Divné bodky na výhonkoch révy
|
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir.SD - (12) - 124.211 (?), 25.2.2011 14:43, zobrazeno: 23964x
Zdravím,
pred časom som dal pár odrezkov révy zakoreniť do odrezanej fľaše s vodou. keď odrezky začali rašiť, na mladých výhonkoch sa začali vytvárať priesvitné "kvapky", pomerne pevné. po stlačení praskajú. Postupne sa ich tvorí stále viac. Je to normálne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 124.211 (?), 11.3.2011 17:44
dnes pri študovaní literatúry som zistil, že tie guličky sú pravdepodobne vajíčka roztočov, ktoré prezimovali pri pukoch. taktiež som spozoroval na spodnej strane listov malé čierne a hnedé bodky, zrejme vyliahnuté roztoče, ktoré už veselo vyciciavajú niektoré listy a vrcholy letorastov. rozmýšľam že ich zajtra streknem sulikolom.
Vlado.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir.SD - (12) - 124.211 (?), 13.3.2011 14:56
tak teraz neviem. zatiaľ tie letorasty rástli v pohode ale odkedy sa objavili na listoch tieto tmavé bodky, rast sa zastavil a listy sa začali skrúcať smerom dole. čo s tým? netreba pridať do vody nejaké hnojivo alebo niečo? prípadne ako odrezky dezinfikovať pred zakoreňovaním?
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 15.3.2011 21:24
Pane Vladimíre SD, protože se na váš dotaz dosud neobjevila žádná reakce, bude to s dobrou radou asi složitější. Sám nevím, co je to za "breberky", zatím jsem na révě s něčím podobným nesetkal. Škoda, že se vám nepodařilo pořídit ostřejší fotografii škůdce. Pravděpodobně nepůjde o typického škůdce révy, ale nějaké zbloudilce, kteří náhodou na vaše mladé rostlinky přelezli odněkud jinud a ty mladé révičky jim zachutnaly. Mohly by to být například třásněnky, které se ve venkovních podmínkách běžně nevyskytují, spíše v pokojových. Pokud nepřijde od někoho rada s konkrétní identifikací škůdce, zkuste nasadit nějaký dostupný insekticidní přípravek s širším účinkem proti savému hmyzu. Výběr vhodných přípravků na trhu je dosti bohatý.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.119 (?), 16.3.2011 8:24
Dobrý deň, Vladimír!
Ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď. Gulôčky na Vašich snímkoch z februára nevyzerajú na vajíčka parazitov. Po vyliahnutí byste mal listy plné dospelých jedincov. Na marcových snímkoch je jasné, že tam máte hmyz (nie roztočce), ktorý cicaním rastl.šťavy spôsobuje skrúcanie listov. Ak byste niekde ešte zbadal gulôčky, odporúčam ponoriť narašený rezok do vody a pod vodou jemným štetečkom gulôčky odstrániť. Podobne by som odstránil aj tieto malé čierne mušky. Insekticídy neodporúčam. Mladé výhonky sú extrémne citlivé na akékoľvek chemikálie, aj keď sú v nízkej koncentrácii. S vysokou pravdepodobnosťou by to viedlo k zvädnutiu a uschnutiu výhonkov. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 16.3.2011 9:15
Pane Paľo, pana Vladimír si stěžuje a uvádí : "zatiaľ tie letorasty rástli v pohode ale odkedy sa objavili na listoch tieto tmavé bodky, rast sa zastavil a listy sa začali skrúcať smerom dole".
Myslíte že vyčkávat a nijak nezasáhnout je namístě?
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.119 (?), 16.3.2011 15:37
Pán Wimpi, odstránenie škodcov navrhovanou metódou nepovažujem za" niaké nezasiahnutie na mieste." Čistá voda výhonkom neublíži. Ak chcete experimentovať s insekticídom, odskúšajte to najprv na vlastných rezkoch, abyste neublížil tým, ktorí očakávajú zodpovednú a najmä v praxi overenú radu. Výkričník som nepoužil, aby sa Vás to náhodou znovu nedotklo. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|