Tak se opět hlásím.
Ivanovi děkuji za komplimenty.
Odpovědi napsal v podstatě stejně, jak jsem se to chystal napsat já.
První květinou je opravdu kroton - nějaká úzkolistá odrůda - obecně Codiaeum variegatum "angustifolia", Uvozovky vkládám proto, že to nemusí být oficiální název právě této odrůdy; stejně jsem uvozovky použil i u oné české zkratky "k", protože kroton není oficiální český název této rostliny; ten zní... a marně na něj vzpomínám - vyhledat bych ho samozřejmě mohl snadno, ale snažím se to z těch šedých závitů vydolovat... zatím marně :-(
Ivane, klobouk dolů před Vámi: dračinku/Cordyline jsem měl na mysli, když jsem svůj předchozí příspěvek psal. Přišel večer, usedl jsem ke stroji a když jsem řekl A, chtěl jsem říci i B a doplnit celý název táto rostliny. A od té doby žhavím, žhavím, prohledávám celý sortiment cordyline na internetu, i cordyline.org a ani po stovkách obrázků nic tomu neodpovídá. Takže jsem zkusil druhou podobnou rostlinu - dračinec, tedy rod Dracaena... a během minutky jsem potřebný orázek našel. Myslím tedy, že se jedná o dračinec - Dracaena surculosa.
Uznávám i poznámku p. Jiřího, že to jako běžná dračinka rozhodně nevypadá; ostatně to nevypadá ani jako běžný dračinec.
Tak doufám, že teď už je to správně a přeji Vám, ať Vám rostlinky pěkně rostou.
Josef.