Nejlepší stolní a moštová odrůda révy - kvíz?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.70 (?), 13.3.2010 18:28, zobrazeno: 40252x
Otázka pro všechny pěstitele a nadšence. Napište pro zajímavost s jakou odrůdou máte ty nejlepší zkušenosti se zohledněním všech možných kritérií (atraktivita, velikost, barva, chuť, odolnost, atd. hroznů) - stolní odrůdy. No a pro moštové odrůdy na výrobu malého množství vína (atraktivita, výnosnost, cukernatost, odolnost, atd.) - moštové odrůdy. V postatě takové celkové hodnocení révy. Děkuji všem a těším se jaká odrůda vyhraje:-)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.70 (?), 14.3.2010 10:25
Opravdu velmi zdařilý přehled se subjektivními zkušenostmi. Stejně ale nevím jaké 4 odrůdy si mám dát na pergolu, aby byla atraktivní barevně i odrůdově. Hlavně moc nechci, aby se stáhli k pergole vosy, když tam budeme mít posezení. Myslel jsem na Vostorg, Aročnyj, Talisman, Dornfelder... Poraďte co by jste si dali - nějaké odolné odrůdy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 14.3.2010 16:45
Mám jako pergolu chrupku červenou.Je raná, plodí i v méně příznivých podmínkách a i víno z ní není k zahození(je v oblibě u Švýcarů). Má přes 20 let.Stejně starý Irsay Oliver v daných podmínkách neobstál.
|
|
|
|
|
|
|
zyjan - Zlatý Zahrádkář (513) - 114.159 (?), 17.3.2010 19:07
Zprvu jsem se díval na základní příspěvek této diskuse se špetkou úšklebku, ale nakonec - docela dobrý nápad. Je dost obtížné vybrat tu NEJ odrůdu, protože každá má nějakou tu chybu a co se týká kladů - každému vyhovuje něco jiného.
Možná by bylo taky smysluplné zavést jako protipól diskusi o odrůdách, které za moc nestojí a přesto je prodejci v různých zahradnictvích či na e-stránkách vychvalují a nabízejí k prodeji.
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.108 (?), 17.3.2010 19:21
Je to minimálně z poloviny nesmysl. Moštové odrůdy, mám na mysli významné moštové odrůdy jsou dopodrobna prozkoumány, popsány a zdokumentovány. Stačí najít nějakou ampelografii a můžete prorovnávat doaleluja. Mimoto o moštových odrůdách nemá smysl se bavit v okrajových, nebo nevinařských oblastech. Pokud jde o stolní, nebo moštové použitelné k jídlu, to by snad jakýsi smysl mělo, ale každý příspěvek by musel mít podrobné údaje o poloze, době zrání, chemické ochraně a dalších vlastnostech, jinak je to pro kočku. Můžu se zamilovat do určté odrůdy, začít ji schánět a a pak zjistit, že se daří někomu od Mikulova, zatímco já bydlím na severním úbočí Vysočiny v 550 mnm kde by zmrzla nadoraz už v listopadu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|