co je to za květinu?

lenča* - (6) - 110.152 (?)
11.12.2008 19:31

Dobrý večer,

Vidím, že jsem způsobila úplnou pátrací akci... teda moje kytka. Hned jak jsem vše přečetla, šla jsem fotit, ale v tuto pozdní hodinu je to zase nic moc. Přiložím co mám a slibuji, že v sobotu nafotím za denního světla.

Kytku jsem uždibla v práci (máme ji na chodbě a už je pěkně obraná, asi nejsem sama :-)). Ptala jsem se i původní majitelky na to, kde k ní přišla a jak se jmenuje, ale krčila jen rameny, prý ji má moc dlouho a ani neví odkud. Jediný problém byl, ji namnožit. Zkoušela jsem to asi 3/4 roku, než se povedlo. A povedlo se v převařené vodě a neprůhledné nádobě. A od té doby rostla přímo před očima. Teď na zimu se její růst jakoby zastavil, ale listy neopadávají, jen úponky schnou, ale i tak se drží zdi.

Lenča*

neznámá
neznámá
neznámá
neznámá
neznámá
neznámá
neznámá
neznámá
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 186.98 (?), 26.11.2008 15:58

Od začátku největší záhada v rámci zdejších poznávaček a moje noční můra. Voskovka s úponky mě dráždí pěkně dlouho, kdykoliv na ni juknu, začnu tlačit na googla a sleduju fotky, ale nic a nic a nic... tahle sticky-tendril plant mě už fakt štve.

Karlos.

host - 67.226 (?), 26.11.2008 17:32

...jak vidím, podobných "bláznů" jako jsem já je víc, což člověka potěší a uklidní. Ač špatně zvládám pouze jeden cizí jazyk, jak se píše "úponek" už vím v několika jazycích. Ani to mi však v pátrání nepomohlo. Teprve včera jsem si všimnul, že zde Lenča má ještě jednu reakci o tom, že rostlina ještě nekvetla a za 2 měsíce vyrostla o 1,5 m. To je celkem nebývalý fofr, o to víc je tato rostlina zajimavější. Pravda i mi příjdou listy dost podobné voskovce, i když zřejmě budou tenčí. Mně prostě příjde tato rostlina natolik výjmečná, že nechápu její absenci na internetu. Možná by pomohla znalost slova "úponek" v čínštině, japonštině. Možná roste v Mongolsku, ale tam zase asi není internet.
A také by mne velmi zajímalo, co by na tuto rostlinu řekl Václav Větvička. 
Mít na něj kontakt, už bych ho oslovil. 
No uvidíme, snad budeme úspěšnější než mužík Helmut Gaensel.

host - 53.50 (?), 26.11.2008 18:20

Pana V.V. určitě nebude problém oslovit pomocí Receptáře a dalších podobných pořadů nebo mu dotaz adresovat do Botanické zahrady v Praze.

host - 186.98 (?), 27.11.2008 7:58

Nebo zavolejte do arboreta Štiřín a vyžádejte si jeho mail:-) V botanické už nepracuje.

Sakryš aby to nakonec nebyla ta voskovka, který při nedostatku světla dělá vytáhlé iternodia a úponky k tomu:-)

Karlos.

host - 186.98 (?), 11.12.2008 13:46

Zdravím. Hlásím že rostlina je stále neidentifikována. Strávil jsem již mnoho času ve společnosti chytráka googla, ale ne a ne ji najít. Rostlin je holt mnoho a googl zná jen ty populárnější, pěstované...
 Nadějí pro mě byla čeleď Vitaceae, kde úponky jsou běžné, rovněž i přísavné trčíky, avšak poněkud jiného tvaru. Chvíli jsem také podlehl rodu Tetrastigma, ale ani tam cesta zřejmě nevede.
Listy jsou totiž trojčetné a proti nim je úponka, což je fakt, který vylučuje voskovky, čepele jsou uplně oddělené, což sice mučenky ven z kola nevyřazuje, avšak dost vzdaluje.Terčík ve tvaru rybího ocasu, je jakýmsi pokračování rozdvojeného konce úponky, který zřejmě začne růst po té, co dorazí k pevné ploše.

Již jsem kontaktoval několik odborníků, ale zatim bez úspěchu. Dnes jsem napsal do královské botanické zahrady v Kew, takže možná odtud příjde odpověď, nebo z Missouri botanic garden. Uvidíme, jestli budou chtít hledat, nebo to přehlédnou.

Chtěl bych poprosit autorku dotazu a majitelku rostliny, zda-li by sem nefoukla ještě jednu detailnější fotku, nebo dokonce...(bojím se to napsat), neposlala řízek tohoto plevele a taky bych prosil zmínku o původu rostliny.

Tak zatím, Karlos.

lenča* - (6) - 110.152 (?), 11.12.2008 19:31

Dobrý večer,

Vidím, že jsem způsobila úplnou pátrací akci... teda moje kytka. Hned jak jsem vše přečetla, šla jsem fotit, ale v tuto pozdní hodinu je to zase nic moc. Přiložím co mám a slibuji, že v sobotu nafotím za denního světla.

Kytku jsem uždibla v práci (máme ji na chodbě a už je pěkně obraná, asi nejsem sama :-)). Ptala jsem se i původní majitelky na to, kde k ní přišla a jak se jmenuje, ale krčila jen rameny, prý ji má moc dlouho a ani neví odkud. Jediný problém byl, ji namnožit. Zkoušela jsem to asi 3/4 roku, než se povedlo. A povedlo se v převařené vodě a neprůhledné nádobě. A od té doby rostla přímo před očima. Teď na zimu se její růst jakoby zastavil, ale listy neopadávají, jen úponky schnou, ale i tak se drží zdi.

Lenča*

neznámá
neznámá
neznámá
neznámá
neznámá
neznámá
neznámá
neznámá

host - 158.238 (?), 11.12.2008 22:38

Dobrý večer, nám přesně takhle rostla obyčejná voskovka.Tedy u mého tatínka.Byla v polostínu a doslova polepila dveře k hydrantu.Odtrhali jsme jí a odnesli donů a tam pak už přirůstala na světle normálně.Nevím, jestli je to tatáž květina, ale vypadá úplně stejně.

host - 186.98 (?), 12.12.2008 9:02

Lenča: děkuji, fotky udělejte radši detailnější, zaměřte se na list a řapíky, na žilnatinu listu.

S voskovkou tohle nemá nic společného, tohle má trojčetné listy, podélnější žilnatinu, jiné řapíky, navíc, kdyby voskovky měly úponky byla by o tom zmínka.

Karlos.

lenča* - (6) - 110.152 (?), 14.12.2008 20:20

nové fotky:

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 73.206 (?), 14.12.2008 21:28

To je tedy záhada. Není to nakonec přece jen nějaká příbuzná cissusům, třeba Tetrastigma? I když ty listy vypadají více sukulentně...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz