Ulehla vyklicena rajcata
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 228.133 (?), 14.3.2013 7:52, zobrazeno: 14962x
Pekny den vsem. Rad bych se jen zeptal na probelm s vyklicenymi rajcaty. Seminka jsem si nechal vyklicit v parnicku do vysky ca od 5 do 8cm. Pred 2 dni jsem je opatrne vytahl a presadil do kelimku 0,2l a to tak, ze jsem se je snazil co nejvice dat do substratu. Pote je prenesl na parapet kvuli svetlu a jemne zalil. Probelm je ale v tom, ze jsou takova najednou ulehla a mam strach, aby nechytly treba nejakou plisen, kdyz lezi az na substratu. Take mi u nejakych sazenicek prijde, jako kdyby uhnivaly. Poradite prosim jestli jsem neco udelal spatne nebo jestli se zmatori? Predem dekuji. Jirka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 228.133 (?), 14.3.2013 8:25
Opatrne jsem je "obpichal" paratkem, abych je uvolnil v substratu a pote je jemne vytahl. Pri tomto kroku poruseny nebyly. Jinak maji vsechyn po dvou deloznich listkach. Jirka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 6.254 (?), 14.3.2013 16:37
Kromě zde zmíněných chyb ještě 2:
1. Do kelímků nutno udělat otvory do dna cca 1cm2.
2. Nutno přiměřeně přitisknout, aby kořínky byly v kontaktu s půdou.
Když mám suchý substrát, po zasypání rostlinek zaleju řádně zvrchu, pak už jenom podmokem. Přepichuji do kelímků do 2/3 plných a pak dosypávám po děložní lístky, jak je třeba. J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 14.3.2013 17:37
Pane Jaroslave, opravdu nechápu proč bodu 1) a 2) říkáte chyby, když tyto nemají žádný vliv na vypěstování sazenic. Já nemám v kelímcích takové velké díry (mám 20 x menší) a zeminu k sazenicím nepřitiskuji (jen přeliji vodou) a přesto si myslím, že pěstuji úspěšně. Prostě každý pěstujeme jinak a všechny cesty jak se říká vedou do Říma.
Nr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 16.3.2013 19:40
I nadále si myslím, že nepřitisknout zeminu k sazenici není žádná chyba, stejně tak jako zeminu přitisknout. Nejsem si vědom, že bych včera někde psal, že zeminu k sazeničkám přitlačuji. 13.3.2013 jsem napsal:
...chytnu rostlinku za jeden z děložních lístků, spustím ji do kelímku jak chci hluboko (stále držím) a opatrně ji obsypávám ze všech stran (na obsypávání někdy používám kávovou lžičku). Potom vydatně zaliji. Lze použít i jinou metodu- naplnit kelímek vlhkým substrátem, udělat díru obyčejnou tužku, vložit sazenici a hlínu přitisknout...
Pěkný zbytek víkendu.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |