Vlastní zelenina vs koupená - poměr cena: chuť
|
|
|
|
host - 88.250 (?) 17.1.2013 13:34
Připojím svoji trošku do mlýna, dobrý den. U nás se to má tak, že kdybychom si měli všechno koupit, tak jednoduše nevyjdeme s mojí výplatou - ta paní co s ní bydlím je na mateřské. Buď bychom museli někde ušetřit (ale ono už není moc kde, nevydělávám sice úplně málo, ale bydlení, haranti...) nebo bych si musel najít další zaměstnání, tzn. nechat se komandovat nějakým dacanem (těžko bych asi sháněl nějakou kvalifikovanou práci, viděl bych to tak na pomocného dělníka jako za mlada), nevidět se s ženou a děckama, být pořád z domu. Proto si držíme zahrádku (na jaře na zeleninu, na podzim pro kachny) a králíky (plánujeme veitnamské čuně a skleník). Pěstujeme (jak už tady zaznělo) jenom to co se vyplatí a co nám jede. Přebytky uskladníme (zavaříme, usušíme, zamrazíme) nebo směníme jako v pravěku. Nu a tak, když den dva tři před výplatou peněženky zejou prázdnotou, vždy je v mrazáku, špajzu, sklepě něco z čeho se dá vařit. A není to žádný blaf. O zahrádku se starám podle hesla: Čím horší sedlák, tím větší brambory. Plodovou zeleninu pěstujeme na výkopové zemině (aspoň je kam dát) proložené čerstvým hnojem, loni mě záhonky uhrabalo úencéčko a jaký byli okurky, hokkaida, cukety, patizony. Takže pro nás se zahrádka rozhodně oplatí, nemusím si nikde nic hledat, svůj čas profinancovávám právě na ní. A myslím,, že když se to nepřehání s úpravností a nechává se valná část na přírodě tak toho investovaného času potažmo finančních vstupů není mnoho. Zdravím VV
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 15.1.2013 20:25
Díky zahradě nemusím platit za psychoterapii a posilovnu. Manžel mi někdy vyčítá mnoho času stráveného ve skleníku. Na to odpovídám, že bych místo toho mohla obrážet nákupní centra nebo plkat s kamarádkami nad kafíčkem s cigárkem (nekouřím). I zeleninová zahrada je v dnešní době především koníček a je to tak dobře. Koho to nebaví, ať si nakupuje v hypermarketech čínský česnek a polské jahody.
Ze zeleniny pěstuji to, co mi u nás roste bez postřiků, nebo s minimem postřiků. Zrušila jsem melouny, ty se u nás nevyplatí, je s nimi mnoho práce a chuť nedobrá. Pěstuji to, co se jí, v množství, které se sní. Zdraví Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.242 (?), 15.1.2013 23:40
Dobrý večer. Doma vypěstovaná zelenina kupované nemůže konkurovat. Souhlasím s Vašimi názory, co se týče času a práce, to nelze srovnávat. Práce na zahradě musí bavit. Píšete, jak vypadá pozemek kolem novostaveb, také to s manželkou sledujeme, co lidé pěstují a chovají. Dále s vámi souhlasím, že je veliká výhoda, pokud minulé generace měli část pozemku vyhraženou na pěstování ovoce a zeleniny, kterou nám připravili. Dále víte, kolikrát jste zahrádku chemicky ošetřily a čím. Byl jsem svědkem toho, že v jednom supermarketu slečna malým 1 l roprašovačem rosila hrušky. Když jsem se jí zeptal co to dělá a proč, odpověděla mi že neví, je jako brigádnice a kolegyně jí to nakázala. Ošetřuji pouze hadovky a rajčata jednou po výsadbě do skleníku proti plísni a molici slabou dávkou, jinak na zeleninu chemii nepoužívám, to by jsme ji mohli rovnou kupovat. Mandelinku vysbíráme ručně a po pár týdnech brambory vyoráme, protože pěstujeme rané odrudy. Bohužel jiná situace je na ovocném sadě, kde se mšici a houbovým chorobám jinak, než chemicky neubráním. Snažím se o tuto ochranu minimálně s nejnižší doporučenou dávkou. Zeleninovou zahrádku přihnojujeme králičím trusem a jak se