Rajčata se nikdy nenechávají dozrávat na slunci.Dozrávají v místnosti s teplotou okolo 20 °C.
Existuje takový jednoduchý test. Na rostlině rajčete si vyberete na jednom vijanu stejně vybarvená světle červená rajčata. Jedno utrhnete a umístíte je v místnosti k dozrání. Druhé si označíte a v době, kdy se Vám zdá, že je plně uzrálé, tak je označíte a utrhnete. Druhá osoba obě rajčata rozkrájí na čtvrtky a podává Vám je k ochutnání a vy určujete, aniž je vidíte, které čtvrtky jsou lepší. Já jsem takto testoval loni rajčata Start a Bejbino a nerad přiznávám, že jsem nebyl schopen určit, které čtvrtky jsou lepší. Na tomto vlákně jsou jistě lepší degustátoři, ale zkuste si to sama.
Pokud jde o názory uvádějící něco o supermarketových rajčatech, tak tyto jsou úplně mimo mísu. Každý pěstitel přece ví, že otázka chuti je především otázkou odrůdy a pro supermarkety nelze pěstovat odrůdy, které pěstují zahrádkáři (i když koktejlová rajčata ze supermarketu nejsou k zahození).
Přikládám stanovisko firmy ke skladovatelnosti a chuťovým vlasnostem některých jejich odrůd
Mr Big