Preočkovanie starého vinohradu
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 179.28 (?), 13.3.2012 14:11
Dobrý deň Petře! Som moc rád, že ste sa zaradil do radu nadšencov, ktorí chcú odskúšať tento veľmi rýchly spôsob obmeny sortimentu vo vinici. Počas zimy som rozposielal množstvo rezkov záujemcov o očkovanie, najmä na stredné Slovensko. Minulý týždeň som strihal a vyväzoval preočkovaný vinohrad. Fotky som nestihol urobiť, lebo mi padal na hlavu sneh. Ťažne vyrastnuté z očiek ostali vpodstate v takom stave ako sú na snímkach zverejnených na jeseň v tomto vlákne. Pinotin a Cabernet Jura sú na reze absolútne zdravé. Veľmi ma sklamal Cabernet Cortis, ktorý nielen nedobre rašil z očiek, ale väčšina ho aj premrzla. Neosvedčilo sa mi dodatočné júnové dovrúbľovanie zimnými rezkami (prevažne Cab.Jura) tam, kde očká na starých kmeňoch vplyvom horúcej jari uschli. Aj keď vrúble vyrašili a počas teplej jesene dozreli, až na 2 ks všetky vo februári zmrzli. Pritom mráz nebol väčší ako mínus 18. Týmto smerom pokračovať nebudem. Očkovanie v mesiacoch apríl-máj dáva najväčšiu šancu. Verte skúseným praktikom akým je napr. p.Řezáč. Teraz sa pripravujem na preočkovanie druhej polovice starého vinohradu- očkami Frontenac Gris, Fr.blanc, Marquette.
K Vašej otázke: Priemer letorastu, ktorý chcete preočkovať, nemôže byť menší, ako je priemer očka novej odrody. Na jednoročný ťažeň neodporúčam dávať viac ako jedno očko. Na dvojročný môžete dávať aj dve očká proti sebe. Na viacročný kmeň sa zmestí aj niekoľko očiek. Ak máte teda 2 ramená a na každom po dvoch dvojočkových čapíkoch, odstráňťe už teraz, zakiaľ réva neslzí, všetkých 8 očiek tesne pod spodným očkom a do stredu zvyšku čapíkov vložte začiatkom apríľa nové očká- ceľkom 4. Ak to nebude stačiť, môžete očkovať aj do ramien. Pozor však, zárez do starej kôry je hlbší (cca2-3 mm) ako do minuloročného ťažňa. Snímky nájdete na webe: vinetumrezac.info. Posielam opakovane foto minuloročného preočkovania starého kmeňa v našej prídomovej záhradke. Tak nech sa Vám darí a ať sa neotupí nožík!
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vladob - (22) - 111.53 (?), 24.3.2012 21:44
Dobry vecer,
Palo mam na Vas prosbu pouzili ste pri namacani ociek pred ockovanim aj nejaky stimulator rastu a fungicid vid nasledovny text.Uskladnělé jednoleté výhony, které jsme odřezali v zimě a uložili ve sklepě nebo v chladničce řádně opereme a namočíme den před očkováním na 24 hod.do měkké (nejlépe dešťové) vody s přídavkem fungicidu (např.TELDOR) a stimulátoru růstu (VS1). Dakujem Vlado
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?), 24.3.2012 22:19
moc pěkná práce!
já s očkováním stále otálím, jasná obloha mě od tohoto trochu odrazuje, ještě posečkám až bude více pod mrakem a taky se na to vrhnu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|