Zrání rajčat



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?)
6.8.2012 12:33

Nehodnoťe to z pohledu zrání, ale z pohledu výživy plodu. Pak vemi pravděpodobně (netestoval jsem) utržením jednoho, rostlina může ukládat asimiláty do druhého. Jinak postupuju v podstatě stejně jako kolegové. Plody mírně podtrhávám. Na stole v chodbě je dozrávárna. Ale opakuju, nikdo vás přece nenutí to tak dělat. nechte plody na rostlině jak dlouho budete chtít. Ale přezrálé rajče mi opravdu nechutná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 5.8.2012 18:52

Já to čtu a vidím poněkud jinak:

V plodu supermarketového rajčete se etylen vůbec netvoří. Nějaké přidání zvenčí nemůže tento deficit nahradit (nepronikne dovniř rajčete) a proto se chuť supermarketového rajčete nemůže zlepšit.

               
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 5.8.2012 22:47

Nejsem si jistý, ale etylen je malá molekula a když se dostane z jablka ven, tak by se měla dostat do rajčete dovnitř, ne?

                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 6.8.2012 7:28

To už je na mě moc velká teorie, ale pokud by to šlo, tak by etylenová atmosféra musela mít určité parametry (koncentrace etylenu, atd.). Potom by pro supermarkety nebylo nic složitého vložit ty nechutná rajčata do této atmosféry a prodávat je jako vysoce kvalitní rajčata za přiměřenou cenu.

Ale já jsem ten článek uváděl zejména kvůli jiné větě: "Po odtržení z rostliny oranžové plody (Bejbino) pomalu zrají, takže po sedmi až deseti dnech při pokojové teplotě jsou sice tmavě červené, ale zůstávají pevné. Mají typickou chuť i vůni." Toto je vyjádření firmy SEMO, pravděpodobně autora šlechtění rajčete Bejbino, jistě množitele jeho semen. Toto jsem si loni také ověřil. Proto mne zaráží stanoviska jako Bejbino dozrálé na rostlině je lepší, potřebuje slunce apod. Pochopitelně jak a kdy si každý utrhne rajče, je každého věc a proto se každému koho by se toto moje psaní dotklo dopředu omlouvám.

              Mr Big

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 6.8.2012 8:16

Papír snese všechno, v článku je taky napsáno že Bejbino je koktejlové rajče a že má plody velké 2-3 cm!!! Pěstuji Bejbino xxlet ale nikdy nemělo plody této velikosti, jedině že bych je zelené v této velikosti utrhl. Letos má oproti jiným letům menší velikost ale 2-3 cm (takovou velikost má Cherolla)? Podobnou zkušenost mám s typickou vůní a chutí. Bejbino je dobré a skoré rajče, nedám na něj dopustit ale že by mělo nějakou typickou chuť nebo vůni, tak to ani náhodou.

Rajčata pro přímý konzum sklízím vždy až jsou plně vybarvená, podtrhávat je a nechávat někde ležet další týden, nevidím pro to důvod.

                     
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 150.114 (?), 6.8.2012 9:28

ďakujem Vám všetkým za názory, ktoré potvrdzujú môj názor, že až na pár odrôd (čo samozrejme miestny pestovateľ tu na dedine nerieši, pretože si kupuje sadbu typu "tyčkové rajče/keřičkove rajče") je šibnuté odtŕhať nedozreté plody len preto, aby sa urýchlilo dozrievanie ďalších plodov. Inak k tomu sa nikto nevyjadril - naozaj zretie najzralejšieho plodu spomaľuje zretie ostatných? Podľa mňa množno hej, ale úplne minimálne, veď inak by sme mali na rastline vždy len jeden dozretý plod. Či? adri

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 6.8.2012 10:37

To Adri - Já se k tomu vyjadřoval na jiné diskuzi v souvislosti s dozráváním celých vijanů. U běžných salátových odrůd sklízím zralé plody probírkou aby se rostlina "mohla věnovat" dalším, ještě nezralým, plodům. Zda to nějak urychlí zrání vyzkoušeno osobně nemám, na netu se zmiňují že ano. Dozrávat nechávám někdy celé vijany ale to je jen u malých soudkových odrůd které jsou na to "konstruovány" a vydrží hodně dlouho na keři bez znatelné ztráty kvality. V žádném případě netrhám plody nezralé.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 6.8.2012 11:28

Musím se vyjádřit. Nevím co je na tom šibnuté, že ne všechny plody, které se trhají jsou úplně zralé. Sedm dní v dozrávání rajčat je velmi dlouhá doba, rajče těsně před dozráním přezraje a změkne, nedozrálé dozraje. Já chodím na zahradu dvakrát týdně a rajčata trhám jednou za týden. Netrhám pokaždé když jsem na zahradě, protože se mně nechce a opravdu nevidím důvod.Zajímalo by mne jak to všichni dělají, když postříkají přípravkem s OL 7 dní. Líbí se mi zejména příspěvky typu, když chci dobré rajče tak si zaběhnu na zahradu. Já to mám na zahradu a zpátky dvě hodiny. Ale měl jsem také zahradu za barákem, ale i tehdy jsme rajčata sklízeli a neběhali pro každé rajče na zahradu a nestudovali, které rajče je nejzralejší. Pochopitelně když jdu na zahradu, tak si ssebou žádná rajčata z domu neberu i když nejsem příznivcem rajčat, který rád konzumuje při 30 °C rajčata přímo z osluněného vijanu.

          Mr Big

                     
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 150.114 (?), 6.8.2012 11:38

Ospravedlnujem sa, Mr Big, ak som Vas nastvala, ale ja som skor mala na mysli situaciu, kedy majitelia cielene oberaju vsetky plody nezrale (tj nemaju na rastline jediny cerveny plod, len oranzove) - nemyslela som beznu situaciu, ked oberiete k cervenym tu a tam oranzove, lebo viete, ze za tyzden, az pridete na zahradu, by tie oranzove uz neboli na Vasu chut. co sa tyka postreku, mate pravdu, oberam vtedy (vynimocne) aj take tie takmer zrale - ale v tom case uz aj tak pouzivam postrek s max. OL 3dni. adri 

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 6.8.2012 12:00

Je zbytečné se omlouvat, vždyť tady jen diskutujeme a každý máme právo na svůj názor. Já mám slovenštinu rád a výraz šibnutý se mně líbí. Pokud jde o ochrannou lhůtu 3 dny tak je to myslím novinka letošního roku (Ortiva a dokonce Acrobat a Ridomil). S pozdravem

                             Mr Big

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 6.8.2012 12:33

Nehodnoťe to z pohledu zrání, ale z pohledu výživy plodu. Pak vemi pravděpodobně (netestoval jsem) utržením jednoho, rostlina může ukládat asimiláty do druhého. Jinak postupuju v podstatě stejně jako kolegové. Plody mírně podtrhávám. Na stole v chodbě je dozrávárna. Ale opakuju, nikdo vás přece nenutí to tak dělat. nechte plody na rostlině jak dlouho budete chtít. Ale přezrálé rajče mi opravdu nechutná.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika