Zrání rajčat
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?) 5.8.2012 17:07
Rajčata se nikdy nenechávají dozrávat na slunci.Dozrávají v místnosti s teplotou okolo 20 °C.
Existuje takový jednoduchý test. Na rostlině rajčete si vyberete na jednom vijanu stejně vybarvená světle červená rajčata. Jedno utrhnete a umístíte je v místnosti k dozrání. Druhé si označíte a v době, kdy se Vám zdá, že je plně uzrálé, tak je označíte a utrhnete. Druhá osoba obě rajčata rozkrájí na čtvrtky a podává Vám je k ochutnání a vy určujete, aniž je vidíte, které čtvrtky jsou lepší. Já jsem takto testoval loni rajčata Start a Bejbino a nerad přiznávám, že jsem nebyl schopen určit, které čtvrtky jsou lepší. Na tomto vlákně jsou jistě lepší degustátoři, ale zkuste si to sama.
Pokud jde o názory uvádějící něco o supermarketových rajčatech, tak tyto jsou úplně mimo mísu. Každý pěstitel přece ví, že otázka chuti je především otázkou odrůdy a pro supermarkety nelze pěstovat odrůdy, které pěstují zahrádkáři (i když koktejlová rajčata ze supermarketu nejsou k zahození).
Přikládám stanovisko firmy ke skladovatelnosti a chuťovým vlasnostem některých jejich odrůd
Mr Big
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.25 (?), 5.8.2012 11:08
Žádný spěch :).
Letošní rajčata jsou docela specifická - mám osm odrůd, z každé ta první rajčata za moc nestála, zlepšuje se to až s dalšími plody. Čekám, že opravdu chutné budou až ty po půlce srpna.
Červené (či zralé) rajče se ještě ne vždy rovná chutné rajče. A já preferuji tu chuť, byť si na ni musím počkat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adri - Stříbrný Zahrádkář (263) - 150.114 (?), 5.8.2012 12:53
asi sme sa nepochopili - mala som na mysli, ci to niekto tu na fore praktikuje a preco, jasne, ze ak niekomu nechutia extra zrale rajcata (pre prilis sladku chut) tak ich bude sklizet oranzove. ale pytala som sa, ci ma niekto odskusane, ze takto dozrete rajciny mimo rastlinu maju rovnaku chut - lebo mozno si to nahovaram, ze ak dozrelo rajce mimo, uz nikdy nebude take dobre ako rovno z rastliny. lebo mne to pride naozaj divne, pestovat doma rajciny, aby som nekupovala bezchutove gule v hypermarkete a potom ich oberiem oranzove a necham dozriet na parapetnej doske. ale robi to u nas na dedine mnoho ludi takto.
lebo ak sa nemylim, je forum primarne urcene na vymenu skusenosti a nie na kritiku typu "jestli se vam to nelibi, nedelejte to"... adri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 5.8.2012 17:07
Rajčata se nikdy nenechávají dozrávat na slunci.Dozrávají v místnosti s teplotou okolo 20 °C.
Existuje takový jednoduchý test. Na rostlině rajčete si vyberete na jednom vijanu stejně vybarvená světle červená rajčata. Jedno utrhnete a umístíte je v místnosti k dozrání. Druhé si označíte a v době, kdy se Vám zdá, že je plně uzrálé, tak je označíte a utrhnete. Druhá osoba obě rajčata rozkrájí na čtvrtky a podává Vám je k ochutnání a vy určujete, aniž je vidíte, které čtvrtky jsou lepší. Já jsem takto testoval loni rajčata Start a Bejbino a nerad přiznávám, že jsem nebyl schopen určit, které čtvrtky jsou lepší. Na tomto vlákně jsou jistě lepší degustátoři, ale zkuste si to sama.
Pokud jde o názory uvádějící něco o supermarketových rajčatech, tak tyto jsou úplně mimo mísu. Každý pěstitel přece ví, že otázka chuti je především otázkou odrůdy a pro supermarkety nelze pěstovat odrůdy, které pěstují zahrádkáři (i když koktejlová rajčata ze supermarketu nejsou k zahození).
Přikládám stanovisko firmy ke skladovatelnosti a chuťovým vlasnostem některých jejich odrůd
Mr Big
| |
|
|
|
|
|
|
|
Michal. - Zlatý Zahrádkář (711) - 8.42 (?), 5.8.2012 18:35
To je zajímavý článek, který lecos vysvětluje. Je známý fakt, že jablka a jiné ovoce uvolňují etylen, což by mělo znamenat:
1. Supermarketová rajčata (s blokovanou tvorbou etylenu) by měla získat lepší chuť, když je na nějakou dobu dáme do pytlíku s jablkem
2. Uvedené odrůdy (Torino, Bejbino...) by měla s jablkem rychleji uzrát
Odpovídá to něčí praktické zkušenosti?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|