zelenině daří. O víkendu jsem ještě natrhal do polévky čerstvou zelenou petrželku, která se letos moc vyvedla. Pěstujeme hlavně brambory, cibuli,krmnou řepu, mrkev,rajčata, papriky,porek, petržel,česnek, celer,květák, cukety,libeček, pažitku,brokolici, kapustu,jahody, maliny,švestky, třešně,višně, jablka,blumy, rybízy,kanadskou borůvku, dále si manželka zasadila nějaké koření. Potom je to pšenice a ječmen. Je to práce nula od nuly, respektivě,zisk je minimální, protože,když si spočítáte, kolik jste ušetřili za nákup obilí, tolik vrazíte místnímu JZD za obdělávání a sklizeň. Další bonus je takový, že velký kombajn s velkou žací lištou tam těžko manipuluje. Hříbků z lesa jsem přinesl také požehnaně, tak je alespoň z čeho vařit. Některé druhy zeleniny máme uskladněné ve sklepě v pilinách a něco jsme rozkrájeli do mrazáku. Pěstování zeleniny nechávám na manželce, ovocný sad mám na starosti já a o zvířata se staráme společně, nakonec ve všem si pomůžeme. Roman-Lesnictví a dřevařství
|
|
|
|
|
|
|
host - 88.250 (?), 17.1.2013 13:34
Připojím svoji trošku do mlýna, dobrý den. U nás se to má tak, že kdybychom si měli všechno koupit, tak jednoduše nevyjdeme s mojí výplatou - ta paní co s ní bydlím je na mateřské. Buď bychom museli někde ušetřit (ale ono už není moc kde, nevydělávám sice úplně málo, ale bydlení, haranti...) nebo bych si musel najít další zaměstnání, tzn. nechat se komandovat nějakým dacanem (těžko bych asi sháněl nějakou kvalifikovanou práci, viděl bych to tak na pomocného dělníka jako za mlada), nevidět se s ženou a děckama, být pořád z domu. Proto si držíme zahrádku (na jaře na zeleninu, na podzim pro kachny) a králíky (plánujeme veitnamské čuně a skleník). Pěstujeme (jak už tady zaznělo) jenom to co se vyplatí a co nám jede. Přebytky uskladníme (zavaříme, usušíme, zamrazíme) nebo směníme jako v pravěku. Nu a tak, když den dva tři před výplatou peněženky zejou prázdnotou, vždy je v mrazáku, špajzu, sklepě něco z čeho se dá vařit. A není to žádný blaf. O zahrádku se starám podle hesla: Čím horší sedlák, tím větší brambory. Plodovou zeleninu pěstujeme na výkopové zemině (aspoň je kam dát) proložené čerstvým hnojem, loni mě záhonky uhrabalo úencéčko a jaký byli okurky, hokkaida, cukety, patizony. Takže pro nás se zahrádka rozhodně oplatí, nemusím si nikde nic hledat, svůj čas profinancovávám právě na ní. A myslím,, že když se to nepřehání s úpravností a nechává se valná část na přírodě tak toho investovaného času potažmo finančních vstupů není mnoho. Zdravím VV
|
|
|
|
|
|
|
host - 68.218 (?), 7.10.2017 12:40
Zaujala mne Vaše zmínka o přezimování pekingského zelí. Můžete trocu upřesnit jak? Znám pouze ozimný salát.
|
|
|
|
|
|
|
host - 68.218 (?), 7.10.2017 12:43
Mělo se to připojit k příspěvku Romana z Vysočiny ze dne 7.10.2017.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.130 (?), 13.11.2017 6:26
Jen jsem ho vyloupnul s balem zeminy před mrazem -5 do kýble nebo lavoru a odnesl do sklepa, kde jsem si na něm pochutnával průběžně celou zimu při teplotách kolem 0, asi jen 2 hlávky z 20 uhnily, předtím jsem měl venku přes zimu mangold a o rok dříve kozlíček polníček, letos zkusím růžičkovou kapustu, prostě každý rok něco.
Roman z Vysočiny
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.138 (?), 8.10.2017 6:17
Romane z Vysočiny, prostě se tady chlubíte tím, že kukuřici i hrášek někomu ukradnete. Holt klasický zloděj. No, zajímavý způsob prezentace, to teda jo. Stanislaw z Hané.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|