Co vaše réva? (2013)



host - 178.235 (?)
30.5.2013 14:09

Paľo, díky gastroenologickému zaměření našich výletů se zetěm jsem hodně změnil (a prodražil)své chuťové nároky.Zvitězily RR a Hibernal a Kerner už tolik neJeho mutace Kernling těžko překvapí.Hibernal jsem už zařadil mezi oblíbené.  AB

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 239.254 (?), 30.5.2013 13:21

Tak to podľa predpovedi počasia vyzerá, že komáre nám tento rok vypijú nielen peknú dávku krvi, ale aj kopu nervov. Musíme sa holt vyzbrojiť repelentmi. Už teraz tipujem, že tento ročník nebude zďaleka taký skvelý ako ročníky 09,11,12. Deficít SAT je už dosť výrazný.

So vzťahom k enológii som začínal tiež pri svokrovi, ako p. AB. Vinohrad sme sadili v r.1978. K vínu som ale pričuchnul oveľa skôr, keď otec v 50. rokoch pestoval na záhrade Neuburg a Modrý Portugal. Robil z neho ružové víno, mušt bol chutňučký. Bývali sme v centre Znojma nad vysokou pivnicou z 15. storočia, kam si otcovi kamaráti chodili pre víno a kde bol tento božský mok ako v bavlnke. Myslím si, že koho enológia či enofília "chytí" a opantá, ten už sa z týchto "disciplín" tak snadno nevymotá.wink

                     
host - 178.235 (?), 30.5.2013 14:09

Paľo, díky gastroenologickému zaměření našich výletů se zetěm jsem hodně změnil (a prodražil)své chuťové nároky.Zvitězily RR a Hibernal a Kerner už tolik neJeho mutace Kernling těžko překvapí.Hibernal jsem už zařadil mezi oblíbené.  AB

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 239.254 (?), 30.5.2013 15:11

Je všeobecne tradované, že RR (alebo Tokaj?) je vínom kráľov a král vína. Poznám viacero vyznavačov tejto nemeckej národnej sorty a jej interšpecifických krížencov. Na staré kolená mi však viac chutia červené vína. Majú hlbšiu, sýtejšiu arómu a dochuť a bývajú zvyčajne hustejšie. Všimnite si, že pri každoročnom vyhodnocovaní najlepších svetových vín spravidla prvých 10 priečok obsadzujú červené vína. Majstrom nuancií je zrejme Cabernet Souvignon, ktorý ležaním prekvapuje stále viac a viac, ale aj napr. Shiraz alebo Dornfelder či Alibernet vedia parádne ulahodiť chuťovým pohárikom. Proti gustu žiadny dišputát. Niekto to rád horké a niekto biele. Aj keď si pochutím na lipovom RR z teplej vinohradníckej oblasti, predsa len u bielých vín dávam prednosť ovocným tónom (marhuľa, broskyňa, melón, citrusy, tropické ovocie) alebo jemne muškátovým, ktoré archiváciou diametrálne menia charakter. Príkladom je skvelý Gewuerztraminer. Koniec prednášky.smiley

                     
host - 178.235 (?), 30.5.2013 12:29

Dopadne to dobře, letos se aj angrešt bezvadně ujímá.Loni jsem s vínem na zeleno uspěl jedině ve skleníku, kde jsem "přehodil"  Kodrjanku na skoré "srpnové" po tchánovi.Venku v srpnu byli kosi a špačci nejrychlejší.Letos už bude první panenský hrozen.Nevím, jak to bude s opylením, Kodrjanka mně ve skleníku moc nerodila, její venkovní větev na tom byla lepší.

Paľo, dík za rady, kdysi jsem při tchánovi vinařil, ale od té doby jsem to zapomněl.Dnes kromě hrušek na kdouli se k vínu trochu vracím.  AB

                     
host - 52.147 (?), 30.5.2013 10:40
Dobrý den pane Paľo Jak píšete o tom, že vám z jednoho očka rostou až tři výhony, je nutné dvě z nich vylomit a nechat jen jeden výkon? Mam totiž to samé. Na všech třech mám vždy dva krásné květy. Diky
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 239.254 (?), 30.5.2013 11:28

Vylomenie nadbytočných kvitnúcich výhonov je závislé na veku sadenice, času dozrievania danej sorty vo Vašej lokalite, na kondícii viničového kríka apod. Niekoľkoročný zdravý dobre živený krík nemá problém s dozretím aj 10 strapcov, u bujných odrôd aj viac. Ak máte dostatok nasadených súkvetí, rozložte ich redukciu tak, aby bolo radšej na každom vyrašenom očku po jednom strapci ako 3 strapce na 3 výhonoch vyrastnutých z 1 očka. Minimálne 1 výhon z 3 zavčasu vylomte. Definitívnu redukciu strapcov si nechajte na mesiac jún, keď už budú vidieť zrna. Redukciou počtu strapcov môžete skrátiť aj termín dozrievania hrozna.

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 30.5.2013 11:34
U mne se jedná hlavně o 3-4 leté hlavy které doposud nebyly natvarovány, stručně řečeno, je to výhonová džungle. U těch co již rodily by to neměl být problém.
            
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 0.226 (?), 13.5.2013 19:21

V údolí Berounky bylo ráno v 6hod 7°C. Snad to zítra nebude horší. V nevytápěném skleníku jsem schoval jen nové odrůdy, vypěstované z řízků a před 10 dny zasazené do květináčů.

      
host - 215.11 (?), 13.5.2013 19:12

Zdravím Wimpi, u mě podbobná situace - nakonec nejnižší teplota 0,5°C. Bylo to o fous. Přesně jako u vás - večer 10C na noc vyjasnění. Včera večer jsem na druhé zahradě přihrnoval brambory jako ochranu před mrazem, cca 10 jsem nechal nepřihrnutých jako testovací. Ještě jsem tam nebyl, ale předpokládám, že jsou zmrzlé. VJK

   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 14.5.2013 12:02

U mého baga teprve dnes vykoukly z pupenů první kousky zeleného, tak sláva, už jsem myslel, že nepřežilo zimu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika