To je pěkné téma. V podstatě hodně záleží, kdo kde bydlí a kde nakupuje. A od koho jeho prodávač nakupuje onu zeleninu. Záleží, na jakou odrůdu člověk v obchodě natrefí. A taky po jaké odrůdě semínek sáhne. Co se týče chuti svého vs. z obchodů.
Rajčata- každý chválí ta svoje, ale mě příjde, že soudkové rajčata jsou +- chutné nastejno. Tedy bez chutě jakási dužina.
Rajčata keříková. +- nastejno. To co prodávají zelináři z polska je to isté co si vypětuji doma. Chuť +-OK, ale nijak výrazně chutí v nich není.
Rajčata třešňová(cherry). Pokud v obchodě nejsou vyloženě nezralá, tak docela i chutnají a taková si vypětuji ze semínek taky.
Podle mne, velkopěstitelé používají naprosto stejné semínka pro pěstování. A to, že to pěstují ve sklenících je jedno, protože zahradkáří rajčata pěstují taky ve skleníku. Rozdíl je pouze v ceně. Za cenu 15kč za semínka, mám rajčat tak za 1000kč z ochodu... bez chemie lze pěstovat ty Cherry. Pouze hnojit.
Vyplatí se i dýně. Ty lze pouze zalívat a když kilo stojí 15kč, a dýně má 8kč a těch dýní mám třeba 20, tak se to sakra oplatí. Chuť je naprosto stejná, jako z obchodu
Oplatí se i okurky hadovky. Stojí-li jedna bio 15kč, a mám jich za sezonu třeba 200... Chemii jsem letos nepoužil-ještě na začátku října jsem sklidil poslední a měl jsem okurek nad hlavu. Rodina a známí ocenili tento přebytek pouze z počátku. Pak už to nikdo nechtěl ani za nic :))) Chuť mi příjde ale rovněž stejná.
Česnek se asi oplatí, ale chuťově bude asi lepší, než z obchodu. Sadba je ale příšerně drahá a dát 140kč za 8palic... a mít z toho 40-48palic, to není příliš ekonomicky výhodně. Česnek ze španělska není špatný a mám ho celý rok bez roboty...
Hrášek - za mále peněz a roboty hodně muziky. Chuť čerstvého a mladého je parádní. V obchodech moc není.
Křen-chuť stejná. Ale ekonomika je taková, že o ten se není třeba starat a roste zadarmo furt.
Hl.salát-pokud se o něho člověk stará trochu, tak je ekonomicky výhodný. Ale chuť je stejná jako z obchodu
Mrkev-čerstvě vytažená krásně voní. Ale za pár hodin je stejně chutná jako z obchodu
Ředkvičky- ty naše jsou ostřejší. Roste to samo.
Kedluben - chuť stejná a je třeba hlídat housenky a ty bílé potvory(molice?)
Cibule-chuť stejná, pracnost obrovská(pletí) a sklidil jsem o něco větší kuličky, než jsem ze sazečky do země vložil
Jahody-chuť vlastních je násobně lepší, než ty polské mutanty. Polozralá svoje je chuťově sladší, než ty super rudé a přezralé z dovozu...
Kozí rohy- chuť a pálivost je stejná jako z obchodu
Papriky-z ochodu jsou lepší
Na farmářských trzích české výpěstky z Polska nekupuji nikdy. Víceméně to kupujeme jen v Super/Hyper... ve F-M.