Zdědila jsem obdobnou zahradu, 10 let minimální údržba a dalších 10 let nikdo nevstoupil..Desítky jasanů, javorů, i dalších stromů, kopřivy, hromady starých větví a kameny - na začátku se nedalo ani lehnout na zem, protože všude byly pařízky či kameny...
Trávu jsme a kopřívy jsme vysekali zděděnými minisekačkami, vyhrabali. Další rok vzešla tráva a kopřivy - souvislé porosty s nekolikametrovými kořeny jsem vytrhala, ostatní jen sekáme. Někde jsme trávu doseli. Stromky se dají většinou usřihnout u země, ale pak se špatně hrabe, většinou jsme vystíhali kořeny a vytrhli. Velmi se osvědčily dvouruční pákový nůžky. (výborné Fiskars, levné používáme jen v zemi)
Plevel (šťovík, kolotočník..) postupně vyrývýme nebo mizí. Sekáním se uvolnily podmínky pro klíčení semen a znovu se objevuje mladý plevel, ale celkově to jde. Jsme v podhůří a původní trávě se líp daří, vysetá trpí sněžnou plísní, trsovatí.. Ale záleží na Vašich nárocích na trávník, já bych plošně neryla - drny se velmi těžko rozrušují.
K pronájmu upozorňuji, že stromy jsou majetkem majitele - to znamená, že při prodeji budou zahrnuty do odhadní ceny i když jste je koupil vy. (Odhad je potřeba pro daňové přiznání prodejce). EM