Preočkovanie starého vinohradu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 19.7.2011 16:13
Ta potravinářská strečová fóle, kterou jste použil, vyžaduje "chirurgické prsty", neboť se vlivem statické elekřiny "lepí" na všecko, a hlavně tam, kam nemá. Když si k tomu ještě připočtu ty drobné, křehké a ohebné rostlinky, které je nutno omotat, tak je to doslova hodinářská práce. Myslím, že s tou teflonkou je práce o něco snazší, i když tato páska zase není tak elastická...
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.82 (?), 19.7.2011 23:29
Teflonová páska na vrúbľovanie nie je zlý nápad, aj keď sa rada roztrepí a pri silnejšom ťahu pretrhne. Neviem ako to vyzerá cenovo v porovnaní s PVC-páskou? Strečovou fóliu použili ako prví zrejme na Ukraine či v Rusku. Videl som to na inštruktážnom videu S.I.Krasochiny. Skúsil som tiež odrezať takúto pásku z roličky kuchynskej fólie a použiť pri vrúbľovaní. Nesmie sa moc ťahať, lebo sa trhá. Pri očkovaní viniča by ste s ňou nemali šancu a očka by sa mizerne ujímali. Preto používam podobne ako pri vrúbľovaní jadrovín pevnú a pružnú záhradkársku PVC-pásku, aby narezaná kôra kmeňa dobre prilnula k očku. Podobné materiály vidíte aj na stránke vinetumrezac.info. Okuliare Vám stačia normálne, ktoré bežne nosíte na verejnosti. Pri práci netreba mať hlavu tesne nad nožíkom, aj z hľadiska prevencie proti úrazu... Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.82 (?), 19.7.2011 16:01
Po viac ako 2-týždňovej neprítomnosti vo vinohrade som zistil príjemné skutočnosti: vyrašili ďalšie očká, nad ktorými som koncom júna urobil krížik. Navyše začínajú rásť zímne vrúble, ktoré som koncom júna navrúbľoval do zelených výhonov u koreňov, kde sa žiadne očko na kmeni neujalo. Prikladám foto:
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.82 (?), 19.7.2011 16:02
A ešte ďalšie foto dva týždne po navrúbľovaní:
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.82 (?), 19.7.2011 16:04
Tu je:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.82 (?), 19.7.2011 16:06
Dovolím si ešte 1 snímku:
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.82 (?), 19.7.2011 16:14
Takisto som do týchto zelených výhonov pred týždňom dával zelené rezky (Cabernet Cortis a Jura). Prikladám foto. Vrúbľovanie zimnými alebo zelenými rezkami do zeleného podpníka na konci júna či v júli má jednu obrovskú nevýhodu: Ťažne vyrastnuté z očka vrúbľa či pazuchy listu zeleného odrezku nemusia do jesene stihnúť dostatočne vyzrieť a na jar pravdepodobne veľká časť výhonu, ktorý by mal prinášať úrodu, je po zime zmrznutá. Preto napr. p.Glos v Mor.Novej Vsi praktikuje zelené vrúbľovanie čo najskôr-už v máji. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.82 (?), 19.7.2011 16:44
Pri apríľovom očkovaní kmeňov problémy s nedozretosťou dreva vyrastnutých ťažňov odpadajú. Otestoval som si to na odrodách Nero a KarMaKod očkovaných vlani začiatkom apríľa. Oblúky sú v celej dĺžke ovešané strapcami hrozna. Neviem, či Vám niekto ochotne odstrihne kus zeleného ťažňa na zavrúbľovanie. Ak je majiteľ novej odrody ďaleko, hrozí, že zelený rezok do času vrúbľovania zvädne. To sa nestane pri rezkoch posielaných cez zimu napr. zo zámoria či z Ruska. Uskladnenie v chladničke nerobí problémy a je už dávno zvládnuté. Vrúbľoval som ešte 13.7. materiál z chladničky, ktorý bol na reze stále zelený. Takisto nevidím súvislosť medzi nevhodnosťou očkovania a chladnejšími oblasťami pestovania viniča. Práve naopak- v týchto oblastiach má apríľové očkovanie väčšiu šancu na vyzretie dreva ako júnové či júlové vrúbľovanie. Na snímke si všimnite, že žiadny kalus nevzniká. Robiť štatistické závery na niekoľkych pokusoch vrúbľovania je prinajmenšom úsmevné. Na 48 koreňoch starého viniča V.vinifera sa mi ujalo 38 očiek V.interspecifica. Na ostatných koreňoch sa ujímajú vrúble. Ak ponechám na budúci rok na každom koreni v priemere 1,5 kg rezistentného hrozna, potom by sme mali, keď neprídu krúpy, na začiatku zimy koštovať z 50-litrového demižóna prvé panenské nestriekané biovíno. Poznáte iný spôsob, ako si takéto víno v priebehu 17 mesiacov (od apríľa 2011do októbra 2012) vyrobiť? Ak áno, napíšte! Paľo
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|