Zarostlá zahrada
|
|
|
|
host - 105.202 (?) 13.6.2012 13:33
Zdědila jsem obdobnou zahradu, 10 let minimální údržba a dalších 10 let nikdo nevstoupil..Desítky jasanů, javorů, i dalších stromů, kopřivy, hromady starých větví a kameny - na začátku se nedalo ani lehnout na zem, protože všude byly pařízky či kameny...
Trávu jsme a kopřívy jsme vysekali zděděnými minisekačkami, vyhrabali. Další rok vzešla tráva a kopřivy - souvislé porosty s nekolikametrovými kořeny jsem vytrhala, ostatní jen sekáme. Někde jsme trávu doseli. Stromky se dají většinou usřihnout u země, ale pak se špatně hrabe, většinou jsme vystíhali kořeny a vytrhli. Velmi se osvědčily dvouruční pákový nůžky. (výborné Fiskars, levné používáme jen v zemi)
Plevel (šťovík, kolotočník..) postupně vyrývýme nebo mizí. Sekáním se uvolnily podmínky pro klíčení semen a znovu se objevuje mladý plevel, ale celkově to jde. Jsme v podhůří a původní trávě se líp daří, vysetá trpí sněžnou plísní, trsovatí.. Ale záleží na Vašich nárocích na trávník, já bych plošně neryla - drny se velmi těžko rozrušují.
K pronájmu upozorňuji, že stromy jsou majetkem majitele - to znamená, že při prodeji budou zahrnuty do odhadní ceny i když jste je koupil vy. (Odhad je potřeba pro daňové přiznání prodejce). EM
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.60 (?), 13.6.2012 11:27, zobrazeno: 11160x
Dobrý den,
dostal jsem do pronájmu zahradu na které tak 10 let nikdo nic nedělal. Je plná vzrostlých náletů (zhruba 2 metrových), několikaleté trávy,... prostě džungle. Potřebuju se toho zbavit. Nechci používat chemii, tak jsem plánoval zahradu vysekat a celou ji přejet kultivátorem.
Nejsem si ale jistý, jestli kultivátor zvládne vyorat kořeny těchto náletů a keřů, které tam jsou.
Do budoucna bych chtěl aby na zahradě bylo pár ovocných stromů a tráva (žádná zeleninová zahrádka nebo skalka).
Rád bych věděl, jestli uvažuji správně a jestli není nějaký lepší způsob.
Děkuji za rady
|
|
|
|
|
|
|
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář (385) - 64.250 (?), 13.6.2012 11:42
K Vašemu dotazu je potřeba taky uvážit na jak dlouho budete mít tuto zahradu, popřípadě za jaký pronájem. Vy zahradu upravíte a potom Vás majitel vystrnadí, popřípadě prodá zahradu jinému. Já na to tak doplatil v r.1983.
S tím kultivátorem si nejsem jistý, něco se možná podaří zlikvidovat, ale něco opět vyrazí, ale to už lehko zlikvidujete
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3303) - 5.149 (?), 13.6.2012 11:50
Náletové dřeviny vyrýt pokud možno s kořeny, zahradu na podzim nechat zorat, na jaře přejet kultivátorem a v dubnu ev. počátkem května zatravnit. Tak bych to dělal já.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.60 (?), 13.6.2012 12:30
Děkuji za rady.
Zahrada má cca 500m2 a do nájmu ji mám dlouhodobě (s možností odkupu). Takže bych to chtěl udělat pořádně. Problém je, že s nějakou těžkou technikou se tam nedostanu (je to v kolonii, kde je přístup pouze po chodníčku mezi ostatníma zahradama. Takže když porýt, tak zřejmě ručně :-)
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3303) - 5.149 (?), 13.6.2012 13:18
500 m2 je dost, ale dá se to po částech zvládnou.Motykou stáhnout drn a začít rýt. Teď to je pěkně navlhlé a když si pospíšíte, tak už koncem srpna ev. začátkem září můžete osít travou první část zahrady. Záleží jen na tom, jakou chuť do tohoto budete mít a jak Vám to půjde od ruky. Přeji hodně úspěchů.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.182 (?), 13.6.2012 12:30
U nás v osadě koupili jedni mladí obdobnou zahrádku, dřeviny jim vytahal traktor, jinak postupovali, jak píše Mr Big - dnes už je zahrádka pěkná. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3303) - 5.149 (?), 13.6.2012 14:12
Jen jsem chtěl připomenout, že možná by na to orání stačilo Vari.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.202 (?), 13.6.2012 13:33
Zdědila jsem obdobnou zahradu, 10 let minimální údržba a dalších 10 let nikdo nevstoupil..Desítky jasanů, javorů, i dalších stromů, kopřivy, hromady starých větví a kameny - na začátku se nedalo ani lehnout na zem, protože všude byly pařízky či kameny...
Trávu jsme a kopřívy jsme vysekali zděděnými minisekačkami, vyhrabali. Další rok vzešla tráva a kopřivy - souvislé porosty s nekolikametrovými kořeny jsem vytrhala, ostatní jen sekáme. Někde jsme trávu doseli. Stromky se dají většinou usřihnout u země, ale pak se špatně hrabe, většinou jsme vystíhali kořeny a vytrhli. Velmi se osvědčily dvouruční pákový nůžky. (výborné Fiskars, levné používáme jen v zemi)
Plevel (šťovík, kolotočník..) postupně vyrývýme nebo mizí. Sekáním se uvolnily podmínky pro klíčení semen a znovu se objevuje mladý plevel, ale celkově to jde. Jsme v podhůří a původní trávě se líp daří, vysetá trpí sněžnou plísní, trsovatí.. Ale záleží na Vašich nárocích na trávník, já bych plošně neryla - drny se velmi těžko rozrušují.
K pronájmu upozorňuji, že stromy jsou majetkem majitele - to znamená, že při prodeji budou zahrnuty do odhadní ceny i když jste je koupil vy. (Odhad je potřeba pro daňové přiznání prodejce). EM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|