Co vaše réva?
|
|
|
|
host - 244.2 (?) 13.7.2010 10:24
To Vám celkem závidím, já bych asi výhon ke konci srpna zaštípnul ať do zimy dobře zesílí a vyzrají. No já mám opačný problém, myslím, že dělám vše jak mám, vyvazuji ke kůlu, zaštipuji zálistky, zalévám, hnojím a nyní mám u každé sazenice jeden výhon o délkách 30 - 60 cm a o průměru cca 0,5 cm (celkem mám asi 30 sazenic). Bojím se, že výhony nebudou dostatečně dlouhé a silné a nebudu moci zapěstovat vhodný výhon na kmínek v příštím roce. Mě asi žádná rada nepomůže, růst výhonu asi neurychlím, i když v tomto počasí a dobré zálivce celkem rostou výhony pěkně (ale stejně je to asi pomalu).
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.2 (?), 13.7.2010 10:24
To Vám celkem závidím, já bych asi výhon ke konci srpna zaštípnul ať do zimy dobře zesílí a vyzrají. No já mám opačný problém, myslím, že dělám vše jak mám, vyvazuji ke kůlu, zaštipuji zálistky, zalévám, hnojím a nyní mám u každé sazenice jeden výhon o délkách 30 - 60 cm a o průměru cca 0,5 cm (celkem mám asi 30 sazenic). Bojím se, že výhony nebudou dostatečně dlouhé a silné a nebudu moci zapěstovat vhodný výhon na kmínek v příštím roce. Mě asi žádná rada nepomůže, růst výhonu asi neurychlím, i když v tomto počasí a dobré zálivce celkem rostou výhony pěkně (ale stejně je to asi pomalu).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.2 (?), 13.7.2010 12:22
Mám letos na jaře vysazené sazenice a vypadají podobně jako Vaše sazenice (foto Original) - jak vysoký výhon to teď je a jak myslíte, že ještě doroste do konce vegetačního období? Zdraví Petr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.2 (?), 13.7.2010 13:01
Já mám sazenice roubované (Hibernal, Solaris, Merzling), sázené až letos v dubnu (v deštivých obdobích), a jak jsem psal, výhony tak max. 60 cm. Nevím jestli dorostou a zeslílí alespoň do toho metru, metru a půl pro budoucí kmínek? Tloušťka výhonu pro zapěstování kmínku by měla být min. 7 mm (nejlépe 1 cm i více), to asi některé sazenice zvládnou, teda alespoň v dolní části výhonu těsně nad roubem. Dva metry na výšku a přes 1 cm v průměru už ale asi neudělají, nebo myslíte, že by ještě mohli?
|
|
|
|
|
|
|
host - 149.244 (?), 13.7.2010 22:53
Neřešte, ukáže zima. Někdy lépe obrazí tenší loňský letorost než tlustý. Pokud vymrzne a neobrazí, tak vyroste z očka v půdě nový. Ztratíte sice rok, ale réva dostala možnost lépe zakořenit a tím pádem nový letorost bude s největší pravděpodobností vitálnější.
Můžu se podělit o vlastní zkušenost - Hibernal i Prim jsem měl roubovance v r. 2008 (tuším, že na podnoži SO4), oba rostou hodně bujně, ale vzhledem k jiné toleranci vůči mrazu jsem Primu vloni musel téměř na všech sazenicích zapěstovávat nový kmínek. A i když přezimovaný letorost z 2008 vypadal k světu, očka spaly až do června, zato však od paty o to ochotněji vyrazilo zjara hned několik výhonů.
Naproti tomu Hibernal se chová už třetí sezonu vzorně.
-F.D.-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.2 (?), 13.7.2010 13:41
No je pravda, že je letos vše celkem zpožděné, slyším i vidím to ze všech stran. Třeba se to ještě pořádně rozjede, zkusím něčím přihnojit. Do kdy tak réva vůbec roste, resp., kdy tak v průměru končí její vegetační období v klasických podmínkách?
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.158 (?), 13.7.2010 14:17
Uzavírání hroznů - jaká je to fáze? Díky, Mirek
|
|
|