Prasklá kůra

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
26.11.2014 7:50

Já vycházím z teorie, že jarní sluníčko tu bylo vždy a stromy v přírodě jsou na ně adaptovány. U mě vznikají spíš mrazové desky než pukliny. Nejvíc u stromů ve špatné půdě a na slabších podnožích. Bílení kmenů stromům jistě neublíží, může zničit či vyhnat i nějakého přezimujícího škůdce. Když si porovnám plochu krátkého kmínku u nízkokmenů s povrchem ostatní kůry, tak ve výrazný termoregulační efekt nátěru, který by stál za tu námahu, nevěřím.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 26.11.2014 7:11

Nikdy jsem nebílil a praskliny se vyskytovaly. Před 3 lety jsem začal bílit a praskliny vznikají také.

pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 26.11.2014 7:40

Já kmeny zakrývám deskami, vzhlednější by byla ta izolace, jak píše Jirka z Polabí.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 26.11.2014 7:50

Já vycházím z teorie, že jarní sluníčko tu bylo vždy a stromy v přírodě jsou na ně adaptovány. U mě vznikají spíš mrazové desky než pukliny. Nejvíc u stromů ve špatné půdě a na slabších podnožích. Bílení kmenů stromům jistě neublíží, může zničit či vyhnat i nějakého přezimujícího škůdce. Když si porovnám plochu krátkého kmínku u nízkokmenů s povrchem ostatní kůry, tak ve výrazný termoregulační efekt nátěru, který by stál za tu námahu, nevěřím.  

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 26.11.2014 9:25

Pro Mikeš 13. Ta trhlina je staršího data, objeví se až za pár let, když strom nabyde na objemu a jizva se otevře. Pokud jde o to zahřívání kmene a větví, nejspíše půjde o úhel jaký má slunce a kmen, druhá věc je, že ohřátá větev chladne po západu slunce sice rychleji ale nejspíše v celém objemu, kmen má naakumulováno více ale jen v části kmene. Nějaké pnutí tam na rozhraní rozehřáté a studené, neohřáté hmoty snáze může vznikat.  Stromy v přírodě mají mnohdy větve dost nízko, vytvářejí putující stín na kmeni. Roli hraje barva a "architektura" kůry. Třeba ptačky se světlou a tmavou kůrou ač jeden planý druh mají různou odolnost...

host - 157.239 (?), 26.11.2014 10:59

Zákrsky, čtvrtkmeny, prostě str. s větvemi blízko zemského povrchu -je snad nějaký problém mimo kmene-kmínku nabílit i silnější části větví prvního či druhého patra, to svede i BROUK PYTLÍK-a co teprve FERDA MRAVENEC. Termín pro bílení- na konci vegetace, po opadu listí a stoku vodnaté části mízy do kořenů -toto je s velkou jistotou splněno v posledním prosincovém týdnu, prostě-kdo nabílí dříve, riskuje pravý opak toho, co si sliboval-bílý kmen ochladne, smrskne se, míza trčí v koruně, přijde mráz a je zaděláno... Že se praskliny objevily i po nabílení-strom není rychlokvaška, jak už psal výše vážený kolega-může to být doběh starých hříchů-nepéče, následek větších srážek po období sucha... Srovnávat ov. stromy štěpované, očkované se semenáčky či dokonce s divokými nálety logicky pokulhává-roub či očko-to je transplantát, tudíž takový dvojí organismus si opravdu žádá větší pozornost-zvláště na začátku své pouti tímto slzavým ůdolím. SKALÍK PETR, CHROPYNĚ.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 26.11.2014 12:05

Praskliny jsou na odkopcích švestek a hlavně na východní straně kmene - jelikož pozemek je na prudším severním svahu, tak slunce z jihu v zimě je povětšinu času schované za vrcholem svahu a největší osvit je právě od východu.

host - 157.239 (?), 26.11.2014 13:14

Pokud není půda pod vašimi stromy dobře zásobená živinami od přírody nebo-chcete-li od Boha, nezbyde nic jiného, než přiložit ruku k dílu a krmit. Vzít v ůvahu svažitost terénu, propustnost půdy, možnost závlahy-je snad všem jasné, že rostliny přijímají potravu v tekutém stavu-jako kalnou, neživou polévku, ze které se teprve následně-díky fotosyntéze v listech tvoří námi očekávané št´avnaté, sladké, barevné a vonící plody. Dobře-správně-co do množství, složení-dusíkatá-vápenná-doby podání-hnojené stromy, keře mají větší možnosti splnit naše obrovské požadavky. Skalík Petr, Chropyně

host - 41.8 (?), 19.5.2015 21:20

Nejúčinejší je zakrytí desku, méně ušinné je pak bílení. Krátkodobě na jaro lze použít také alobal a zakrát ho pytlem, aby to nevypadalo blbě.

Nejhorší situace je, pokud slunce vychází za budovou např. v 10h, kdy má slunce už sílu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz