Co vaše réva?
|
|
|
|
host - 150.231 (?) 7.11.2010 22:13
Dobrý deň!
Poradím Vám. Ak ich chcete cez zimu nechať nad zemou pri kolíku-pokiaľ možno nie kovovom (vodič chladu), zabalte ich priedušnou látkou alebo aspoň novinami, nie lakovaným papierom. Ak sa bojíte silnejších mrazov, stopercentne zachránite mladé pruty tak, že ich ohnete až k zemi a prihrnete pôdou. Stačí vrstva na dĺžku dlane. Ideálne je, ak je pôda viac piesčitá a nie ťažká ílovica. Na jar-v marci kmieniky vyberiete z pôdy a znovu priviažete ke kolíku. Nevadí, že budú trocha očerňalé, očka sú stále živé-nezmrznuté a to je dôležité. Je to overené praxou. Kamarát-starý vinár to praktikuje už dlhé roky-aj pri starých koreňoch. Pri päte kmeňa nechá každý rok vo svojom vinohrádku za domom narastnúť mladý prut, ktorý na jeseň pri rýľovaní ohne a zahrnie zeminou. Keď krutý mráz zničil staré drevo, kamarát na jar prútky vybral zo zemi, ohnul k drôtenke a na jeseň pekne oberal panenskú, aj keď menšiu úrodu, zatiaľ čo my ostatní sme doma dva roky pozerali na prázdne demižóny. Je možno zaujímavé že kamarát má priezvisko Mráz. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.236 (?), 19.10.2010 8:49
Ešte sa vrátim k plesniam u mladých sadeníc. V tomto roku mi veľmi trpeli niektoré interšpecifické novinky-zakorenené rezky. Viaceré uhynuli, jedna z nich vďaka listom spáleným perenospórou ani nemala možnosť zdrevnatieť, takže pravdepodobne vymrzne. To sa starému koreňu nestane. Keď som zakladal vinohrádok s Dunajom, Dornfelderom a Nitrou, boli suché léta a napriek tomu s plesňou problémy a problémy. Vtedy som netušil, že existuje Pinotin či Marquette. Zrejme je na vine aj blízkosť starého vinohradu, kde sa cez 30 rokov striekalo všetkým možným. Spóry húb už sú asi rezistentné a na likvidáciu ich vegetatívneho štádia sú potrebné stále novšie chemikálie.
Prajem pohodový deň! Paľo.
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.12 (?), 31.10.2010 18:18
Mám na přátele "stolní vinaře" dotaz, dnes jsem si všiml jakoby nalévajícíchse pupenů na vyzrálých letorostech. Je to proces vyzrávání pupenů nebo oteplení zblblo révu? Něčeho podobného jsem si všiml i na rybízu nebo broskvoních. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.32 (?), 14.10.2010 13:35
nemáte niekto skúsenosti s odrodu Nadiežda Ukrainy? hlavne mrazuvzdornosť. získal som jednu malú sadeničku, len netuším, či je lepšie ju zasadiť teraz na jeseň alebo až na jar. jedná sa o tenký tohtoročný rezkovanec. myslíte, že keby ho prihrniem zeminou, nevymrzne cez zimu?
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha - (14) - 8.194 (?), 4.11.2010 21:06
Dobrý den.
Tak mi dnes napad nápad.Loni mi všechny vysazené sazenice pomrzly.Letos jsem je znovu zapěstoval.Pruty jsou krásně silné a protože meteorologové straší že bude krutá zima napadlo mi pruty nějakým způsobem zateplit.(něčím omotat atd.)Šlo by to nebo je to blbost?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 150.231 (?), 7.11.2010 22:13
Dobrý deň!
Poradím Vám. Ak ich chcete cez zimu nechať nad zemou pri kolíku-pokiaľ možno nie kovovom (vodič chladu), zabalte ich priedušnou látkou alebo aspoň novinami, nie lakovaným papierom. Ak sa bojíte silnejších mrazov, stopercentne zachránite mladé pruty tak, že ich ohnete až k zemi a prihrnete pôdou. Stačí vrstva na dĺžku dlane. Ideálne je, ak je pôda viac piesčitá a nie ťažká ílovica. Na jar-v marci kmieniky vyberiete z pôdy a znovu priviažete ke kolíku. Nevadí, že budú trocha očerňalé, očka sú stále živé-nezmrznuté a to je dôležité. Je to overené praxou. Kamarát-starý vinár to praktikuje už dlhé roky-aj pri starých koreňoch. Pri päte kmeňa nechá každý rok vo svojom vinohrádku za domom narastnúť mladý prut, ktorý na jeseň pri rýľovaní ohne a zahrnie zeminou. Keď krutý mráz zničil staré drevo, kamarát na jar prútky vybral zo zemi, ohnul k drôtenke a na jeseň pekne oberal panenskú, aj keď menšiu úrodu, zatiaľ čo my ostatní sme doma dva roky pozerali na prázdne demižóny. Je možno zaujímavé že kamarát má priezvisko Mráz. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|