|
Lidská moč: hnojivo budoucnosti?, 3.12.2014 Zadny Starocech necural do kyble a nechodil s tim pak zalevat jahody nebo zeleninu. J.R.
Já jsem tedy žádného neviděl, tak nevím. Vy snad ano? Ale vesničtí mladočeši mívali obvykle kadibudku přímo nad hnojištěm. |
|
Lidská moč: hnojivo budoucnosti?, 3.12.2014 Teď trochu vážněji. V některých vesnicích (bohužel i té naší) jsou domovní odpady napojeny v lepších případech do septiků a z nich přepadem do místního potoka. Čistící schopnost těchto zařízení je pochybná, stačí se podívat jaká voda v potoce... celý příspěvek > |
|
|
|
Lidská moč: hnojivo budoucnosti?, 3.12.2014 Čůrání na veřejnosti s pindíkem vystrčeným do dáli a s mohutným obloukem moči od kalhot mi tedy taky přijde poněkud pod úroveň Evropana, vždyť se dá čůrat někam do kyblíku a pak to na tu zahradu vylít, ne?
I kdepak. Oblouk do dáli v... celý příspěvek > |
|
Vysazení třešně, 2.12.2014 To máte pravdu. Zhoubný vliv propadnutí stromku se projevuje jen u těžších vlhkých a málo propustných půd. Ti, kdo pěstují na písku a ještě k tomu na svazích, s tím problémy nemívají, stromek v jamce tam tolik netrpí. Oni ale nemusejí kopat... celý příspěvek > |
|
Lidská moč: hnojivo budoucnosti?, 2.12.2014 Další ránu pod pás efektivní lidské hnojivosti dává klesající spotřeba piva v ČR. |
|
Zhodnocení úrody jádrovin 2014, 2.12.2014 Jabloně - s úrodou jsem vcelku spokojen i když ztráty se mně nevyhnuly
1 - Vzdor vynechání ošetření proti škůdcům byl jejich letošní výskyt přiměřený ostatním rokům.
2 - Po nadúrodě 2013 byla květní násada trochu slabší. Ale opylení... celý příspěvek > |
|
Vysazení třešně, 1.12.2014 Wimpi má naprostou pravdu. Vy jste, p. Stano, udělal tu častou chybu, že jste stromek přivázal natěsno ke kůlu. Jak zemina kolem stromku slehla, třešeň zůstala oběšená a vylezly jí kořeny.Pokud by byla uvázaná navolno, klesla by pozvolna k... celý příspěvek > |
|
Vysazení třešně, 1.12.2014 Milá paní Saffronie. Když čtu, jak jste sázeli svoji třešeň, asi jako jediný Vám odpovím, že jste všechno udělala víceméně správně. Snad až na tu zálivku močovinou, to bylo zbytečné. Když si ale podrobně přečtu, co jste napsla, představím si velikost... celý příspěvek > |
|
Pokazil jsem kvas?, 30.11.2014 Kvasinky potřebují pro svůj život kvapalné prostředí
Ne tak docela. Pro život jim stačí i kynuté těsto a to určitě není kapalnější než švestkový kvas. |
|
Potaš, uhličitan draselný K2CO3, 30.11.2014 Uhličitanová forma, kromě fosforu vznikne asi následně reakcí s CO2 spalováním uhlíku přímo ve spalovacím prostoru..
To asi ne. Tedy u vápníku rozhodně ne. Vznik CaO je vlastně výroba páleného vápna, reakce s vlhkostí na Ca(OH)2 je analogfie... celý příspěvek > |
|
|
|
Pravokořenná višeň, 28.11.2014 To nelze říci tak paušálně. Samozřejmě po výsadbě je třeba stromek seříznout, později spíš případ od případu. S větou, že peckoviny je obecně třeba řezat víc než jádroviny, bych úplně nesouhlasil.
Zamyslel bych se nad tou pravokořenou... celý příspěvek > |
|
Roubování, 26.11.2014 Dvouleté dřevo peckovin zásadně neroubuji kopulací (jádroviny výjimečně). S úspěchem ale používám sedélkování nebo jednodušší plátování. A to včetně anglického jazýčku. |
|
Může zůstat smrk v květináči?, 26.11.2014 Bude-li nádoba zapuštěná, pak je to v pohodě. Problémy jsou jen s promrznutím květináče |
|
Prasklá kůra, 26.11.2014 Já vycházím z teorie, že jarní sluníčko tu bylo vždy a stromy v přírodě jsou na ně adaptovány. U mě vznikají spíš mrazové desky než pukliny. Nejvíc u stromů ve špatné půdě a na slabších podnožích. Bílení kmenů stromům jistě neublíží, může zničit... celý příspěvek > |
|
Poraďte brusku, 25.11.2014 Já nevím. U dárků v ceně přes 2000 Kč bych obětoval to překvapení pod vánočním stromečkem a raději požádal manžela, ať si vybere sám. Děláme to tak celá rodina a nemyslím si, že by někdo měl z dárku menší radost. |
|