Divné bodky na výhonkoch révy

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
28.4.2011 13:37

No vida, zdá se, že jste udeřil hlavičku na hřebíček. Zase sem o něco "chytřejší"...! Že ty gelovité kuličky po zaschnutí tmavnou a černají, jsem si nikdy nevšiml.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vladimir.SD - (12) - 124.211 (?), 28.4.2011 13:18

Zdravím! Myslím, že som konečne prišiel na to, prečo moje rastlinky usychali. Najprv k tým priesvitným guličkám: jedná sa o tzv. Perlovitú chlpatosť viniča, citujem: Za teplého a vlhkého počasia (často v skleníkoch) sa na rube listov, žilnatine, stopkách listov alebo na letorastoch vytvárajú bezfarebné tenkostenné guľôčky.Vyvíjajú sa z drobných výrastkov, na ktorých sa vytvorili hydatódy. Guľôčky sú 0,5 - 1 mm veľké, naplnené riedkym roztokom. Neskôr zasychajú, tmavnú a pripomínajú vajíčka živočíšnych škodcov. Zo zdravotného hľadiska nemajú pre vinič význam. Ich správnym rozpoznaním možno zabrániť zbytočným postrekom. -- (zdroj: galati.sk)

Takže, ako tu už niekto spomínal, mohlo sa stať, že po vyčerpaní zásobných látok v dreve rastlinky jednoducho prestali rásť. Medzičasom však vyrašili zo zálistkov, možno preto, že odrezky už začali púšťať korene. Snáď som to už konečne pochopil správne...

Vlado

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 28.4.2011 13:37

No vida, zdá se, že jste udeřil hlavičku na hřebíček. Zase sem o něco "chytřejší"...! Že ty gelovité kuličky po zaschnutí tmavnou a černají, jsem si nikdy nevšiml.

host - 177.35 (?), 28.4.2011 14:26
Dobrý deň Vlado! Myslel som si na Vás, keď som včera pozeral zelené výhonky s nasadeným súkvetím na odrodách Pamjati Žuravlja a Pamjati Sacharovoj. Aj tam boli presne také "perličky", videl som ich v minulosti na viniči pravidelne, vždy na jar. Tie čierne bodky umiestnené na žilnatine mladých lístkov Vaších rezkov boli asi už len zdegradované obaly gulôčok. Ešte jedna zaujímavosť k spomínaným zásobným látkam v dreve rezkov. Tie moje jednoočkové rezky v jogurtovači s teplou lázňou majú miniatúrne lístky-hotové bonsaje. Platí asi pravidlo: čím viac dreva, tým viac zásobných látok a väčšie lístky na výhonkoch. Neplatí pravidlo, že najprv vyrastajú výhonky a potom korienky. Niektoré rezky nemajú očko vyrašené, ale korienky už idú. Majte sa pekne! Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz