Co vaše réva? (2014)



KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?)
12.10.2014 11:05

Já mám Auxerrois samozřejmě jako stolní (HK). Ani nevím, kde jsem ji koupil. Chutná, dozraje i v HK, řidší hrozen (netrpí písní šedou). Letos nejlépe přečkala pozdní mrazíky. Dnes ráno jsem okoukl všechny sorty a peronospora je všude. I interspecifické odrůdy mají aspoň pár "krystalků soli" na spodní straně listů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 7.10.2014 16:55

To, o čem jsem psal, se mi stává(-alo) pouze na jednom stanovišti z pěti, kde révu vysazuji. Na tom nejhorším z nich, na zahradě u baráku. Jinde jsem s tím jarním odumíráním problémy neměl. Toto snanoviště je význačné dvěma protichudnými klimatickými faktory - jedná se sice o slunné místo, ale zárověň o místo, kde je za bezvětří zadržován mrazivý vzduch, lze říci že se jedná o mrazovou kotlinu, výška 450 mnm. Pokud se má dle předpovědi počasí vyskytnout přímrazek, tak zde se koná zaručeně. Odrůdy, které mi tam odešly jsem tam opakované už nedával, až na jednu - Vostorg. Odrůdy, které to tam zatím přežily, sice žijí dál, momentálně jsou cca pětileté, ale vlivem častého jarního vymrzání mi tam toho zatím moc nenaplodily. Mám je tam spíše jenom "ze sportu", pro potěchu duše. Je to taková moje vinařská laboratoř "teplotní odolnosti. Zdá se mi ale, že s věkem rostlin se ta tendence k jarním úhynům snižuje.

Pokud koketujete se Solarisem, vysaďte si dvě - tři testovací rostliny pro porovnání a uvidíte sám, co bude mít větší perspektivu. Nejlepší je nesázet vše na rady druhých, ale řídit se vlastní zkušeností (byť klopotně získanou).

                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 8.10.2014 15:34

Děkuji za informace. Pokud je to tak, mám dvě možnosti. Buď zasadit několikaleté keře a nebo se na to.... Půjdu asi třetí cestou a vobčas něco zkusím. Stejně je to v mým množství také něco jako pokusná laboratoř. Vostorg mám taky. Zatím je ve fázi, že už třetím rokem jedu vždy odspodu. U toho Solarisu mě trochu děsí problém s vosama. To u Hib nehrozí.

                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 11.10.2014 22:36


Nikdy jsem snad neměl peronosporu. Dnes jsem ji našel na nejmladších listech odrůdy Auxerrois. Říká se, že v nevinorodých oblastech určitou dobu trvá, než si plíseň révu najde. Tak u mně si ji už našla. Vedle je Dornfelder. Na něm lze najít padlí, každoročně. Postřiky proti padlí a plísni provádím. Auxerrois byl letos vynikající.

                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 96.18 (?), 12.10.2014 7:50

Kuky, jak hodnotite tuto odrudu-Auxerrois?-docela me mrzi, ze se tak moc nepestuje, misto ni je vsude fadní Rulanda bílá, i když je to prastará odrůda, pořád je jeji pestovani minimalni a vino na pultech je na tom zcela stejne...

                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 12.10.2014 11:05

Já mám Auxerrois samozřejmě jako stolní (HK). Ani nevím, kde jsem ji koupil. Chutná, dozraje i v HK, řidší hrozen (netrpí písní šedou). Letos nejlépe přečkala pozdní mrazíky. Dnes ráno jsem okoukl všechny sorty a peronospora je všude. I interspecifické odrůdy mají aspoň pár "krystalků soli" na spodní straně listů.

                     
Mart - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (294) - 5.152 (?), 14.10.2014 21:53

Měřil jsem refraktometrem 10. října cukernatost hroznů, lokalita Hlučínsko, severní Morava, zde jsou hodnoty:

Merzling - 18,5

Götzei Zamatosz -16

Regent -17

Rondo -18

Riton -17,5

Bruskam -21,5

Cabernet Cortis -19

Romulus-17,2 (bezsemenné)

Eszter-16,5

Na Solarisu už bohužel nebylo co měřit, ale cca před třemi týdny byla cukernatost kolem 21 ČNM

                     
host - 219.2 (?), 15.10.2014 18:54

Taky jsem v pondělí sklidil. 16 dvouletých hlav Hibernalu. 15 kg hroznů, největší měly kolem 25 deka. Cukernatost jsem měřil klasickým ponorným moštoměrem a naměřil jsem pěkných 21 stupňů NM. Lokalita Velim u Kolína 200 m n m. Ještě sem dám pár fotek. Na fotce je pomocník táta s fešným výrazem.


                     
host - 219.2 (?), 15.10.2014 19:07

Jo já můžu vložit pouze jeden obrázek.


                     
Mart - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (294) - 5.152 (?), 15.10.2014 21:58

Tak to už je na kategorii vína-jakostní s přívlastkem, pozdní sběr.

Hibernal nepěstuji, takže nevím jakou bych dosáhl cukernatost, zaměřím se asi na Merzling, ten u nás dobře prospívá.

                     
host - 171.192 (?), 16.10.2014 10:25

Také mám slušnou cukernatost Saphira 21°,Rulandské šedé 21,5°,Pálava 22,5°,oblast Mělnická, Kbel u Benátek n.J.Dle GPS 200m.n-m.Včera jsem vylisoval, dnes odkalím a přidám ušlechtilé kvasinky.Vylisováno cca 70 l.


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika