Zrání rajčat
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?) 6.8.2012 7:28
To už je na mě moc velká teorie, ale pokud by to šlo, tak by etylenová atmosféra musela mít určité parametry (koncentrace etylenu, atd.). Potom by pro supermarkety nebylo nic složitého vložit ty nechutná rajčata do této atmosféry a prodávat je jako vysoce kvalitní rajčata za přiměřenou cenu.
Ale já jsem ten článek uváděl zejména kvůli jiné větě: "Po odtržení z rostliny oranžové plody (Bejbino) pomalu zrají, takže po sedmi až deseti dnech při pokojové teplotě jsou sice tmavě červené, ale zůstávají pevné. Mají typickou chuť i vůni." Toto je vyjádření firmy SEMO, pravděpodobně autora šlechtění rajčete Bejbino, jistě množitele jeho semen. Toto jsem si loni také ověřil. Proto mne zaráží stanoviska jako Bejbino dozrálé na rostlině je lepší, potřebuje slunce apod. Pochopitelně jak a kdy si každý utrhne rajče, je každého věc a proto se každému koho by se toto moje psaní dotklo dopředu omlouvám.
Mr Big
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 5.8.2012 18:52
Já to čtu a vidím poněkud jinak:
V plodu supermarketového rajčete se etylen vůbec netvoří. Nějaké přidání zvenčí nemůže tento deficit nahradit (nepronikne dovniř rajčete) a proto se chuť supermarketového rajčete nemůže zlepšit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 6.8.2012 7:28
To už je na mě moc velká teorie, ale pokud by to šlo, tak by etylenová atmosféra musela mít určité parametry (koncentrace etylenu, atd.). Potom by pro supermarkety nebylo nic složitého vložit ty nechutná rajčata do této atmosféry a prodávat je jako vysoce kvalitní rajčata za přiměřenou cenu.
Ale já jsem ten článek uváděl zejména kvůli jiné větě: "Po odtržení z rostliny oranžové plody (Bejbino) pomalu zrají, takže po sedmi až deseti dnech při pokojové teplotě jsou sice tmavě červené, ale zůstávají pevné. Mají typickou chuť i vůni." Toto je vyjádření firmy SEMO, pravděpodobně autora šlechtění rajčete Bejbino, jistě množitele jeho semen. Toto jsem si loni také ověřil. Proto mne zaráží stanoviska jako Bejbino dozrálé na rostlině je lepší, potřebuje slunce apod. Pochopitelně jak a kdy si každý utrhne rajče, je každého věc a proto se každému koho by se toto moje psaní dotklo dopředu omlouvám.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?), 6.8.2012 8:16
Papír snese všechno, v článku je taky napsáno že Bejbino je koktejlové rajče a že má plody velké 2-3 cm!!! Pěstuji Bejbino xxlet ale nikdy nemělo plody této velikosti, jedině že bych je zelené v této velikosti utrhl. Letos má oproti jiným letům menší velikost ale 2-3 cm (takovou velikost má Cherolla)? Podobnou zkušenost mám s typickou vůní a chutí. Bejbino je dobré a skoré rajče, nedám na něj dopustit ale že by mělo nějakou typickou chuť nebo vůni, tak to ani náhodou.
Rajčata pro přímý konzum sklízím vždy až jsou plně vybarvená, podtrhávat je a nechávat někde ležet další týden, nevidím pro to důvod.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 6.8.2012 11:28
Musím se vyjádřit. Nevím co je na tom šibnuté, že ne všechny plody, které se trhají jsou úplně zralé. Sedm dní v dozrávání rajčat je velmi dlouhá doba, rajče těsně před dozráním přezraje a změkne, nedozrálé dozraje. Já chodím na zahradu dvakrát týdně a rajčata trhám jednou za týden. Netrhám pokaždé když jsem na zahradě, protože se mně nechce a opravdu nevidím důvod.Zajímalo by mne jak to všichni dělají, když postříkají přípravkem s OL 7 dní. Líbí se mi zejména příspěvky typu, když chci dobré rajče tak si zaběhnu na zahradu. Já to mám na zahradu a zpátky dvě hodiny. Ale měl jsem také zahradu za barákem, ale i tehdy jsme rajčata sklízeli a neběhali pro každé rajče na zahradu a nestudovali, které rajče je nejzralejší. Pochopitelně když jdu na zahradu, tak si ssebou žádná rajčata z domu neberu i když nejsem příznivcem rajčat, který rád konzumuje při 30 °C rajčata přímo z osluněného vijanu.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adri - Stříbrný Zahrádkář (263) - 150.114 (?), 6.8.2012 11:38
Ospravedlnujem sa, Mr Big, ak som Vas nastvala, ale ja som skor mala na mysli situaciu, kedy majitelia cielene oberaju vsetky plody nezrale (tj nemaju na rastline jediny cerveny plod, len oranzove) - nemyslela som beznu situaciu, ked oberiete k cervenym tu a tam oranzove, lebo viete, ze za tyzden, az pridete na zahradu, by tie oranzove uz neboli na Vasu chut. co sa tyka postreku, mate pravdu, oberam vtedy (vynimocne) aj take tie takmer zrale - ale v tom case uz aj tak pouzivam postrek s max. OL 3dni. adri
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 6.8.2012 12:00
Je zbytečné se omlouvat, vždyť tady jen diskutujeme a každý máme právo na svůj názor. Já mám slovenštinu rád a výraz šibnutý se mně líbí. Pokud jde o ochrannou lhůtu 3 dny tak je to myslím novinka letošního roku (Ortiva a dokonce Acrobat a Ridomil). S pozdravem
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|