Co vaše réva? (2014)
|
|
|
|
Mart - Stříbrný Zahrádkář (294) - 5.152 (?) 14.10.2014 21:53
Měřil jsem refraktometrem 10. října cukernatost hroznů, lokalita Hlučínsko, severní Morava, zde jsou hodnoty:
Merzling - 18,5
Götzei Zamatosz -16
Regent -17
Rondo -18
Riton -17,5
Bruskam -21,5
Cabernet Cortis -19
Romulus-17,2 (bezsemenné)
Eszter-16,5
Na Solarisu už bohužel nebylo co měřit, ale cca před třemi týdny byla cukernatost kolem 21 ČNM
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 7.10.2014 16:55
To, o čem jsem psal, se mi stává(-alo) pouze na jednom stanovišti z pěti, kde révu vysazuji. Na tom nejhorším z nich, na zahradě u baráku. Jinde jsem s tím jarním odumíráním problémy neměl. Toto snanoviště je význačné dvěma protichudnými klimatickými faktory - jedná se sice o slunné místo, ale zárověň o místo, kde je za bezvětří zadržován mrazivý vzduch, lze říci že se jedná o mrazovou kotlinu, výška 450 mnm. Pokud se má dle předpovědi počasí vyskytnout přímrazek, tak zde se koná zaručeně. Odrůdy, které mi tam odešly jsem tam opakované už nedával, až na jednu - Vostorg. Odrůdy, které to tam zatím přežily, sice žijí dál, momentálně jsou cca pětileté, ale vlivem častého jarního vymrzání mi tam toho zatím moc nenaplodily. Mám je tam spíše jenom "ze sportu", pro potěchu duše. Je to taková moje vinařská laboratoř "teplotní odolnosti. Zdá se mi ale, že s věkem rostlin se ta tendence k jarním úhynům snižuje.
Pokud koketujete se Solarisem, vysaďte si dvě - tři testovací rostliny pro porovnání a uvidíte sám, co bude mít větší perspektivu. Nejlepší je nesázet vše na rady druhých, ale řídit se vlastní zkušeností (byť klopotně získanou).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mart - Stříbrný Zahrádkář (294) - 5.152 (?), 14.10.2014 21:53
Měřil jsem refraktometrem 10. října cukernatost hroznů, lokalita Hlučínsko, severní Morava, zde jsou hodnoty:
Merzling - 18,5
Götzei Zamatosz -16
Regent -17
Rondo -18
Riton -17,5
Bruskam -21,5
Cabernet Cortis -19
Romulus-17,2 (bezsemenné)
Eszter-16,5
Na Solarisu už bohužel nebylo co měřit, ale cca před třemi týdny byla cukernatost kolem 21 ČNM
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.2 (?), 15.10.2014 18:54
Taky jsem v pondělí sklidil. 16 dvouletých hlav Hibernalu. 15 kg hroznů, největší měly kolem 25 deka. Cukernatost jsem měřil klasickým ponorným moštoměrem a naměřil jsem pěkných 21 stupňů NM. Lokalita Velim u Kolína 200 m n m. Ještě sem dám pár fotek. Na fotce je pomocník táta s fešným výrazem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.2 (?), 15.10.2014 19:07
Jo já můžu vložit pouze jeden obrázek.
|
|
|
|
|
|
|
Mart - Stříbrný Zahrádkář (294) - 5.152 (?), 15.10.2014 21:58
Tak to už je na kategorii vína-jakostní s přívlastkem, pozdní sběr.
Hibernal nepěstuji, takže nevím jakou bych dosáhl cukernatost, zaměřím se asi na Merzling, ten u nás dobře prospívá.
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.192 (?), 16.10.2014 10:25
Také mám slušnou cukernatost Saphira 21°,Rulandské šedé 21,5°,Pálava 22,5°,oblast Mělnická, Kbel u Benátek n.J.Dle GPS 200m.n-m.Včera jsem vylisoval, dnes odkalím a přidám ušlechtilé kvasinky.Vylisováno cca 70 l.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|