Preočkovanie starého vinohradu

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 179.28 (?) 
13.3.2012 14:11

Dobrý deň Petře! Som moc rád, že ste sa zaradil do radu nadšencov, ktorí chcú odskúšať tento veľmi rýchly spôsob obmeny sortimentu vo vinici. Počas zimy som rozposielal množstvo rezkov záujemcov o očkovanie, najmä na stredné Slovensko. Minulý týždeň som strihal a vyväzoval preočkovaný vinohrad. Fotky som nestihol urobiť, lebo mi padal na hlavu sneh. Ťažne vyrastnuté z očiek ostali vpodstate v takom stave ako sú na snímkach zverejnených na jeseň v tomto vlákne. Pinotin a Cabernet Jura sú na reze absolútne zdravé. Veľmi ma sklamal Cabernet Cortis, ktorý nielen nedobre rašil z očiek, ale väčšina ho aj premrzla. Neosvedčilo sa mi dodatočné júnové dovrúbľovanie zimnými rezkami (prevažne Cab.Jura) tam, kde očká na starých kmeňoch vplyvom horúcej jari uschli. Aj keď vrúble vyrašili a počas teplej jesene dozreli, až na 2 ks všetky vo februári zmrzli. Pritom mráz nebol väčší ako mínus 18. Týmto smerom pokračovať nebudem. Očkovanie v mesiacoch apríl-máj dáva najväčšiu šancu. Verte skúseným praktikom akým je napr. p.Řezáč. Teraz sa pripravujem na preočkovanie druhej polovice starého vinohradu- očkami Frontenac Gris, Fr.blanc, Marquette.

K Vašej otázke: Priemer letorastu, ktorý chcete preočkovať, nemôže byť menší, ako je priemer očka novej odrody. Na jednoročný ťažeň neodporúčam dávať viac ako jedno očko. Na dvojročný môžete dávať aj dve očká proti sebe. Na viacročný kmeň sa zmestí aj niekoľko očiek. Ak máte teda 2 ramená a na každom po dvoch dvojočkových čapíkoch, odstráňťe už teraz, zakiaľ réva neslzí, všetkých 8 očiek tesne pod spodným očkom a do stredu zvyšku čapíkov vložte začiatkom apríľa nové očká- ceľkom 4. Ak to nebude stačiť, môžete očkovať aj do ramien. Pozor však, zárez do starej kôry je hlbší (cca2-3 mm) ako do minuloročného ťažňa. Snímky nájdete na webe: vinetumrezac.info. Posielam opakovane foto minuloročného preočkovania starého kmeňa v našej prídomovej záhradke. Tak nech sa Vám darí a ať sa neotupí nožík! wink

očkovanie do 1-, 2- a viacročného dreva
očkovanie do 1-, 2- a viacročného dreva

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.45 (?), 23.3.2012 22:52

Predminulú zimu som sníval o tom, že na 33ročnom vinohrade a súčasne na 4ročnom vinohrádku európskej révy vnímavej k biotickým aj abiotickým vplyvom zmením odrodovú skladbu tým najrýchlejším spôsobom- očkovaním. Pozháňal som si rezky moderných rezistentných odrôd a začiatkom apríľa minulého roku som sa pustil do práce. V polovici marca 2012 je situácia taká, ako na snímkach. Po 11 mesiacoch je staronový vinohrad pripravený priniesť úrodu bio- hrozna v rovnakom množstve ako minulé roky. Ak neprídu krúpy, sklizeň nového hrozna by mala prebiehať po 17 mesiacoch od očkovania. U mladých jednoročných kmienkov- tam kde bol iba jeden, som risknul vložiť aj 2 očká (snímka 2). Ukázalo sa, že to funguje. Na tretej snímke je príklad vydarenej opravy na koreni so spálenými (od slnka) očkami formou dovrúbľovania zeleného ťažňa. Aj keď odolné vrúble vyrašili a stihli do zimy vyzrieť, vďaka neodolnému 1ročnému podpníku (VZ) takmer všetky počas februára zmrzli aj pri mínus 18 stupňoch. Staré kmene VZ poškodené mrazom neboli. Na budúci mesiac je na rade s preočkovaním druhá polovica starého vinohradu- každý druhý koreň.

preočkovaný vinohrad- každý prvý koreň- pripravený priniesť prvú úrodu
preočkovaný vinohrad- každý prvý koreň- pripravený priniesť prvú úrodu
aj do 1ročného kmienka je možné vložiť až 2 očká
aj do 1ročného kmienka je možné vložiť až 2 očká
vrúbeľ v zelenom ťažni je k mrazu vnímavejší ako očká v starom kmeni
vrúbeľ v zelenom ťažni je k mrazu vnímavejší ako očká v starom kmeni

vladob - (22) - 111.53 (?), 24.3.2012 21:44

Dobry vecer,

Palo mam na Vas prosbu pouzili ste pri namacani ociek pred ockovanim aj nejaky stimulator rastu a fungicid vid nasledovny text.Uskladnělé jednoleté výhony, které jsme odřezali v zimě a uložili ve sklepě nebo v chladničce řádně opereme a namočíme den před očkováním na 24 hod.do měkké (nejlépe dešťové) vody s přídavkem fungicidu (např.TELDOR) a stimulátoru růstu (VS1). Dakujem Vlado

