Dobrý den.
Nás stál projekt 4tis. Asi 5 konzultací na místě, 20 mailů, 30 telefonátů. Dohlížela a usměrňovala i realizační firmu. Citlivě řešila mé návrhy typu: "co třeba tenhle keřík, nebyl by lepší než tamten" a "proč tam nikde není ten červený řebříček, nešel by tam přeci jen někam dát?". Moc mě to bavilo. Vše jsme 10x měnili jak se vyvíjel můj názor, terén a podobně. Byla jsem nadmíru spokojená. Zato realizaci zahrady bych si už dělat opravdu nenechala. Snad se mi během let podaří napravit vše co napáchali. I když trávník by se mi asi nepodařilo založit tak dobře, to musím přiznat. Zahrada má cca 20x20m a je napůl užitková, měnili jsme kompletně terén zahrady proti předešlé, přesazovali něco z původní zahrádky.
Každopádně jsme projekt řešili v zimě, kdy nebylo moc kam se jít podívat, jak to vypadá v reálu. Také bych nejdřív doporučila něco nastudovat a trochu vědět co chtít. Trvalo mi, než jsem pochopila, že k prvorepublikové vilce po babičce se spousta věcí nehodí a ty kytky co kdysi mívala babička vlastně jsou moc krásné. Pochopila jsem, že zahradá plná konifer je sice dost bezúdržbová, ale furt stejná. Nikdy by mě dřív nenapadlo, že se budu každý den několikrát procházet po zahrádce a obírat odkvetlé kvítky. Ocenila jsem zejména praktičnost. Nejen že to dobře vypadá, ale všude se dobře seká, kačírek nepadá do trávníku, plevel roste jen v zeleninovém záhonu. Celou sezonu je co uzobávat z ovoce. Co má být vidět je vidět, co nemá, je decentně schované.
Takže projekt velmi vřele doporučuji a pak si to postupně realizovat s láskou a pečlivostí.
Zuzka B.