Co vaše réva?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?)
13.7.2010 13:04

Vysočina. Panonia ve skleníku pomalu bude uzavírat hrozny. Krystal u zdi je v plném květu. Bude ke sklizni tak o Vánocích, na ledové víno ;-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 244.2 (?), 13.7.2010 10:24

To Vám celkem závidím, já bych asi výhon ke konci srpna zaštípnul ať do zimy dobře zesílí a vyzrají. No já mám opačný problém, myslím, že dělám vše jak mám, vyvazuji ke kůlu, zaštipuji zálistky, zalévám, hnojím a nyní mám u každé sazenice jeden výhon o délkách 30 - 60 cm a o průměru cca 0,5 cm (celkem mám asi 30 sazenic). Bojím se, že výhony nebudou dostatečně dlouhé a silné a nebudu moci zapěstovat vhodný výhon na kmínek v příštím roce. Mě asi žádná rada nepomůže, růst výhonu asi neurychlím, i když v tomto počasí a dobré zálivce celkem rostou výhony pěkně (ale stejně je to asi pomalu). 

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 13.7.2010 11:42
Já výhony zalamuji zhruba ve výšce kde dosáhnu rukou. Loni na jaře vysazená réva roste jako z vody ale podzimní výsadba (ta je na tom růstem nejhůř) spíše regeneruje než roste. Letošní jarní vypadá dobře, konečně se mi minulý týden podařilo vysadit kontejnerované sazenice.
Kodrjanka na staré hlavě, trochu sprchlá, celkem jen tak šest hroznů. Vypadá to že postřiky a zlepšené počasí zabralo.
Kodrjanka na staré hlavě, trochu sprchlá, celkem jen tak šest hroznů. Vypadá to že postřiky a zlepšené počasí zabralo.
Arkadia, loňská jarní výsadba, výhon min. tři metry, nechal jsem jeden střapec na ukázku.
Arkadia, loňská jarní výsadba, výhon min. tři metry, nechal jsem jeden střapec na ukázku.
Měl to být Vostorg, předloňská sazenice, třímetrové výhony na pergole, pár menších hroznů.
Měl to být Vostorg, předloňská sazenice, třímetrové výhony na pergole, pár menších hroznů.
Letos vysazený Original
Letos vysazený Original

host - 244.2 (?), 13.7.2010 12:22

Mám letos na jaře vysazené sazenice a vypadají podobně jako Vaše sazenice (foto Original) - jak vysoký výhon to teď je a jak myslíte, že ještě doroste do konce vegetačního období? Zdraví Petr

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 13.7.2010 12:45
Těžko říct, asi záleží i na odrůdě, na době kdy se řízky (já mám vše pravokořené) daly zakořenit a samozřejmě i na "přírodě". Některé sazenice které jsem dal zakořenit někdy v únoru mají výhony více než metr až metr a půl, jiná odrůda třicet centimetrů (a to jsou ještě v květináčích).

host - 244.2 (?), 13.7.2010 13:01

Já mám sazenice roubované (Hibernal, Solaris, Merzling), sázené až letos v dubnu (v deštivých obdobích), a jak jsem psal, výhony tak max. 60 cm. Nevím jestli dorostou a zeslílí alespoň do toho metru, metru a půl pro budoucí kmínek? Tloušťka výhonu pro zapěstování kmínku by měla být min. 7 mm (nejlépe 1 cm i více), to asi některé sazenice zvládnou, teda alespoň v dolní části výhonu těsně nad roubem. Dva metry na výšku a přes 1 cm v průměru už ale asi neudělají, nebo myslíte, že by ještě mohli?

host - 149.244 (?), 13.7.2010 22:53

Neřešte, ukáže zima. Někdy lépe obrazí tenší loňský letorost než tlustý. Pokud vymrzne a neobrazí, tak vyroste z očka v půdě nový. Ztratíte sice rok, ale réva dostala možnost lépe zakořenit a tím pádem nový letorost bude s největší pravděpodobností vitálnější.

Můžu se podělit o vlastní zkušenost - Hibernal i Prim jsem měl roubovance v r. 2008 (tuším, že na podnoži SO4), oba rostou hodně bujně, ale vzhledem k jiné toleranci vůči mrazu jsem Primu vloni musel téměř na všech sazenicích zapěstovávat nový kmínek. A i když přezimovaný letorost z 2008 vypadal k světu, očka spaly až do června, zato však od paty o to ochotněji vyrazilo zjara hned několik výhonů.
Naproti tomu Hibernal se chová už třetí sezonu vzorně.

-F.D.-

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 13.7.2010 13:04

Vysočina. Panonia ve skleníku pomalu bude uzavírat hrozny. Krystal u zdi je v plném květu. Bude ke sklizni tak o Vánocích, na ledové víno ;-)

host - 244.2 (?), 13.7.2010 13:41

No je pravda, že je letos vše celkem zpožděné, slyším i vidím to ze všech stran. Třeba se to ještě pořádně rozjede, zkusím něčím přihnojit. Do kdy tak réva vůbec roste, resp., kdy tak v průměru končí její vegetační období v klasických podmínkách?

host - 191.158 (?), 13.7.2010 14:17

Uzavírání hroznů - jaká je to fáze? Díky, Mirek

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 13.7.2010 14:27

Kuličky jsou těsně u sebe, hrozen přestává být volný.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz