co je to za květinu?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 26.11.2008 15:58
Od začátku největší záhada v rámci zdejších poznávaček a moje noční můra. Voskovka s úponky mě dráždí pěkně dlouho, kdykoliv na ni juknu, začnu tlačit na googla a sleduju fotky, ale nic a nic a nic... tahle sticky-tendril plant mě už fakt štve.
Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
host - 67.226 (?), 26.11.2008 17:32
...jak vidím, podobných "bláznů" jako jsem já je víc, což člověka potěší a uklidní. Ač špatně zvládám pouze jeden cizí jazyk, jak se píše "úponek" už vím v několika jazycích. Ani to mi však v pátrání nepomohlo. Teprve včera jsem si všimnul, že zde Lenča má ještě jednu reakci o tom, že rostlina ještě nekvetla a za 2 měsíce vyrostla o 1,5 m. To je celkem nebývalý fofr, o to víc je tato rostlina zajimavější. Pravda i mi příjdou listy dost podobné voskovce, i když zřejmě budou tenčí. Mně prostě příjde tato rostlina natolik výjmečná, že nechápu její absenci na internetu. Možná by pomohla znalost slova "úponek" v čínštině, japonštině. Možná roste v Mongolsku, ale tam zase asi není internet.
A také by mne velmi zajímalo, co by na tuto rostlinu řekl Václav Větvička.
Mít na něj kontakt, už bych ho oslovil.
No uvidíme, snad budeme úspěšnější než mužík Helmut Gaensel.
|
|
|
|
|
|
|
host - 53.50 (?), 26.11.2008 18:20
Pana V.V. určitě nebude problém oslovit pomocí Receptáře a dalších podobných pořadů nebo mu dotaz adresovat do Botanické zahrady v Praze.
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 27.11.2008 7:58
Nebo zavolejte do arboreta Štiřín a vyžádejte si jeho mail:-) V botanické už nepracuje.
Sakryš aby to nakonec nebyla ta voskovka, který při nedostatku světla dělá vytáhlé iternodia a úponky k tomu:-)
Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 11.12.2008 13:46
Zdravím. Hlásím že rostlina je stále neidentifikována. Strávil jsem již mnoho času ve společnosti chytráka googla, ale ne a ne ji najít. Rostlin je holt mnoho a googl zná jen ty populárnější, pěstované...
Nadějí pro mě byla čeleď Vitaceae, kde úponky jsou běžné, rovněž i přísavné trčíky, avšak poněkud jiného tvaru. Chvíli jsem také podlehl rodu Tetrastigma, ale ani tam cesta zřejmě nevede.
Listy jsou totiž trojčetné a proti nim je úponka, což je fakt, který vylučuje voskovky, čepele jsou uplně oddělené, což sice mučenky ven z kola nevyřazuje, avšak dost vzdaluje.Terčík ve tvaru rybího ocasu, je jakýmsi pokračování rozdvojeného konce úponky, který zřejmě začne růst po té, co dorazí k pevné ploše.
Již jsem kontaktoval několik odborníků, ale zatim bez úspěchu. Dnes jsem napsal do královské botanické zahrady v Kew, takže možná odtud příjde odpověď, nebo z Missouri botanic garden. Uvidíme, jestli budou chtít hledat, nebo to přehlédnou.
Chtěl bych poprosit autorku dotazu a majitelku rostliny, zda-li by sem nefoukla ještě jednu detailnější fotku, nebo dokonce...(bojím se to napsat), neposlala řízek tohoto plevele a taky bych prosil zmínku o původu rostliny.
Tak zatím, Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
lenča* - (6) - 110.152 (?), 11.12.2008 19:31
Dobrý večer,
Vidím, že jsem způsobila úplnou pátrací akci... teda moje kytka. Hned jak jsem vše přečetla, šla jsem fotit, ale v tuto pozdní hodinu je to zase nic moc. Přiložím co mám a slibuji, že v sobotu nafotím za denního světla.
Kytku jsem uždibla v práci (máme ji na chodbě a už je pěkně obraná, asi nejsem sama :-)). Ptala jsem se i původní majitelky na to, kde k ní přišla a jak se jmenuje, ale krčila jen rameny, prý ji má moc dlouho a ani neví odkud. Jediný problém byl, ji namnožit. Zkoušela jsem to asi 3/4 roku, než se povedlo. A povedlo se v převařené vodě a neprůhledné nádobě. A od té doby rostla přímo před očima. Teď na zimu se její růst jakoby zastavil, ale listy neopadávají, jen úponky schnou, ale i tak se drží zdi.
Lenča*
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.238 (?), 11.12.2008 22:38
Dobrý večer, nám přesně takhle rostla obyčejná voskovka.Tedy u mého tatínka.Byla v polostínu a doslova polepila dveře k hydrantu.Odtrhali jsme jí a odnesli donů a tam pak už přirůstala na světle normálně.Nevím, jestli je to tatáž květina, ale vypadá úplně stejně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 12.12.2008 9:02
Lenča: děkuji, fotky udělejte radši detailnější, zaměřte se na list a řapíky, na žilnatinu listu.
S voskovkou tohle nemá nic společného, tohle má trojčetné listy, podélnější žilnatinu, jiné řapíky, navíc, kdyby voskovky měly úponky byla by o tom zmínka.
Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
lenča* - (6) - 110.152 (?), 14.12.2008 20:20
|
|
|