Souhlasím, že čím víc minerálů, tím je tvrdší. Ale - viz Wikipedie:
Tvrdost vody je vlastnost, která vyjadřuje obsah rozpuštěných nerostů (nejčastěji CaO a MgO) ve vodě.Tvrdost vody má význam pro její využití jako pitné i užitkové vody.Je zdrojem tvorby vodního i kotelního kamene a ovlivňuje i chuťové vlastnosti vody.
Může být trvalá a přechodná. Trvalá obsahuje rozpuštěné chloridy, sulfidy, dusičnany a křemičitany. Přechodná obsahuje rozpuštěný Ca(HCO3)2 (hydrogenuhličitan vápenatý). Po jeho vysrážení vzniká CaCO3 (uhličitan vápenatý), což je vodní kámen.
Přechodnou tvrdost vody lze, na rozdíl od tvrdosti trvalé, odstranit varem.
Tolik Wikipedie. Osobně tam, kde rostliny nemají v lásce mnoho vápníku, nebo kde se může usazovat jako vodní kámen a ucpávat průduchy na listech, doma vodu přivedu k varu a nechám vychladnout. Na zahradě třeba na rhododendrony používám dešťovou (jenže bohužel zahradu nemám u bytu).
Jinak na chemii moc nejsem, tak ještě, že ta Wikipedie je :-)) Lída