|
Staré plody třešní, 14.6.2012 U nás všechny neotrhané třešně ze stromu zmiznou. Popadají a pod stromem je pouze nastláno suchými peckami. Možná víc drží plody napadené monilií. Slušelo by se je odstranit, ale kdo by to dělal, že... |
|
Jak se šlechtí jabloně?, 13.6.2012 Holt musíme přírodě vzát hold.
Nevím, kolika geny je kódovaná barva slupky a jakým způsobem dědičnosti se přenáší na potomky. Takže s tou barvou je to nejisté. Moderní odrůdy jsou často výsledkem opakovaných křížení a hlavně pečlivé... celý příspěvek > |
|
|
|
Zarostlá zahrada, 13.6.2012 Nevím, jak je zahrada velká a o jaké porosty jde. Ale kultivátorem bych se do ní nepouštěl, desetileté náletové keře vyorat nedokáže. Pokud bych měl zahradu jen v pronájmu, zúrodňovaol bych ji, pokud možno, s minimem námahy a výdajů.... celý příspěvek > |
|
Klobásová směs, 13.6.2012 Samozřejmě to lze - podle pravidel pro zavařování masa (dvojí sterilace nebo autokláv). Otázkou je, jak se vaření projeví na chuti a jestli procesem sterilace se nerozdělí jednotlivé složky směsi (tuk nebude plavat na povrchu jako u "amatérské"... celý příspěvek > |
|
Stará třešeň - co s ní?, 13.6.2012 Záleží na tom, jestli se Vám strom líbí, třešně chutnají a chcete jej mít na zahradě nadále. Pokud ano, odřezal bych pouze suché větve a nechal strom žít. Odřežete-li v době sklizně pár nejvrchnějších větví i s plody, taky se nic... celý příspěvek > |
|
Staré kompoty do kompostu, 12.6.2012 Když je tam dáte bez těch sklenic, tak to bude v pořádku. Nebo kompoty nabídněte někomu, kdo často pálí ovocný destilát. |
|
Jakou slivoň do 500 mnm, větrná zahrada, 11.6.2012 Lepotica je velmi plodná, spíš na přímou konzumaci. Na koláče to není to pravé. Je méně sladká a při pečení se roztéká. Stanley je v tomto lepší. |
|
Řezat či vykopat, 11.6.2012 Ať je to jak chce a příčina jakákoli, strom se houpe a nemá v půli červma žádné listy. Pravděpodobnost jeho záchrany se limitně blíží nule. Vykopal bych ho. S ohledem na "houpání" to ani nebude těžké. |
|
Zkušenosti z řetězovou pilou na akumulátory, 11.6.2012 Nerozuměl jste mi. Tvrdil jsem, že nemáte pravdu v této větě:
...pokud nedokážete pochopit, že ji někdo chce a potřebuje její výhody, tak by jste neměl psát do vlákna zkušenosti s aku pilou.
A tady soudím, že nelze říkat, kdo by měl či neměl psát... celý příspěvek > |
|
Čerešňa - plody nerastú, opadávajú, 11.6.2012 Ovocné stromy běžně rostou na březích rybníků, mnohdy méně než 1,5 metru nad hladinou. Sám mám zahradu ve svahu a když jsem na dolním konci vrtal sloupky na plot, ve 3/4 metru jsem narazil na vodu (vedle zahrady teče potok). Švestkám v... celý příspěvek > |
|
|
|
Zkušenosti z řetězovou pilou na akumulátory, 11.6.2012 Nemáte pravdu. Pokud chce zadavatel na fóru dostat nějakou radu, není zřejmě v problematice stoprocentně orientovaný, jinak by se neptal.
Vyjádření odborníka, že žádná z vybíraných alternativ nemusí být pro... celý příspěvek > |
|
Nadejny nahodny semenac - postup, 10.6.2012 Prvně je dobré pokusit se zjistit, zda jde o zasazený strom, nebo náhodně vyrostlý semenáč. Pokud strom roste v (možná bývalém) sadu, byl zřejmě vysazený. V tom případě se jedná pravděpodobně o konkrétní odrůdu. Náhodný... celý příspěvek > |
|
Řez švestek, 7.6.2012 Částečně jste si odpověděl sám. Zakrácením kolmo rostoucích výhonů se ty šikmé a vodorovnější dostanou relativně blíž vrcholu (seříznutého) stromku a tak se podpoří podle známé apikální dominance jejich růst.
Stejně tak jste si... celý příspěvek > |
|
Kečup rajčata s červenou řepou, 7.6.2012 Nemám ho u sebe. Osvědčil se mi recept z knihy J. Balaštíka KOnzervovanie a mrazenie v domácnosti, vydané ve slovenštině v 80. letech. K rajčatům přidávám cca 5% celkové hmotnosti řepu. Obzvlášť, když přidávám, z důvodu nedostatku, i... celý příspěvek > |
|
Čerešňa - plody nerastú, opadávajú, 7.6.2012 To je samopzřejmě pravda. Nicméně samotná hladina spodní vody 1,5 metru pod povrchem není špatná ( spíš ideální) a neměla by být být příčinou pohromy pro jakoukoli peckovinu.
|
|