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.51 (?), 24.3.2012 21:58

Zdravím Vás Vlado! Rezky som pred očkovaním namáčal pár hodín v studenej vode v chladničke. Ráno som ich uložil do PST termoboxu s vloženou vymrazenou vložkou a išiel na to. Vo vinohrade som odrezané a nožíkom upravené očko pred vložením do zárezu v kmeni namočil do vaničky s trochou čistej vody so stopami fungicídu, tuším Fundazolu. Dôležité je, nesahať zbytočne na styčné plochy a držať očko medzi prstami v miestach, kde je kôra. Pozor, aby ste nemal prsty od blata. Fľaša s vodou je pri práci užitočná, keď na nič iné, tak aspoň na uhasenie smädu.wink Najviac pri práci bolia kolená a nárty, lebo ste nútený očkovať zväčša kolenačky.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 24.3.2012 22:19

moc pěkná práce!

já s očkováním stále otálím, jasná obloha mě od tohoto trochu odrazuje, ještě posečkám až bude více pod mrakem a taky se na to vrhnu

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.51 (?), 24.3.2012 22:52

Za posledné 3 roky je táto jar na očkovanie v našej polohe najhoršia. Teplo a sucho spôsobuje, že miazge sa nechce hore do kmienkov, slzenie po reze ťažňov nehrozí. Spodná voda je zrejme hlboko. Tak čakám. Až bude miazga, príde Veľká noc a vinohrad zas musí počkať. Kamarát v Martine je na tom lepšie. Aj keď pred 10 dňami mali ešte sneh a polozmrznutú pôdu, dnes má miazgy dosť a púšťa sa do očkovania. Asi to risknem a začnem tiež.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 235.254 (?), 28.6.2012 1:14

Vlani som sa pustil do preočkovania 33-ročného vinohradu (VZ) modrými rezistentnými sortami. V tomto roku som dokončil zámer bielymi rezistentmi. Bohužiaľ kvôli chybe amerického škôlkára zlyhala zásielka rezkov Frontenac Gris, tak som nachystané kmene preočkoval vštkým možným, čo som na poslednú chvíľu na jar zohnal. Minulý týždeň som vyhodnocoval ujateľnosť očiek, oproti vlaňajšku je výrazne nižšia- hlavne vďaka preschnutiu a premrznutiu mnohých kmeňov. Neostáva mi, ako vrúbľovať do výmladkov. Z minuloročných ujatých vrúbľovancov (drevitý- zimný aj zelený vrúbeľ do zeleného výmladku) mi naprostá väčšina počas februárových mrazov (mínus 18) vymrzla. Teraz vrúbľujem hlavne Marquette, lebo zelený rezistentný materiál bielych odrôd nemám. Namiesto bieleho jednoodrodového biovína (Fr.Gris) budem teda nabudúci rok robiť biele cuvée.

Traminette
Traminette
Frontenac Blanc
Frontenac Blanc
Platovskyj
Platovskyj
Dubljanskyj
Dubljanskyj
Dubljanskyj
Dubljanskyj
Livadijskyj čornyj
Livadijskyj čornyj

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 232.130 (?), 16.1.2014 22:21

V minulom roku na jar som si k 100-hlavovému radu viniča- už takmer komplet preočkovanému- pribral ďalších 100 koreňov a pustil sa do likvidácie buriny a do zatrávnenia ďalšieho medziradia. Zrejme som urobil chybu, že som nechal MT, VZ a RB posledný raz zarodiť namiesto nemilosrdného preočkovania. Minulý ročník nebol totiž z hľadiska výskytu hubových ochorení ideálny, ale z odkaleného mušto sa nakoniec vyklbalo parádne svieže a voňavé biele cuvée. Dnes som sa teda konečne pustil do práce a pákovými nožnicami poustrihával staré či staršie kmene v mieste, kde už nie sú uzly so spiacimi očkami. Pôda bola riadne mokrá, ale obuv som mal čistú vďaka zatrávneniu, ktoré som vysieval ešte počas suchej jesene 2011. Rezné rany na kmeňoch vďaka včasnému termínu prípravy vôbec neslzeli. Kmene v apríli preočkujem bielymi aj modrými modernými interšpecifickými rezistentmi. Na rozdiel od p.Řezáča budem kmene očkovať tesne nad zemou.

Vinohrad v polovici januára: vľavo tráva vysiata na jeseň, prostredný rad čaká na preočkovanie.
Vinohrad v polovici januára: vľavo tráva vysiata na jeseň, prostredný rad čaká na preočkovanie.
Ustrihnuté kmene budú čakať do apríľa na očkovanie. Rad vpravo je už preočkovaný.
Ustrihnuté kmene budú čakať do apríľa na očkovanie. Rad vpravo je už preočkovaný.

Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 17.1.2014 7:34

No to už není koníček, ale pořádný kůň. 200hlav, to už chvilku zabere. Držím palce, ať se očkování podaří.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 149.18 (?), 17.1.2014 16:55

Ďakujem za palce, pane Georgi! Ak Vás niečo chytne, nemyslím ischias, tak Vás to nepustí a vtedy nevnímate bolesti kĺbov ani únavu. Pre upresnenie: ceľkom už je tých koreňov 230. Začínal som pred 5 rokmi malým vinohrádkom založeným hneď pod tým veľkým. Odroda Dunaj. Aj ten už je preočkovaný rezistentmi.laugh

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika