….tak zase po delší době koukám na stránku oné „no name“ květiny, zda už jí konečně někdo přišel na jméno, a ono nic. Paní Věra sice na záhady nevěří, ale zcela záhadně ještě k rostlině přidala hlízu a ve výsledku trefila Maryčku. Rychlý host s koncovým číslem 190 taky nebyl moc sdílný s argumenty, proč si myslí, že pěstuje vzácnou mučenku. A neunavný Karlos stále hledá a jistotu, bohužel, nenalézá.
Mne osobně o jménu této květiny přesvědčí jedině odkaz, ať už na webovou stránku či literaturu, kde uvidím všechny znaky, které tuto roslinku charakterizují. Ovšem V.V. bych asi věřil i bez odkazů.
Stále mi není jasné, proč tolik lidí spojuje tuto hádanku flóry s mučenkou. Jen proto, že mučenka má úponky? Mě tedy nejvíc připomíná zmiňovanou voskovku a možná, že bych nějaké euro vsadil i na Aeschynanthus z rodu Gesneriaceae. Těch je taky mnoho druhů a některé najdete na webu pouze pod jménem, obrázek k nalezení není, tedy alespoň s pomocí Googlu. A zajimavá informace související s tímto druhem je třeba zde, ovšem pravda zatím stále zůstává utajena.