Co Vaše réva? (rok 2011)

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 186.98 (?)
1.2.2011 13:03

u te jedne se slabsim vyhonem je jiz videt co je zmrzle a co ne... vyska je dobra, ale jak jsem psal... je slaby-tenky, takze ho zkusim i tak zapestovat-samozrejme az koncem mesice, nyni mi prijde jeste brzo na řez

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 1.2.2011 12:45

Nezáleží ani tak na síle "tužky", ale hlavně na tom, jestli je réví živé, či vymrzlo (suché, scvrklé). Pokud nemáte jistotu a nechcete zbytečně přijít o zapěstovaný kmínek, tak jak radí Mirek, počkejte až to začne rašit a pak vyberte optimální rašící pupeny a zbylé vyslepte. Konec výhonu zastřihnete později a nebo jej dočasně pouze zalomte ostrým ohybem o 180°. Tím se omezí slzení z řezné rány, které bývá na začátku rašení velmi silné.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 186.98 (?), 1.2.2011 13:03

u te jedne se slabsim vyhonem je jiz videt co je zmrzle a co ne... vyska je dobra, ale jak jsem psal... je slaby-tenky, takze ho zkusim i tak zapestovat-samozrejme az koncem mesice, nyni mi prijde jeste brzo na řez

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 1.2.2011 13:25
Pokud máte jen pár hlaviček tak řez zvládnete kdykoliv. Ve vinohradech se střihá i v zimě, protože by to do jara nestíhali. Někdy vezmu nůžky jdu, od konce výhonu, očko po očku až se dostanu z nevyzrálého hnědého na zelené živé. Větší jistota je nechat pupeny rašit a pak zastřihnout.

host - 155.121 (?), 1.2.2011 13:38

No jo ale pak réva pláče víc.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 1.2.2011 13:45
Že pupeny začínají rašit poznáte dosti brzy, to réva teprve začíná tlačit.

host - 17.7 (?), 13.4.2011 10:23

Tak už jde pěkně vidět jak se nafukufí očka.cca horních 10cm zmrzlo, ale ostatní budou rašit.Až začnou mám nechat jen horní očko a ostatní vyloupat?  Díky   Zdenek

host - 185.124 (?), 13.4.2011 15:59
Dobrý deň Zdenku! Nenapísal ste, ako staré sú sadenice a či začínate tvarovať vedenie. Očká na budúcom kmienku môžete vyslepiť, nechajte iba jedno na samom spodku a hore nechajte cca 3 až 8 narašených očiek (podľa veku sadenice).)Tažeň by mal byť ohnutý a vyviazaný napr. k drôtenke. U starších koreňov muštových odrôd môžete nechať viac očiek s tým, že po založení kvetov vylomíte jalové výhony. Paľo

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 3.2.2011 8:24
Kdy většinou začínáte se zakořeňováním řízků? Já zatí prubl jeden (Vostorg) s ostatníma čekám.

host - 155.121 (?), 3.2.2011 9:10

A nebojíte se révokaze?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 3.2.2011 9:26

Loni jsem zasadil všechny řízky přesně 7. března a ven jsem je již zakořeněné přesazoval až po 20. květnu, dříve to nešlo. Bylo studené jaro, duben nestál za nic, chladno, pořád pršelo, mírné noční mrazíky trvaly u nás až do zač. května. Za ty dva a půl měsíce od okamžiku zasazení do jejich přesazení řízky narašily a vytáhly se do délky 30 až 60 cm, některé snad i více! Protože nemám skleník, rostly sazenice po celou dobu v místnosti u okna. Na začátku rašení jsem držel teplotu v rozsahu 20 až 25°C,  po částečném narašení jsem je přenesl do světlejší, ale chladnější místnosti s teplotou okolo 15°C. Venku se sluníčko skoro nevyskyto a tak mladé listy strádaly světlem a výhony byly takové "vytažené a neduživé". Když jsem je vysadil ven, tak ty neduživé lístky během týdne totálně spálilo slunce. Takže se růst rostlin zastavil a rašení začalo téměř od piky ze záložních pupenů. Letos proto přijímám tato dvě nápravná opatření : výsadba řízků k zakořenění až ve druhé polovině března, tedy nejméně o 14 dní později než loni. Tím budu ven sázet menší rostlinky, než ty loňské dlouhány.  A navíc po jejich přenesení ven provedu ještě i jejich dočasné zastínění jako ochranu před slunečním úpalem do doby, než se venku vyvinou nové lístky. Myslím, že z hlediska termínu venkovní výsadby řízků není nutno s jejich zakořeňováním příliš spěchat. (Ale proti tomuto termínovému odkladu zase stojí následující dvě nevýhody, či překážky : prodlužuje se tím doba skladování řízků a tudíž potřeba je déle udržovat nezaplísněné při životě +  takové to jarní vinařské puzení : konečně už něco začít dělat a alespoň trošku si po dlouhé zimě "zavinařit", což asi je problém největší ).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz