Divné bodky na výhonkoch révy

Vladimir.SD - (12) - 124.211 (?) 
28.4.2011 13:18

Zdravím! Myslím, že som konečne prišiel na to, prečo moje rastlinky usychali. Najprv k tým priesvitným guličkám: jedná sa o tzv. Perlovitú chlpatosť viniča, citujem: Za teplého a vlhkého počasia (často v skleníkoch) sa na rube listov, žilnatine, stopkách listov alebo na letorastoch vytvárajú bezfarebné tenkostenné guľôčky.Vyvíjajú sa z drobných výrastkov, na ktorých sa vytvorili hydatódy. Guľôčky sú 0,5 - 1 mm veľké, naplnené riedkym roztokom. Neskôr zasychajú, tmavnú a pripomínajú vajíčka živočíšnych škodcov. Zo zdravotného hľadiska nemajú pre vinič význam. Ich správnym rozpoznaním možno zabrániť zbytočným postrekom. -- (zdroj: galati.sk)

Takže, ako tu už niekto spomínal, mohlo sa stať, že po vyčerpaní zásobných látok v dreve rastlinky jednoducho prestali rásť. Medzičasom však vyrašili zo zálistkov, možno preto, že odrezky už začali púšťať korene. Snáď som to už konečne pochopil správne...

Vlado

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 28.4.2011 13:37

No vida, zdá se, že jste udeřil hlavičku na hřebíček. Zase sem o něco "chytřejší"...! Že ty gelovité kuličky po zaschnutí tmavnou a černají, jsem si nikdy nevšiml.

host - 177.35 (?), 28.4.2011 14:26
Dobrý deň Vlado! Myslel som si na Vás, keď som včera pozeral zelené výhonky s nasadeným súkvetím na odrodách Pamjati Žuravlja a Pamjati Sacharovoj. Aj tam boli presne také "perličky", videl som ich v minulosti na viniči pravidelne, vždy na jar. Tie čierne bodky umiestnené na žilnatine mladých lístkov Vaších rezkov boli asi už len zdegradované obaly gulôčok. Ešte jedna zaujímavosť k spomínaným zásobným látkam v dreve rezkov. Tie moje jednoočkové rezky v jogurtovači s teplou lázňou majú miniatúrne lístky-hotové bonsaje. Platí asi pravidlo: čím viac dreva, tým viac zásobných látok a väčšie lístky na výhonkoch. Neplatí pravidlo, že najprv vyrastajú výhonky a potom korienky. Niektoré rezky nemajú očko vyrašené, ale korienky už idú. Majte sa pekne! Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz