Ustřihnout větvičky u rajčat?

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 174.168 (?)
17.6.2009 10:47

Má rajčata vypadají takto. Rostou mi celkem dost do výšky a to jsou keříčková. Měl bych je zastřihnout nebo vypadají dobře? Co spodek neměl bych něco také odstřihnout? :) Díky za rady.

Rajčata 1
Rajčata 1
Rajčata 2
Rajčata 2
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 174.181 (?), 12.6.2009 18:46, zobrazeno: 20409x

Zdravím. Mám dotaz. Mám odstřihnout spodní větvičky u rajčat na kterých nerostou žádné poupata? Jsem začátečník a myslím si, že akorát berou sílu, jelikož jsou hodně velké... Nechat jen větvičky, které mají poupata a ty ostatní vystříhat? Co radíte? Děkuji...

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 12.6.2009 18:50

spodní větve s listy dodávají rostlině světlo, atd... tím byste jí uškodil

doporučuje se odstranit je až ve chvíli, kdy vám odplodí první vijan, pak je vhodné všechny "větve" pod ním odstranit

ale ne dříve

host - 174.181 (?), 13.6.2009 17:24

Nejsem odborník a proto nevím, jak to celé správně odborně popsat, proto použiji svá slova. Měl jsem na mysli spodní větve s listy, které nemají žádná pupata, nad nimi mám větvičky s listy, kde už poupata jsou, tak jsem jen chtěl vědět, jestli mám ty spodní větve s listy všechny odstranit, aby měla rostlinka sílu, ale koukám, že ne. Takže odstranit až ve chvíli, kdy nad těmito větvičkami sklidím nějaká rajčátka? Protože na těch spodních mi těžko něco vyroste, když tam nejsou kvítky ani pupata :) Děkuji všem za snahu pomoci amatérovi...

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 13.6.2009 18:02

přesně tak :) jakmile sklidíte všechna rajčátka z první dolní "větvičky", tak všechno co je pod ní můžete odstranit

a následně takhle můžete pokračovat směrem nahoru, tj. jakmile dozraje celý další vijan (=větvička) směrem nahoru, tak zase co bylo pod tím může pryč :)

neodborně napsáno a snad srozumitelně bude pochopeno :)

hodně úspěchů!

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 174.168 (?), 17.6.2009 10:47

Má rajčata vypadají takto. Rostou mi celkem dost do výšky a to jsou keříčková. Měl bych je zastřihnout nebo vypadají dobře? Co spodek neměl bych něco také odstřihnout? :) Díky za rady.

Rajčata 1
Rajčata 1
Rajčata 2
Rajčata 2

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 12.6.2009 19:30

Naopak! Listy rostlinu živí.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 12.6.2009 19:35

Nevím co to máte za rajče. U tyčkových rajčat se větvičky vylamují hned jak začnou růst. a to nejen dole ale všechny.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 128.44 (?), 12.6.2009 19:56

Prosím všechny diskutující, aby alespoň zachovali dojem jakés takés odbornosti a nepsali že rajče má větvičky. Neudělalo ze mi z toho dobře.

K dotazu. Ty výhonky, pokud máte na mysli to, co roste v úžlabí listů, nemají květy, ale jen zpočátku, než povyrostou. Pokud je ponecháte, rozroste se celá rostlina do mohutného keříku. Pokud pěstujete rajčata tyčková, výhonky se vylamují. Pokud keříčková, nevylamuje se nic. Je možné také tyčkové rajče v dobrých podmínkách vést na dva výhony.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 12.6.2009 23:10

Já jsem to pochopila tak, že pisatel se ptá, zda má odstranit spodní řadu listů, které nazývá větvičkami - nepíše o výhonech. Spodní řada listů se předem neodstraňuje. U rostliny s malým množstvím listů by nedocházelo k fotosyntéze a k řádné výživě rostliny. Spodní listy odstraňujte vždy teprve až po sklizni vijanu. Zajistíte tak prosvětlení rostliny, tyto listy již v době odplození vijanu nejsou fotosynteticky aktivní. Já u nejspodnější řady odstraňuji pouze ty listy, které se dotýkají svou větší částí země. Předcházím tak zbytečnému vlhčení listů a následné plísni. U tyčkových rajčat je nutné po celou dobu vegetace vylamování bočních výhonů vyrůstajících v úžlabí listů. Za 8 vijanem pak zaštipuji celou rostlinu. Rajčátka, která se vytvoří výše, již v našich podmínkách nestačí dozrát. Zdravím - Daniela

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 12.6.2009 23:42

A proč mám zachovávat dojem odbornosti, když nejsem odborník?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz