co je to za květinu?

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 73.206 (?) 
3.1.2009 19:26

Paní Věro, blahopřeji Vám k úspěšnému pěstování gloriosy, mně se ji každý rok do květu přivést nepodaří. Ale kytka, o které se tu již dlouho bavíme gloriosa zcela jistě není - jen hlavní rozdíly: u gloriosy listy vyrůstají z internodií po jednom, úponky rostou ze špiček listů a nemají přísavné terčíky...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.18 (?), 3.1.2009 21:30

Paní Věro, gloriosa to určitě není - tahle kytka přece nezatahuje, navíc gloriosa ma listy slabounké se špičkami, které se všech chytají a nemá úponky! (ps. letos jsem měla asi 6 květů, loni koupená hlíza - takže mooc dobře vím, jak vypadá). Bude to něco jiného - ale co?? Zdraví Lída

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 3.1.2009 21:32

Zapomněla jsem se přihlásit...

Bez názvu
Bez názvu

host - 204.146 (?), 7.3.2009 23:44

Tato květina se jmenuje Gloriosa rothachildiana - Glorioza

host - 165.190 (?), 4.1.2009 0:48

Dobrý den ta kytička je mučenka pěstuji jí také je to vzácná květina.. Sppeddy@email.cz d2kuji.

host - 186.98 (?), 8.1.2009 10:41

Mým posledním favoritem byla čeleď cucurbitaceae. Trochu jsem šmejdil po googlu a ejhle, cosi podobného. Dle mého jsem našel minimálně rod, do kterého tato kytka spadá. Jedná se o rod Neoalsomitra z čeledi Cucurbitaceae. mrkněte se na fotky druhu N. sarcophylla.

http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/137036/
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/subs/neo-sar-sub.asp

Listy jsou prakticky totožné, jen ne tak dlouhé. Mají také světlejší spodní stranu s tmavou střední linkou a sukulentní vzhled + naprosto shodné uspořádání, rovněž úponky jsou přítomné. Rostliny by měly být z Thajska. Námi hledaný druh je buď tento, s tím že jde totrochu odlišný typ než na fotkách, nebo se jedná o druh jiný.

Karlos.

host - 67.226 (?), 8.1.2009 22:15

….tak zase po delší době koukám na stránku oné „no name“ květiny, zda už jí konečně někdo přišel na jméno, a ono nic. Paní Věra sice na záhady nevěří, ale zcela záhadně ještě k rostlině přidala hlízu a ve výsledku trefila Maryčku. Rychlý host s koncovým číslem 190 taky nebyl moc sdílný s argumenty, proč si myslí, že pěstuje vzácnou mučenku. A neunavný Karlos stále hledá a jistotu, bohužel, nenalézá.
Mne osobně o jménu této květiny přesvědčí jedině odkaz, ať už na webovou stránku či literaturu, kde uvidím všechny znaky, které tuto roslinku charakterizují. Ovšem V.V. bych asi věřil i bez odkazů.
Stále mi není jasné, proč tolik lidí spojuje tuto hádanku flóry s mučenkou. Jen proto, že mučenka má úponky? Mě tedy nejvíc připomíná zmiňovanou voskovku a možná, že bych nějaké euro vsadil i na Aeschynanthus z rodu Gesneriaceae. Těch je taky mnoho druhů a některé najdete na webu pouze pod jménem, obrázek k nalezení není, tedy alespoň s pomocí Googlu. A zajimavá informace související s tímto druhem je třeba zde, ovšem pravda zatím stále zůstává utajena.

host - 176.18 (?), 8.1.2009 23:34

Jenže Aeschinanthus nemá listy po třech...

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 178.81 (?), 9.1.2009 7:03

To Karlos

Podoba s kytkou rodu Neoalsomitra zde evidentně je, ale u neznámé se mi podle fotek zdají listy sukulentnější než bývá u tykvovitých zvykem. Asi bude nutno počkat na květy.

host - 186.98 (?), 9.1.2009 7:44

Tak já Vám tu kytku najdu, a Vy ještě pochybujete?

host: Aeschinanthus ne, ani náhodou. 

Jiří: Třeba Xerosicyos má extra dužnaté listy a ne jen ten, mezi sukulentními kytkami je z Cucurbitaceae dost.  Kytku o kterou se tady snažíme mám v současnosti v pařníku a už pouští kořeny.  Jsem si naprosto jistý, že jde o Neoalsomitra a jestli ne sarcophylla tak jinej druh. Jde totiž o to, že já ty listy viděl z obou stran a na těch fotkách je to zcela evidentní, že je to ona. Je to druh dvoudomý takže otázka je, jestli se zde přemnožuje samčí nebo samičí.

Karlos.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024