Choroba révy

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4588) - 38.136 (?)
24.8.2013 21:02

Projev vlnovníka je nápadný, ale vcelku neškodný. Jen při mimořádně silném výskytu mohou být napadena květenství, pak škodí. Na jaře bych dal Sanmite.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4588) - 38.136 (?), 24.8.2013 21:02

Projev vlnovníka je nápadný, ale vcelku neškodný. Jen při mimořádně silném výskytu mohou být napadena květenství, pak škodí. Na jaře bych dal Sanmite.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 24.8.2013 21:16

Na jaře používám Sulku ale letos jsem to nezvládl, tady se však jedná o novou výsadbu a mladé výhony. Nevím jak se ten šmejdík šíří ale vinohrad 2 metry za plotem toho byl plný.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4588) - 38.136 (?), 24.8.2013 21:39

Vlnovník se asi rozlézá z keře na keř, když se dotýkají. A třeba i po zemi. Třeba sviluška chmelová žije ve vinici spíš na plevelech a když se pokosí, nebo zničí herbicidem, tak "uteče" na révu. Vlnovníka nemám, ale hálčivce ano, a zvlášť letos. V minulosti jsem si ho trochu pletl s peronospórou /žluté skvrny/. Ale letos byly listy i roztrhané a děravé. Sulka na jaře nic moc. Už mám na příští rok Sanmite.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 24.8.2013 21:43

to KUKY -  vloni se mi Sulka osvědčila, chce to v předjaří révu pořádně poumývat.

Tohle jsem kupoval jako Vostorg v Klívii, na střapci jsou vidět pozůstatky padlí, peronospory a co zůstalo pěkné tak napíchali vosáci. Je to takové 3 v jednom ;o(((
Tohle jsem kupoval jako Vostorg v Klívii, na střapci jsou vidět pozůstatky padlí, peronospory a co zůstalo pěkné tak napíchali vosáci. Je to takové 3 v jednom ;o(((

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4588) - 38.136 (?), 24.8.2013 22:38

Taky jsem umýval. 5 %.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 212.159 (?), 24.8.2013 21:27

Napriek tomu, že "projev vlnovníka je vcelku neškodný", ako píše p.Kuky, by som, Mirku práve teraz- v auguste zasiahol akaricídom. Tým sa potlačí množstvo samičiek, ktoré pred nástupom zimy kladú vajíčka do puklín a skuliniek v kôre. Augustové ošetrenie=polovičný úspech pri zásahu v predjarí.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 24.8.2013 21:40

Takže zkusím ten Sanmite, ale jen na nových a neplodících keřích, OL je 14 dnů.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4588) - 38.136 (?), 24.8.2013 21:40

To jo, ale co OL? Teprve hrozny zaměkávají.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 171.208 (?), 24.8.2013 23:17

Doporučuji totéž, co Palo.  Samotný jarní zásah Sulkou nebývá vždy dokonale účinný, což se projevilo například letos u hálčivce, který zdárně přezimoval a jeden postřik nestačil zlikvidovat celou populaci. V mnoha výsadbách proto roztoč škodil. Sulka má tu nevýhodu, že i při důkladném omytí keřů zdaleka nepronikne do všech pórů a skulin. Tudíž likviduje populaci roztočů, která přezimovala, jen částečně. V podstatě ji jen omezí, zredukuje. Já jsem před pár lety zkusmo po pečlivém postřiku Sulkou zkusil oloupat jeden kmínek a zjistil jsem, že pod borkou zůstala nejméně 1/3 plochy kmínku zcela suchá. Od té doby se vždy před jarním postřikem Sulkou snažím keře odrbat a po částečném narašení, kdy už se roztoči rozběhnou po rostlině, stříkám ještě olejovou emulzí. Letos jsem olej nestihl a pak byly problémy s hálčivcem. Pokud dojde k přemnožení roztočů, je lepší nespoléhat na mrazivou zimu, ale provést preventivní postřik likvidující letní populaci, která se chystá ke kladení vajíček a k přezimování.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 212.159 (?), 24.8.2013 23:37

Pri augustovom ošetrení akaricídmi, odporúčanom aj v literatúre, sa zrejme vychádza z faktu, že väčšina (muštových) odrôd dozrieva v septembri a októbri. Preto OL akaricídov nikoho netrápi. Súčasne je ale treba vziať do úvahy, že akaricíd spravidla nie je pre naše zdravie tak nebezpečný ako organický fungicíd. Striekať Sunmite nie je to isté ako napr. ošetriť vinič proti botritíde prípravkom Rovral Flo s rovnakou dĺžkou OL.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz