmi záhy "přejedlo". Takže nezapomeňte si udělat i nějaké normální víno.cool

S pozdravem GB.

            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 24.10.2013 10:15

Jinak k těm Vašim odrůdám. Byli jsme letos už asi po sedmé na otevřených skklepích v Mikulčicích. Musím Vám povědět, že po prvních 5 sklepích jsem měl pocit, jako když vyjdu z dobře zavedený cukrárny. Všechny vzorky byly nějaký výběry.

To je krásně napsané yes. Výběrová vína, a cykloturistů tam bylo hodně, že? wink

               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 229.100 (?), 24.10.2013 10:56

Na návštevu pivníc je dobré, Mirku, zobrať si zo sebou šoféra- nealkoholikalaugh, alebo sadnúť do mikrobusu spolu so záhradkármi. Ten druhý spôsob používa už roky môj kolega Jaromír Stejskal z Brna. Celý rok si odkladajú do špórkasy drobné a na jeseň vyrážajú do vinohradníckych lokalít Európy. Veľmi sa im páčil napr. nedaleký Burgendlad. Kvalita vín a hlavne čistota ich fascinovala. Až im to bralo chuť do ďalšieho vinárčenia na Morave...laugh

U nás boli minulý víkend otvorené pivnice v Skalických vinohradoch- niektoré sú uplácané iba z hliny a majitelia ani nepoznajú vek či staviteľa. Tento víkend otvára pivnice mesto Trnava. Počasie týmto akciám praje. Zdá sa, že je príjemnejšie ako na vinobraniach v juhomoravských mestečkách začiatkom septembra.

                  
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 24.10.2013 12:21

Zdravíčko Paľo, já měl spíše na mysli odrůdové víno specielně vyrobené pro ty turisty, my jí tady říkáme "Pro Pražáky", jim chutná sladké hodně a myslí si že čím více jich pak bolí hlava tím lépe.wink

Je dobré zajít si do sklípku na pohárek, ale nejlépe ke známému nebo si vyhledat někoho kdo se moc nepodbízí, to Rakousko je určitě zajímavé.

PS: a vítem že už mne napadlo vyklátit jabloně a vysadit dvě řady mošťáků? To by mě ale asi tá moja hnala indecision, nebo že bych ju vyměnil za vinohrad? laugh

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika